Het schijnt dat er steeds meer vrouwen fietsen. En dan niet een rondje op de stadsfiets, maar echt racen of mountainbiken. Niet zo gek, want fietsen is een heerlijke sport. En vooral als je nog niet zo sportief bent of als je overgewicht hebt. Fietsen is namelijk zo zwaar als je het wilt maken en je kan het rustig opbouwen. Ik begon met een rondje van 30 kilometer rondom Schiphol en deed dat op een oude stalen racefiets.

Beginnen met fietsen

Veel mensen gaan – als ze wat sportiever willen worden – naar de sportschool. Daar hangen ze wat aan de apparaten en stappen daarna op een fiets of loopband. Anderen gaan lesjes volgen, zij doen bodypump of spinning. “Hartstikke lekker!” zeggen ze en hebben een heel eigen sportief leven binnen de vier muren van de sportschool. Ik vind die vier muren zo’n beetje het sufste wat er is. Die muren zijn niet voor mij. Ik wil naar buiten. Op avontuur, met mijn kop in de wind en genietend van de wereld om me heen. Ik doe dat vooral hardlopend, maar ook veel op de fiets. Zo ben ik begonnen met sporten. Met rondjes op een oude racefiets. En binnen een jaar stond ik met een hele andere fiets boven op een Alpe, ik was fietser geworden en wilde niets anders meer.

Het voordeel van fietsen

Iedereen kan wel een rondje fietsen en met een beetje goede moed maak je je rondje steeds wat langer. Voor je het weet heb je veertig kilometer in de benen. En die afstand is dan zo indrukwekkend dat je als beginner heel trots op jezelf mag zijn.

Fietsen maakt vrolijk, je komt op plekken waar je anders niet komt en ziet het landschap aan je voorbij trekken terwijl je benen lekker aan het bewegen zijn. Het voordeel van fietsen is dat je kan kiezen in welke intensiteit je sport. Je kan rustig rondrijden, maar je kan ook volle bak gaan en keihard rijden. Daarbij is fietsen een sport die je alleen kan doen, maar ook heel goed samen. Voor mij is alleen fietsen genieten van mijn vrije tijd en samen fietsen genieten van een goed gesprek.

Een ander voordeel van deze sport is dat je je spieren en gewrichten niet enorm belast. Je beweegt wel en traint je spieren, maar je zit ook en hebt niet dat je bij elke afgelegde meter meerdere malen keihard op je voeten landt. Hierdoor is fietsen een sport waarbij relatief weinig blessures voorkomen. En een sport waarvoor je niet eens een enorm motorisch talent voor hoeft te zijn. Om recreatief te fietsen moet je kunnen trappen. Dan kom je vanzelf wel vooruit.

 

IMG_20150126_114318Een nieuwe fiets kopen

Veel beginnende fietsers kopen hun eerste fiets op marktplaats of een tweedehands bij de fietsenwinkel. Zo zijn ze niet te veel geld kwijt en kunnen ze de sport eerst een jaartje uitproberen voordat ze er veel geld in steken.

Mijn eerste racefiets kreeg ik van een vriendin, zij had zelf net een nieuwe en gunde het mij om te genieten van haar sport. Dat deed ik en kocht al snel een gloednieuwe racefiets bij Kaptein in Amsterdam. En dat was erg fijn. Aan die fiets was alles nieuw en netjes, met vragen kon ik altijd naar de winkel en de hele fiets was netjes afgesteld op mijn maat.
Mijn huidige fietsen zijn allemaal tweedehands en behoorlijk uniek. Mijn baanfiets is een oude KNWU fiets waar wereldbekerwedstrijden op gereden zijn, mijn crosser heb ik helemaal zelf in elkaar gezet en is de fiets waar ik helemaal verliefd op ben en mijn huidige mountainbike is een hele stoere fiets van staal. 
Met zulke fietsen had ik in het begin nog niet overweg gekund. Ik wist te weinig van fietsen om te zien of een fiets goed was. Daarom durfde ik ook niet zomaar op marktplaats te kopen.

Een fiets op Marktplaats kopen

Als je een fiets op marktplaats koopt moet je wel weten waar je op letten moet. Ik zou dan wel even een kennis meenemen en samen naar die fiets kijken. Ik weet inmiddels genoeg van fietsen om te zien of het wat is, maar twee paar ogen zien meer dan ik in mijn eentje zou zien. Ik kijk bij een fiets naar het type, de maat, de groep en het onderhoud van de fiets. Dan rij ik een stukje op de fiets en voel of ik hem fijn vindt. Ik schakel wat, rem een paar keer flink en zet eens aan. En kijk of er nog mogelijkheid is om het stuur lager of hoger te zetten. De rest, zoals de banden en het stuurlintje, doen er niet zo toe, die kan ik vervangen en pimpen naar eigen kleur.
De fietsenmaker is de veiligste optie. Je kunt daar ook voor een tweedehands terecht. Deze fietsen komen vaak binnen als inruilfiets en worden voordat ze de verkoop in gaan helemaal nagelopen. Onderdelen als de ketting of tandwielen worden vervangen en de fiets wordt in een hele nette staat weer verkocht. Het voordeel van een fietsenmaker is dat je altijd iemand hebt die service verleend en je kan helpen met je keuze.

