Jullie hebben vast wel gelezen dat onze Amber met een strandrace heeft meegedaan. Strandracen is en opkomende sport en de teams en evenementen ploppen als paddestoelen uit de grond! Amber heeft voor haar eigen deelname een jaar als supporter aan de kant gestaan en is van plan vaker te gaan racen en wil dat wij mee doen. Al met al is zij van ons de meest deskundige strandracester en daarom geeft ze ons wat tips voor als we willen beginnen met strandrace.

 

De do’s van strandracen

1. maak je fiets schoon

Strandrace doe je op…. het strand en het zout, water en lucht slopen je fiets als geen ander. Daarom moet je je fiets meteen na je wedstrijd afspoelen en dit geen enkele keer over slaan. Het zout vreet je ketting en tandwielen echt op. Wacht je tot morgen met schoonmaken? Dan verknal je je fiets. Let extra goed op alles wat draait en beweegt, dit zal je thuis nog grondig na boenen, poetsen, ontvetten en invetten! …anders roest je hele versnellingsgroep weg.

2. draag de juiste fietskleding

Strandraces zijn alleen in de winter, in de zomer zou je dwars over toeristen en kuilgravende Duitsers fietsen. En hoewel dat misschien wel grappig klinkt, de bedoeling is het niet. Daarom is het belangrijk dat je goede kleding hebt voor je strandrace. Het is een wedstrijd dus is je inspanning intensief. Je net zo dik inpakken als tijdens een training hoeft niet. Maar aan zee waait het wel enorm, dus kleed je daarop. Denk aan een fijne thermo of wat armstukken, maar ook echt overschoenen die je voeten droog houden. En een bril is ook geen overbodige luxe. Want zand in je ogen is niet fijn, daarbij zorgt een bril er voor dat je tijdens het fietsen in de wind minder last hebt van traanogen en een snotneus.

3. speciale fietsbanden

Op de weg heb je gladde banden, in de cross modderbanden in het bos mountainbikebanden, dus op het strand…. strandbanden! Als je nog geen zin hebt om te investeren in een hele Strandracefiets – want veel mensen doen dat uiteindelijk wel -knal dan minstens strandbanden onder je mountainbike. Het profiel van deze banden is anders en wat gladder en zorgt ervoor dat je lekkerder door het zand rijdt en je wielen goed draaien. Deze bandnen pomp je niet helemaal hard op: 1 barre is al genoeg. Zo zak je niet te diep weg in het zand.

 

Vreemde types op het strand

Ik heb tijdens mijn jaar als supporter veel mogen kijken naar de verschillende deelnemers. Naast mijn eigen vriendje die natúúrlijk mijn absolute held is, zijn me een aantal types opgevallen. Zij pakken het strandracen aan op een manier die ik niet zou kiezen. Kijk daarom even met me  mee en weet wat niet te doen.

1. De Picknicker

Er bestaat ook zo iets als over- voorbereid zijn. Bij elke strandrace zie je die ene picknicker, don’t be that guy…of…girl. De picknicker is herkenbaar aan zijn camelbak, zadeltas, 4 lagen kleding, 2 bidons, 5 gelletjes en een stuk of 5 bammetjes… De gemiddelde strandrace is ongeveer 40 kilometer lang. Uitzonderingen daar gelaten, maar een overlevingspakket voor een heel weekend is echt niet nodig. Eet goed van tevoren, neem één bidon mee en maximaal één gelletje of banaan. En die 4 lagen kleding?…je krijgt het wel warm van het fietsen.
Zorg er voor dat je warm bent in het startvak, en gooi je jasje naar je trouwe supporter in de laatste 5 minuten.

2. De Doomsday Prepper

Je herkent hem aan zijn (ja ja ja ook haar, maar er doen nog zo weinig vrouwen mee met deze wedstrijden) gedrag in het startvak. De doomsday prepper heeft 2 binnenbanden bij zich, 3 lucht ampullen, een pomp etc. en tenzij je Hoek van Holland- Den Helder rijdt…..is het niet echt de moeite waard om halverwege je band te gaan vervangen. Daarnaast zit hij in het startvak minstens 4 keer weer zijn band op te blazen, en laat hem weer leeg lopen. Hij is op zoek naar die ideale luchtdruk en maakt iedereen om zich heen hartstikke zenuwachtig met dat gestress.  It ain’t rocketscience, het zijn fietsbanden. Circa 1 barre en gaan met die banaan! En het zijn niet de Spelen dus for crying out loud, een nano Barre minder gaat je hobby niet maken of breken hoor!

3. Muzikale Fietser

Ja hoor, je hebt ze echt, mensen die  tijdens een strandrace muziek aan hebben staan. Lekker met van die goede oordopjes die niet uit je oren vallen. Wordt niet de Muzikale Fietser die dat doet, niet voor jezelf en niet voor je omgeving. Hoewel hardlopen met muziek op een geweldige combinatie is…doe het niet tijdens een wielerrace. Je hoort de persoon vlak achter je niet, Je hoort de waarschuwingen voor paaltjes en andere obstakels niet. Muziek staat op den duur garant voor een suffe valpartij. Opzich is vallen op het strand geen doemscenario. Het is wel klote als ‘’plotseling ‘’ een peloton over je heen komt denderen.

 

Maar ehm, ik kan hier wel zitten claimen dat ik alles weet, de waarheid is dat ik nog maar een enkele race heb gedaan. en dat dat niet persee mijn sportieve glorie moment was. Ik ben wel helemaal verloren en vind dat strandracen echt te gek. Ik wil het vaker gaan doen en hoop dat er meer vrouwen aan de start zullen verschijnen. Daarom hier het lijstje van de leukste evenementen.

Hoek van Holland – Den Helder. Die i s al geweest, maar voor deze 130 kilometer strandrace wil je misschien even een jaartje trainen, dus zo erg is het niet. Andere gave evenementen zijn de Strandrace Brouwersdam, je start niet in een startvak, maar in een linie van 130 meter breed. May the strongest survive!

Dan is er Egmond pier Egmond – Dit is het populairste evenement en dit jaar ook nog eens het NK. Veel bekende helden zoals Marianne Vos en Ten Dam doen mee, maar ook wij  zijn van de partij. Ik en Maryvonne sowieso en misschien krijgen we Rhodé en Rose ook nog wel mee.

Is Egmond wat te druk voor je? Ga dan naar Noordwijk, dat is gewoon een goed georganiseerd evenement…maar dan zonder de drukte van Egmond

En tot slot Rockanje een leuke race met verschillende afstanden. Deze race is gezellig en ook voor je supporters erg leuk, want je komt vaak langs de finish!

En er zijn er nog veel meer races die je kan vinden op http://www.mtbbeachrace.nl/

Vanavond Fietsen? Bestel voor 15u!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.