Astrid heeft een groter en breder fietszadel dan ik. Dat terwijl ik grotere en zachtere billen heb dan zij. Mijn benen zijn korter en mijn heupen zijn breder. Toch ben ik het die op een smal herenzadeltje rijdt en zij op een breed dameszadel. Hoe dat zit leg ik uit. Inclusief tips voor het kopen van het beste fietszadel tegen zadelpijn.

Ja, ben je al lekker aan het fietsen? De zomer is natuurlijk het seizoen. Vooral als je je eerste lange tocht aan het maken bent. De vrijheid van het fietsen en gewoon je voorwiel volgen. Dat is precies waar wij fietsers zo dol op zijn.

Maar als je je eerste lange tochten al gemaakt hebt, is de kans groot dat je ook al wel gevoeld hebt wat zadelpijn precies is. Super vervelend, vooral als je nog een kilometer of 20 moet. Van gekkigheid weet je niet meer hoe je zitten moet. En heb je echt pech? Dan straalt de pijn in je billen uit naar je benen en kom je met nog meer moeite thuis. Ik ken die pijn en heb dagen gehad dat het 10 kilometer van huis al begon. Of dat ik achteraf niet wilde plassen door de pijn aan mijn schaamlippen. Helemaal aan gort gereden op de racefiets.

>> Lees ook: Mouwloze fietsshirts voor zomerse dagen

 

Kies het beste fietszadel tegen zadelpijn

Een goed zadel is belangrijk. Want zelfs al zit je op de beste fiets, met het verkeerde zadel is het een rotding. Maar wat is nu precies een goed zadel? Is dat een specifiek model of merk? Of is het inderdaad – zoals je vaak hoort – persoonlijk?

Een zadel is inderdaad erg persoonlijk. Toch zie je vaak dat vrouwen een wat breder en zachter zadel rijden en dat mannen, vooral profs, op van die harde plankjes zitten.

Zadels kun je kopen in verschillende modellen en maten. Sommige hebben een gat, anderen zijn wat ronder. Dan zijn er nog zadels met gel en zelfs carbon modellen zonder laagje eroverheen. Vooral onervaren fietsers denken dat een zacht zadel pijn kan voorkomen. Doordat dat kussentje je billen beschermt. Dat gaat helemaal niet altijd op. Sterker nog, de meeste ervaren fietsers zullen je vertellen dat een zacht zadel juist pijn oplevert.
(lees verder na afbeelding)

zadelpijn bij vrouwen

 

Dameszadels voor op de racefiets

Voor vrouwen is het vooral belangrijk om te kijken naar de vorm van het zadel. Veel vrouwen vinden het fijn om een gat in het zadel te hebben. Dat gat zit precies ten hoogte van je schaamlippen. Een gesloten zadel duwt ze uit elkaar en zorgt voor schuurplekken die heel veel pijn doen.

Na het model is de breedte van het zadel belangrijk. Sommige zadels zijn smal en andere breed. Zowel een te breed als een te smal zadel veroorzaakt pijn. Dit komt doordat je zitbotjes dan niet goed genoeg ondersteund worden. De zadelbreedte van een zadel is dus belangrijk om op te letten. Over het algemeen hebben wij vrouwen een breder zadel nodig. Onze zitbotjes staan verder uit elkaar. Dat heeft de natuur zo bedacht omdat we ruimte nodig hebben om kinderen te baren.

Heb je regelmatig pijn aan je billen? Kijk dan eens of je een breed of smal zadel hebt. Mocht je een zadel hebben wat een beetje rond afloopt langs de zijkanten? Dat oogt breder dan het is. De werkelijke breedte is niet van de ene buitenkant naar de andere maar het deel wat recht loopt. Je kan dus eigenlijk zeggen dat daar waar je zadel rond afloopt dat daar de breedte is gestopt.

>> Lees ook: Review: topeak minitool

 

Hoe meet je je zadelbreedte?

Je zadelbreedte kan je zelf goed meten door op een stukje karton te gaan zitten. Je ziet dan op de plek waar je zitbotjes zitten een deukje. De afstand tussen het centrum van het ene deukje naar het centrum van de andere is de breedte van je zitbotjes. Het zadel wat je koopt moet daar bij passen.

Deze meetmethode met het kartonnetje hebben wij niet zelf bedacht. Het merk SQ-lab kwam er mee. In alle winkels waar hun zadels verkocht werden lagen ook kartonnetjes. Inmiddels meten ze het met een iets geavanceerder systeem, maar de zadels en het merk zijn hetzelfde gebleven. Dit omdat bijna iedereen die zich zo’n zadel laat aanmeten niet meer anders wil.

