Drie vrouwen, drie nieuwe fietsen. Alle drie off-road met noppenbanden, maar dat waren dan ook wel alle overeenkomsten die we vinden konden. De Cannondale Flash van Tanja, de Specialized Epic van Rhodé en de On One Inbred van Rose. Waar waren ze naar op zoek en waarom kozen ze voor deze fiets? Dat hebben wij ze even gevraagd..

 

Waarom wilde je een nieuwe mtb?

Tanja: “Dat kwam doordat mijn fietsmaatje er in eens over begon en als wij samen iets in ons hoofd krijgen…. daarom dus.”
Rhodé: “Om heel eerlijk te zijn wilde ik eigenlijk helemaal geen nieuwe MTB. Nou ja, dat is ook niet waar. Op den duur wilde ik wel een nieuwe fiets, maar ik had er niet heel veel haast mee en was ook niet heel actief op zoek. Ik was nog best wel blij met mijn vorige fiets. Mijn vriend is degene geweest die mij enthousiast maakte over een 29’er. Met name omdat hij er van overtuigd was dat ik meer fietsplezier zou hebben en hij wil mij graag nog vaak meenemen door de bossen.
Rose: “Ik reed op mijn crosser door de bossen en deed dezelfde rondjes als mountainbikers. Heel oldskool op van die dunne banden en zonder shocks, maar ik begon ook wel te verlangen naar het comfort en gemak van een mountainbike. Een crosser is fijn, maar heeft echt wel beperkingen en ik merkte dat ik het daardoor zwaarder had dan mijn mountainbike-vrienden. Daarom keek ik al sinds de zomer een beetje om me heen.”

 

Waar ben je naar gaan kijken?

Tanja: “Zoals altijd bij een nieuwe fiets was er de keuze tussen verschillende modellen en het merk. Daarbij heeft mijn partner de doorslag gegeven. Die plannen voor een nieuwe fiets werden door mijn partner met bekend argwaan aangehoord en beantwoord met: prima als je een fiets erbij koop, mag het alleen als het een Cannondale is… Dus dat werd het dan ook.”
Rhodé: “Ik wist al vanaf het begin wat ik wilde hebben: een full suspension 29’er. Op een 29-er rol je lekkerder en op een fully voel ik me veiliger dan op ene hardtail. Mijn eerste fiets was een hardtail en dat hoef ik niet meer. Met een full suspension voel ik me zo veel vrijer en vertrouwder in de bossen en niet onbelangrijk: een fully staat gelijk aan meer comfort.”
Rose: “Ik ben mijn zoektocht begonnen bij de bekende merken en keek naar Giant, Specialized, Cannondale en Trek, maar kwam er al gauw achter dat die fietsen echt niet rozig zijn. De fietsen die ik heb staan hebben allemaal een beetje een cult status. Mijn baanfiets is een oud KNWU frame. Op die fiets zijn wereldbekerwedstrijden gereden. Mijn veldfiets is een Empella, dat is ene Nederlands merk wat een tijd lang aan de top in het veldrijden reed. In die tijd zagen de grote merken nog niets in veldrijden. Empella wel. Een middle of the road bike als een nieuwe Specialized of Trek zou misstaan bij mijn fietsen. Dus keek ik rustig om me heen tot ik tegen een fiets aanliep die mijn hart won. Ja, je meubels kook je toch ook niet allemaal op één dag bij de Ikea?”

 

Heb je fietsen getest?

Tanja: “Ja, natuurlijk hetzelfde model als ik nu heb gekocht, want ik moest weten of het wel of niet een geschikte fiets voor mij was. En voor het blad fiets heb ik op een Canyon gereden.”
Rhodé: “Nee, behalve natuurlijk de fiets die ik ging kopen.”
Rose: “Ik spring regelmatig op fietsen en test zo nu en dan wel iets, maar ik hoefde niet veel te testen, ik wist al wat i wilde hebben: een simpele hardtail om verliefd op te worden. Het uiterlijk speelde hierbij ook een grote rol. En omdat ik niets spectaculairs wil doen op die fiets hoefde het niet state of the art te zijn. Na die crosser zou elke mtb het summum van comfort zijn. Deze fiets heb ik genomen zonder er een meter op te hebben gereden. Ik kende de rijder van deze fiets en zij kent mij. We wisten al dat hij me zou bevallen.”

