mountainbike in de natuur tijdens mtb cursus start to bike

De beste manier om te ontdekken of je iets leuk vindt, is door het te doen. Precies dat dacht Suus toen ze zich inschreef voor de Start2Bike mountainbike. Want als je serieus wilt beginnen met MTB-en, dan kan een beetje training geen kwaad.

Vorig jaar heb ik een aantal keer de mountainbike van m’n broer geleend omdat ik wilde beginnen met MTB-en. Zou ik dat wel leuk vinden? Met mijn toenmalige vriend trok ik erop uit om in Noordwijkerhout, Schoorl en de Drunense duinen routes te rijden. Dit ging best aardig, maar ik had niet echt het gevoel goed controle te hebben over de fiets op routes. Ik ontwikkelde een angst om door blubber en zand te rijden. En wortels… brrrrr, ook dat werd mijn vijand.

Ik vroeg mezelf meerdere malen af of ik het wel echt zo leuk vond. Toch zette ik door en reed twee keer een tocht van 35 km. Het fietsen in de natuur, zoals in de bossen en tussen heide vond ik fantastisch omdat ik echt een (natuur)buitenmens ben. Minder tof vond ik die ene valpartij tijdens een steile afdaling. Ik vloog over m’n fiets en landde ongelukkig. Gevolg: schrik in m’n lijf en een schouderblessure. “Dit nooit meer!”, dacht ik stellig.

>> Lees ook: Review Gore-tex regenjasje met shake dry technology

Verantwoord beginnen met mountainbiken

Na een heerlijk seizoen wielrennen zag ik in het blad Fietssport van de NTFU dat er trainingen Start2Bike werden aangeboden waar je voor een klein bedrag aan kon deelnemen. Dit triggerde mij om weer te beginnen met mountainbiken. Want het in natuur fietsen an sich vond ik echt heerlijk. Alleen durfde ik niet meer op de mountainbike. Een cursus techniek, of nog beter training, op de MTB leek mij perfect om te kijken of ik de lol van het mountainbiken terug zou kunnen vinden.

“Mountainbiken met meer gemak en fun”, die tekst op de website van Capricorn MTB sprak me vooral in het oog. Ik ben wel bekend met moutainbiken en zie veel wielrenners in het winterseizoen zo snel mogelijk een route afrijden zonder dat ze techniek beheersen. Dat is voor mij geen mountainbiken, ik ben meer een genietende technische rijder.

De eerste training maak ik kennis met docent Niek en zijn crew. Niek, inmiddels 70 jaar (hoe stoer is dat!), heeft veel ervaring merk ik al snel. Zijn aanwezige crew vult precies aan daar waar nodig. En wat een plezier hebben ze allemaal! Deze wintereditie van Start2Bike zijn we met een klein clubje deelnemers dat wil beginnen met MTB’en. Vind ik wel fijn, dan is er meer persoonlijk aandacht voor de uitvoering van de oefeningen. Ik ben nogal leergierig en wil het graag snel onder de knie krijgen.

>> Lees ook: 4 tips voor je afdaling op de mountainbike

 

Veilig op de fiets

Alvorens we beginnen met mountainbiken, worden de fietsen gecontroleerd op veiligheid (zit alles vast, wat vast moet zitten etc…) en wordt er verteld waar we steeds op moeten letten voordat we echt op de fiets stappen. Naast de aandachtspunten voor de fiets, krijgen we ook een check voor onze helm en of we zonder klikpedalen (en dus met flat-pedals) rijden. Volgens Niek zijn die veiliger, zeker bij de trainingen. Het zijn in ieder geval mijn favorieten.

Na nog wat theorie, springen we op de fiets en doen we al rijdend een warming-up. We duwen de fiets links en rechts van ons af, iets wat in de tweede training enorm van pas komt voor het rijden van bochten en gaan van voor naar achteren t.o.v. van het zadel. Zo raken we al wat gewend aan het bewegen op de fiets. Zoals Niek zegt: “Mountainbiken is, in tegenstelling tot racefietsen, zo min mogelijk zitten op je zadel!”

(lees verder onder afbeelding)

vrouw op mtb leert bochten rijden tijdens mountainbike cursus

 

Remmen en schakelen

Goed en al opgewarmd gaan we oefenen met het remmen en schakelen. De basis van het mountainbiken. Het leukst vind ik het met wat snelheid leren veilig te remmen. Dit geeft het gevoel van controle over de fiets. We proberen flink te remmen met alleen de achterrem en daarna alleen de voorrem. En ondertussen verplaatsen we ons lichaam naar achteren en beneden achter het zadel.

Om het nog spannender te maken, zoeken we een stukje op waar er wat losse bladeren en grind ligt. We oefenen om de beurt en het gaat me steeds beter af. Ik voel nu al wat onzekerheid weg ebben, omdat ik merk wat de fiets doet bij dit remmen en het effect van de juiste techniek. De tijd vliegt voorbij en tot slot rijden we een stukje van het Uithof-parcours om de technieken te oefenen. Niek sluit af door te vragen wat we van de eerste training vonden. Nou, ik vond het top!

Klimmen, dalen en balanceren

In de vervolgtrainingen gaan we verder aan de slag met de technieken om te klimmen, dalen en balanceren (surplace). Bochten rijden en obstakels (over rubberen varkens, haha) komen ook nog aan bod. Beginnen met moutainbiken is zoveel meer dan opstappen en wegfietsen. Op deze manier beleef ik enorm veel plezier aan het proberen zo mooi mogelijk te rijden van een parcours. Dit is duidelijk anders moutainbiken dan zoals ik vorig jaar deed.

Het “echte” MTB-en wat ik nu leer, is echt genieten geblazen. Het herinnert me aan mijn tienerjaren toen ik met mijn citybike, onbevangen, trapjes afreed en een beetje stoer aanklooide met die fiets. Ik vond het leuk om zo te spelen. En dat gevoel heb ik nu weer gevonden dankzij Niek en zijn crew. Ik niet alleen trouwens, echt iedereen van de groep is enthousiast geworden. We vonden het oprecht jammer dat de cursus was afgelopen.

>> Lees ook: Zo haal je het maximale uit je fietsseizoen

 

Gezonde en leuke verslaving

We hebben de cursus afgesloten met een gezamenlijke rit over het parcours van de Loonse en Drunense duinen op het programma. Dit blijkt de ultieme afsluiter om al het geleerde in één rit uit te proberen. Het is een top dag en we besluiten unaniem om allemaal de vervolg training, flow-riding, te gaan doen. Beginnen met mountainbiken is hartstikke leuk en er kleeft eigenlijk maar één risico aan: het is een hele gezonde en leuke verslaving.

Die verslaving kost ook geld trouwens, want inmiddels heb ik een full-suspension MTB gekocht. De flow-riding training is ook alweer begonnen, waar ik dus aan meedoe. Het is zo gaaf om, in plaats van snel en raggend een parcours over te vliegen, een parcours zo mooi mogelijk te rijden. Met alle obstakels die gebouwd zijn te nemen en te genieten van het moois in de natuur. Deze manier van MTB-en kan ik iedereen aanraden. Het leuke is ook dat het niet uit maakt of je jong of oud bent, ervaren of onervaren. Iedereen kan beginnen met MTB-en.

-Suus-

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar FuturumshopWiggle en Decathlon.  Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.

Foto credits: Riccardo Chiarini

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.