SQ-lab zadels vind je bij fietsenmakers in het hele land. Een voordeel van dit merk is naast de maten ook dat het niet zo heel duur is. En als je je bedenkt dat het merendeel van de mensen die dit zadel test er het liefst meteen mee weg fietst is dat goed nieuws. Betaalbaar en fijn!
(lees verder na afbeelding)

zitbotjes fietszadel

 

Meten is weten

Liv en Giant zijn nog een stapje verder gegaan. Zij maakten een zadel wat niet alleen de breedte meet maar ook de drukpunten. Want niet alleen de breedte van onze zitbotjes is persoonlijk, de manier waarop we zitten ook.
Het speciale zadel meet de drukpunten terwijl je fietst in je eigen houding. De ene fietster zit wat meer op de voorkant en de andere juist op de achterkant van haar billen. Door te zien hoe jouw zit is kan je een zadel kopen wat bij je past en op de juiste plekken comfort of steun geeft. Je zit wordt beïnvloed door je hele houding. Op mijn racer zit ik dieper dan op mijn mountainbike. Daarom heb ik voor die twee fietsen verschillende zadels.

Het is best gaaf om eens te testen hoe je zit is. Astrid en ik blijken nagenoeg hetzelfde op ons zadel te zitten en een standaard zadel nodig te hebben. Maar we zagen bij de presentatie van dit meetsysteem ook fietsers die veel meer op de achterkant van hun zadel zitten. Als we die mensen met mijn zadel hadden laten rijden, hadden ze vast enorm veel pijn gekregen.

Dit meetsysteem staat sowieso in alle Liv/Giant stores. Wil je zeker weten of er eentje bij je in de buurt is kijk dan even op hun site of vraag het aan de klantenservice. We raden dit meetsysteem echt aan. Al was het maar omdat het je veel vertelt over hoe je zit en het leuk is om de uitkomst te zien. 

>> Lees ook: Fietsen met klikpedalen doe je zo

 

Test een fietszadel voordat je het koopt

Koop nooit een zadel zonder proefrit. De betere fietswinkels hebben testzadels waarmee je een ritje kan maken. Doe dat ook echt, want vaak weet je pas na een kilometer of 50 of je zadel wat is. En heb je langere ritten voor de boeg? Maak dan ook je testrit langer. Zadelmerken maken hier speciale zadels voor. Dit is hun service aan ons: de klant. Fietsenwinkels die dat weigeren of die zeggen dat je er maar heel kort mee fietsen mag, moet je maar gewoon laten voor wat ze zijn. Veel van die zadels kosten tussen de €70,- en €200,-. Als je niet mag testen is die winkel je centen niet waard.

 

Het beste fietszadel voor vrouwen

Astrid’s favoriete zadel is het dameszadel van Selle Italia. Dat is een echt dameszadel met een gleuf erin. Zij mocht het zadel eerst testen bij de lokale fietsenmaker en reed er heerlijk op. Ze wil nu niks anders meer.damesfietszadel van selle italia met gat

 

Een bijzonder zadel wat ik zo nu en dan zie is een zadel van ISM. Toen ik een paar jaar geleden op het EK baanwielrennen was, viel het me op dat veel van de rensters van de selectie met zo’n zadel reden. Vooral rensters die diep zitten of op een tijdritfiets rijden vinden dit zadel fijn. Het ziet er niet uit, maar als je overweegt een triathlon te doen, is het de moeite van het proberen waard. 

 

dameszadels racefiets

Als laatste willen we je vertellen over het Mimic zadel van Specialized. Dit zadel is net nieuw op de markt en veel vrouwen in onze community zijn er heel blij mee. We kunnen je er hopelijk snel meer over vertellen. Maar natuulijk geldt nog steeds: ga naar een Specialized dealer bij je in de buurt en vraag of je hem een paar ritten mag uitproberen. Want pas dan weet je of dit een zadel voor jou is.

 

Liefs, Rose

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dat geldt ook voor de linkjes naar Futurumshop, Decathlon en Wiggle, Maar ook voor Bol, Dille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

2 Comments
  1. Dit artikel komt net op het goede moment! Ik ben op zoek naar een zadel, wegens heel veel pijn gehad. Ik kreeg in de fietswinkel een testzadel mee, en dat was ok, maar ik had nog steeds pijn. Ik heb er daarna nog 2 meegekregen, die ik uitgebreid mocht testen. Het laatste zadel was het beste, ga je altijd zien. 🙂 Geen greintje pijn. En dat fietst echt zoveel leuker!

  2. Dank voor de tips, ik heb daarom nu toch de knoop doorgehakt en voor mijn vakantie een nieuw zadel gekocht. Als je gaat meten met papier, doe dan niet je fietsbroekje met zeem aan, want dan meet ie niets 😉 foutje van mij! Ik heb nu 30 dagen een zadel op proef, van Terry (http://www.terrybicycles.com/Saddles).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.