 

Wat voor fiets is het geworden?

Tanja: “De Cannondale Flash Lefty uit 2012.”
Rhodé: “Specialized Epic 29’er uit 2011”
Rose: “De Inbred van On One, dat is een stalen fiets.”

 

Heb je bewust voor een 29-er gekozen?

Tanja: “Ja, dat is de ideale wielmaat voor mij. Sterker nog, mijn partner reed een stuk op de testfiets en wilde ook een 29-er en heeft haar 26″ ervoor aan de kant gezet.”
Rhodé: “Ja, heel bewust. Anders had ik mijn oude fiets wel kunnen houden.”
Rose: “Euh, ik weet mijn wielomtrek eigenlijk niet.”

 

Hoe rijdt je nieuwe fiets?

Tanja: “Snel! 29 is voor mij stabiel, snel en klimt makkelijk, daarnaast heb ik zelden problemen met bochten of technische afdalingen om 29 als een belemmering te ervaren, mijn speelfiets voor in de Alpen met veel veerweg voor en achter is ook een met 29″ wielen. De nieuwe fiets is ook speels, snel en stijf en nog licht ook. Dat biedt veel perspectief om leuk te upgraden, anders heb ik weer niets te dromen.”
Rhodé: “Ik rol overal makkelijker over en doorheen. Zowel naar boven, als door de modder, als naar beneden. En dat laatste zorg er toch wel voor dat ik voor nu even veel in de remmen hang en dus veel meer op mijn techniek moet gaan fietsen want voor de snelheid hoef ik minder mijn best te doen. Ik ben blij met mijn keuze, maar we moeten nog wel maatjes worden, mijn fiets en ik.”
Rose: “Nou dat was even wennen hoor. Ik ben een pietlut als het om afstelling gaat. Dus ben ik eerst een ritje gaan sleutelen. Dus reed ik wat, voelde wat er niet klopte en veranderde dat. Zo heb ik een uur gereden en had bijna de instelling die ik wilde. Nog één ding veranderen en toen kon ik echt rijden. In één woord: heerlijk. Ik schreef er een blogje over, want ik heb in deze fiets precies wat ik zocht: meer vrijheid en comfort.”

 

10930894_10152669988286687_8608712505133089697_n (1)Wat raad je fietsers aan voor het kiezen van een fiets?

Tanja: “Ga testrijden, want er is zoveel keuze en alles ziet er leuk uit of mooi qua specificaties, maar een gedegen testrit zegt toch meer over of het een fiets voor jou is. Dus geen ritje op de parkeerplaats, omkleden en het bos in, als het om een mbt gaat tenminste.”
Rhodé: “Ik raad fietsers bij de keuze van hun fiets vooral aan om te kijken naar wat ze ermee willen en voor zichzelf te bepalen wat ze belangrijker vinden. Kosten voor onderhoud heb je sowieso wel met een mountainbike maar je kan voor meer of minder comfort kiezen, voor meer of minder snelheid. Waar ga je met name fietsen? In het zuiden van Nederland kan een 29 ‘er en fully een wereld van verschil maken maar in het noorden kan je wellicht zelfs nog beter uit de voeten met een veldfiets. Voor mij was comfort van belang en makkelijk kunnen mee komen. Mijn hoofd sport is hardlopen dus fietsen is voor mij een leuke afwisseling waar ik niet helemaal dood in wil gaan.”
Rose: “Kies de fiets die echt bij je past, bij je rijstijl en je persoonlijkheid. En laat je niet gek maken door de verhalen van de grote merken. Ik vind die duizend in een dozijn fietsen niet cool, zelfs al hebben ze zo’n goed imago. En wat ik heb gedaan, ik heb gesproken met fietsers die ik ken en die van dezelfde dingen houden als ik. Met hun hulp heb ik besloten. En natuurlijk is gezond verstand ook belangrijk, als ik alleen naar mijn coolradar had geluisterd had ik nu een fatbike staan. Heel gaaf, maar de fiets die ik nu heb past net wat beter. Hij heeft een groen stuur, een blauwe ketting en oranje handvatten. Tof hè?”

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.