Een beetje fietsvrouw geniet van het gevoel van vrijheid en de mooie routes door prachtige landschappen. Anna Luten is daar geen uitzondering in, maar haar liefde gaat nog verder. Gedrag, infrastructuur, toerisme, parkeerplekken… Alles wat met fietsen te maken heeft: Anna heeft er een mening over. Niet zo gek dus dat ze de titel ‘fietsburgemeester van Amsterdam’ heeft gewonnen.

“Het is trouwens geen eretitel hoor”, verduidelijkt Anna direct. We zitten op het schaduwrijke terras van Brug 34, op de hoek van de Utrechtsestraat en de Herengracht. Om ons heen krioelt het van de fietsen en fietsers. “Kijk, ik vraag me nu dus gelijk af: wat kunnen we doen om het voor alle weggebruikers wat aangenamer te maken? Ik denk dan aan faciliteiten zoals fietspaden en parkeervoorzieningen. Maar ik denk dan vooral ook aan de fietsers zelf. Zij moeten zich meer bewust worden van hun eigen gedrag en het effect ervan.”

“Nu ik fietsburgemeester ben, gaan er ineens heel veel deuren open”, vertelt Anna enthousiast. “Ik zit regelmatig aan tafel met alle belanghebbende partijen, waaronder de gemeente Amsterdam. Samen kijken we dan welke problemen er zijn in de stad en wat we eraan kunnen veranderen. Ik krijg daar zoveel energie van! Alle vraagstukken waar ik als individu mee rondfietste, kan ik nu daadwerkelijk agenderen. Het is een druk bestaan. Zo druk zelfs, dat ik soms vrij neem van mijn betaalde werk omdat ik weer ergens wil aanschuiven om mee te praten.”

Zelf de fiets pakken voor een mooie tocht, is de laatste tijd wat lastiger te organiseren. “Toevallig ben ik afgelopen weekend nog op pad geweest. Gewoon, omdat ik er zin in had. Ik ben zo’n sporter die bewegen vooral doet omdat het fijn en ontspannen is. Zodra iets ‘moeten’ wordt, hoeft het van mij niet meer. Ik merk wel dat het gaat kriebelen als ik een paar dagen niet gesport heb, dus dan zoek ik altijd wel naar een gaatje in mijn agenda. Al was het maar voor een klein rondje hardlopen in de vroege ochtend. Als je het echt wil, kan het.”

Een mooi motto waar Anna al ver mee is gekomen. “Daar ben ik ook best trots op”, bekent ze. “Ik heb eigenlijk altijd dingen aangepakt die me gebracht hebben tot waar ik nu ben. Via mijn stage kwam ik bij Nike terecht en een paar jaar later stapte ik dus over naar Giant. Daar werk ik nu als marketingmanager voor Liv, het fietsenmerk voor vrouwen. Ook weer fietsen, maar eerlijk gezegd is dat gewoon toeval. Het is ook niet zo dat ik heel erg bezig was met de nieuwste gear en de hipste outfits, helemaal niet zelfs. Dat ik het nu wel doe, is vooral vanwege m’n werk.”

Neemt niet weg dat momenteel alles in Anna’s leven draait om fietsen. “Het is wel even heel extreem natuurlijk. Het burgemeesterschap kost me nu zo’n 16 uur in de week, puur omdat we veel moeten bouwen aan een goede structuur. We bedenken nu casussen waarmee we Amsterdam nog fietsvriendelijker willen maken. Hartstikke interessant ook voor andere steden. Uiteindelijk willen we zelfs een internationaal netwerk vormen. Hoe gaaf zou het zijn als de fiets ook het belangrijkste vervoermiddel worden in Rio of Kaapstad?”

Het enthousiasme is van haar gezicht af te lezen. “De fiets is zo’n gaaf vervoermiddel”, benadrukt Anna nog maar eens. “Waar die liefde vandaan komt? Geen idee eigenlijk. Ik ben altijd wel gefascineerd geweest door de duurzaamheid van een fiets. Natuurlijk fietste ik zelf altijd al veel. Gewoon op een stadsfiets. Wielrennen ben ik gaan doen toen ik acht jaar geleden vanwege een knieblessure niet veel anders kon. Na een valpartij heb ik m’n racefiets een tijdje laten staan omdat ik angst had. Sinds ik bij Giant Liv werk, zijn de kriebels gelukkig weer terug.”

Terwijl we langzaam wegsmelten van het Amsterdamse terras, ben ik heel nieuwsgierig naar Anna’s toekomstdromen. Direct krullen haar mondhoeken omhoog als ik ernaar vraag. “Waar ik echt van droom, is dat de ring van de A10 wordt afgezet voor een fietsevenement. Maar dat zal niet zo snel gebeuren. Dan kies ik toch voor een succesvolle opzet van het netwerk van fietsburgemeesters in Nederland en internationaal. Eerste ijkpunt is een summit, volgend jaar juni. Daarna draag ik mijn titel over, maar reken maar dat ik altijd betrokken blijf.”

monique rotteveel online shop

Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.