 

IMG_20150111_164241Een racefiets of mountainbike?

Ik heb twee ‘eerste fietsen’. Vaak vertel ik dat het de stalen racefiets was waarop ik begonnen ben, maar eigenlijk was het de gifgroene mountainbike van Cube waar ik mijn eerste rondjes op maakte. Alleen ontdekte ik het fietsen pas echt toen ik een racefiets onder mijn kont had. Ik woonde in die tijd nog in Amsterdam en mijn mountainbike was niet zo geschikt voor die omgeving. Overal waar ik reed was asfalt en de racefiets voelde lichter, wendbaarder en sneller. Op die racefiets werd ik verliefd. En als ik aan de Cube denk? Heb ik nog altijd spijt dat ik die fiets verkocht heb, want inmiddels woon in in Overijssel, bij de bossen en was die fiets een hele nette mountainbike geweest voor het terrein waar ik woon.

Waar op letten?

Bij het kopen van je eerste fiets denk ik dat de omgeving waar je woont zeer bepalend kan zijn. Met een racefiets kan je in het hele land lekker fietsen. In Nederland hebben we prachtige wegen en goede fietspaden en routes waarop je lekker je rondje kan maken. Fietsen op de weg voelt hier erg veilig en dankzij de goede bewegwijzering kan je heel leuk op pad. Bij een mountainbike is het wel anders. Daarvoor heb je immers mountains of bossen nodig. En woon je net zoals ik deed in de Randstad en heb je geen auto? Dan eindig je met je mountainbike in het Amsterdamse Bos en heb je weinig uitdaging. Een wegfiets is dan een stuk leuker.

In de rest van Nederland is een mountainbike net zo leuk als een wegfiets. Zoals hier bij mij in Overijssel, hier ben je in een poep en een scheet in de bossen, waar je lekker kunt rondrijden op je bosfiets. Ik ben uiteindelijk meer van het fietsen in de bossen dan van het fietsen op de weg. Ik geniet er van om de natuur in te mogen en van de afwisselende ondergrond in het bos. Ik kan elke dag dezelfde route rijden en steeds zijn de omstandigheden anders. Vorst maakt het bos hard en snel, regen maakt het modderig en zwaar. En midden in de zomer? Dan is het bos stoffig en is de lucht dik. En door de seizoenen zijn de bomen een soort voortdurend wisselend decor. Omdat ik daar zo van houdt heb ik nu een nieuwe mountainbike gekocht en investeer ik niet meer in een wegfiets.

Banden, terrein en snelheid

Als beginnende fietser kan je nog niet weten wat je leuk vindt. Maar het is wel goed om te weten dat je op een mountainbike ook gladde banden kunt zetten. Daarmee kan je lekker rijden op de weg. En gooi je er noppenbanden onder? Dan kan je de bossen weer in. Een mountainbike is wel stukken langzamer. Dus heb je vrienden die allemaal een wegfiets hebben? Dan ben je echt beter af met een racefiets, volgen met een zware mountainbike is dan echt niet leuk.

Liefs Rose

 

Oh en laat ons jouw fiets een zien, vinden we leuk, vooral als je ons vertelt waarom je die fiets genomen hebt en wat je er zoal mee doet. In onze Stoere vrouwen Sporten Facebookgroep hebben we het de hele tijd over zulke dingen.

Meer artikelen over fietsen:

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

2 Comments
  1. ik ben super blij dat ik mijn fietsje heb gekocht… op marktplaats, een bulls ultegra afgemonteerd… met behulp van een kennis die alle fotos die ik maakte via whatsapp bekeek en me “de juiste vragen” liet vragen aan de verkoper.

  2. Je kan ook heel goed nieuwe instapmodellen kopen als je een racefiets koopt. Ik heb destijds Rose Red Rose gekocht voor €900 en heb er uiteindelijk 7 jaar op gereden. Ik had zelfs eigenlijk alleen een paar keer op n mtb op de weg gereden, echt een gok dus maar ik was al snel verliefd! Nu ben ik sinds kort een stapje hoger gegaan en rijd ik op een mooie grijs met roze Ruby van Specialized, heerlijk! Oja en goede tip: veel fietsmerken organiseren testdagen waarbij je gratis verschillende v hun fietsen kan testen (zowel mtb/race). Is handig, kun je voelen wat een bepaalde fiets doet. EN heel veel vragen stellen over de fietsen 🙂 ik weet dat sowieso Specialized deze dagen aanbied in t voor- en najaar, maar volgens mij andere merken ook. Vraag gewoon je fietsenmaker!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.