aquaspinning fietsen in het zwembad

Alle alternatieven voor fietsers om de winter door te komen, halen het meestal niet bij dat heerlijke gevoel van op je racefiets in de buitenlucht. Tacxen, indoor cycling… het is maar saai als je de mooie natuur gewend bent. Onze Suus probeerde daarom iets nieuws: aqua spinning. Inderdaad, fietsen in het water, en ze is heel enthousiast!

Het is weer een stug frisser ineens in ons kikkerlandje en het winterseizoen is dan ook aangebroken voor alle wielrenners onder ons. De bikkels ploegen de gehele winter door op hun racefiets, flink dik aangekleed. Een ander deel gaat mountainbiken in de bossen. Dan is er nog een groep die naar de sportschool gaat om daar op de spinningfiets te kruipen. Of thuis op de Tacx, waar je natuurlijk ook je training kunt doen.

 

Geen zin in Tacxen

Ik heb een Tacx staan, een basic model dat perfect werkt. Maar om nou te zeggen dat ik vaak de motivatie op kan brengen om ook daadwerkelijk de Tacx te gebruiken…..nee. Eén, ik vind fietsen in mijn eentje gewoon echt niet leuk. Twee, het is een gedoe om dat ding inclusief fiets neer te zetten. Drie, het is gewoonweg ongelooflijk saai. En vier, ik zie alleen maar mijn woonkamer of ėėn of andere serie of film die ik ook heerlijk onderuit gezakt kan bekijken: choose 🙂

Persoonlijk vind ik spinning vreselijk. Afzien op een fiets die niet vooruit gaat, saai en plassen zweet die om mijn matje druipen. Het groepselement is dan wel weer leuk, maar niet genoeg om mij op de spinningfiets te krijgen. Mountainbiken kan ik een klein beetje, maar niet genoeg om daar volledig van de genieten.

 

Start2bike en aqua spinning

Ik start binnenkort wel met de start2bike-training van de NTFU. Een bikkel ben ik wel dus ik kruip, zodra het kan, dik aangekleed op mijn racefiets met winterbanden. Maar er zijn genoeg dagen dat dit door weersomstandigheden niet kan. Toen ik hoorde over aquaspinning dacht ik: dit moet ik een kans geven, toch weer net even iets anders.

Fietsvriendin Diana en ik melden ons voor een proefles aquaspinning bij zwembad Overbosch in Den Haag. Met het idee en de voorkennis dat ik spinning helemaal niks vind, ben ik gematigd enthousiast. De les wordt gegeven door Thom Liefhebber. We krijgen als eerste op het droge uitleg over de spinningfiets. Deze ziet er net even iets anders uit dan die in de sportschool. De werking is wel hetzelfde: je draait met een knop de weerstand op of af om het fietsen zwaarder of lichter te maken.

 

Fietsen met watersurfschoenen

Nu nog even de fiets op de juiste hoogte instellen en de fietsen kunnen het water in. We dragen watersurfschoentjes om onze voeten omdat fietsen met blote voeten op de pedalen geen pretje is. Thom legt ons uit wat we deze les kunnen verwachten en we starten met, op een rustig muzieknummer, in te fietsen.

Het is wennen dat fietsen in het water, maar eigenlijk voelt het heel prettig, een soort van luchtig ofzo. Uiteraard zijn we nog niet met het serieuze werk bezig dus of het zo luchtig blijft…..Nadat we met het eerste muzieknummer de warming-up hebben afgerond legt Thom ons de verschillende fietsposities uit die je op de fiets kan aannemen. Dit verschilt niet echt van het indoor-spinning. De variaties als, staand fietsen en hand verplaatsingen zijn herkenbaar. Deze posities gaan we nu een muzieknummer lang afwisselen en daarbij draaien we de weerstand ook op.

 

Oefeningen tijdens aquaspinning

Het gaat me goed af en ik krijg er lol in. De volgende variatie die we in een muzieknummer toepassen is staand fietsend waarbij je om de beurt met je linker- en rechterhand je stuur aantikt/loslaat. Dit vereist wat coördinatie en evenwicht, wat voor hilariteit zorgt als ik dreig om te vallen.

Zo swingen we ons ook dit nummer door. Het wordt steeds pittiger op de aquaspinningfiets als we ook nog met een soort peddels water moeten verplaatsen terwijl we fietsen, maar ik vind het echt leuk! Doordat we in het water fietsen kunnen we ook, met de voeten in het pedaal houdend , achter het zadel, a la afdalingspositie van het mtb-en, achter het zadel gaan drijven. Een grappig alternatief.

Ook maakt Thom gebruik van variaties in oefeningen om de fiets heen, zo werken we een compleet programma af en zetten we de fiets multifunctioneel in. We eindigen met rustig uitfietsen en stretch-oefeningen. De les is geëindigd en tijdens het uitzwemmen concluderen Diana en ik dat dit echt een leuk alternatief is voor het wielrennen in het winterseizoen.

Wil jij ook aquaspinning eens proberen. In een aantal zwembaden in Nederland wordt deze sportles verzorgd. Deze locaties kun je vinden door te googelen op aquaspinning.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.