Niks zo leuk als Nederland op de fiets ontdekken, en dat kan heel simpel via het fietsknooppunten netwerk. Maar hoe werkt dat nou, al die knooppunten? Elk knooppunt heeft z’n eigen nummer dat je moet volgen. Dankzij het knooppuntennetwerk leerde ik de omgeving van Deventer goed ontdekken.

Je kunt heel makkelijk online of van een kaart een fietsroute samenstellen aan de hand van knooppuntnummers. Het enige wat je hoeft te doen, is de nummers opschrijven en je fiets te plakken. Fiets je van knooppunt 50 naar knooppunt 81, dan staan er vanaf knooppunt 50 routebordjes met 81 er op. Die bordjes zijn duidelijk en goed aangegeven. Bij elk knooppunt zie je een kaartje van je route en ook van andere routes die dat knooppunt kruisen.

In de zomer van 2013 heb ik heel wat knooppuntfietstochtjes gereden. Uit m’n werk een hapje eten, rondje uitstippelen en dan rond een uur of zeven voor een uur of anderhalf de fiets op. Lekker de benen ronddraaien, dagdromen en nog even de warmte van de avondzon op m’n lijf. Ik genoot van de rust en alle mooie plekjes waar ik langs kwam.

Want dat is het mooie, het knooppuntennetwerk stuurt je langs allerlei weggetjes die je zelf niet zo snel zou nemen. De routes laten je door weilanden slingeren. Of je komt over het erf van de boer, waar je terecht kunt voor een bakje verse eieren of met een beetje geluk een nieuwsgierige koe een aai over z’n bol kunt geven. Ik ben ook een keer langs een imker gekomen en kwam trots thuis met een potje honing van de Sallandse bijen.

Mooie plekken ontdekken met het fietsknooppunten netwerk

Een van de fijnste routes vond ik die langs het Overijssels Kanaal richting Raalte. Een slingerend paadje dat afwisselend langs het water en door het bosstrookje langs de weilanden voert. Dat een beetje op en neer gaat, dan weer langs een idyllisch mooi bruggetje komt… én op echt mooie dagen jeugd die daar vanaf springt en zelfs pogingen doet tot een soort van waterskiën, zittend op een opblaasbare band en met een touw voortgetrokken door een oude cross auto op de weg parallel aan het kanaal.

Het fietsknooppunten netwerk is ook een aanrader voor een leuke tocht op de racefiets. Je laat de saaie hoofdwegen achter je en gaat écht het land in. Zo ben ik samen met een vriendin van Enschede naar Epe gefietst en de volgende dag door naar Naarden. Dwars door een ons onbekend natuurpark, over de hei, door de bossen… allemaal plekjes waar we anders niet zouden komen. Wel kwamen we af en toe zand- en schelpenpaden tegen, maar dat vonden we eigenlijk wel mooi passen bij het hele avontuur.

En ben je ergens aan het fietsen en raak je de weg kwijt? Kijk eens om je heen of je een knooppuntenbordje ziet. Die leidt je weer naar een overzichtskaart en dan kun je rustig je aangepaste route bepalen (een stuk leuker dan de navigatie op je telefoon volgen).

Liefs, Astrid

p.s. Rose, wanneer ga je mee mijn mooiste fietsknooppunten rondje fietsen? Nemen we een boterham mee en gaan we bij dat leuke sluisje zitten 🙂

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar de Body & Fit shopFuturumshopWiggle en Decathlon.  Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.

fietsendragers

Astrid

SVS is voor Astrid de kans om over de dingen die zij belangrijk vindt te vertellen. De sportieve computer nerd ervaart de natuur als haar thuishaven, haar rustpunt. Fietsend door Kenia, zwemmend in een Fjord in Noorwegen. Maar ze staat met haar werk in de IT ook midden in de moderne wereld. Midden in de drukte van deze tijd, het luide roepen van mensen op social media en het uitputten van de aarde door de mens, probeert Astrid haar weg te vinden. Balans te bewaren en kleine manieren te ontdekken om zo mooi mogelijk te leven. Schrijven voor onze site doet ze niet vaak, maar zodra ze het doet is het altijd raak