Koude voeten, als fietser weet je in de winter niet beter. Vooral als je op een gure dag je duurtraining doet. Je lichaam wordt lekker warm en door de goede kleding en een mager zonnetje voel je je best lekker. Maar je voeten?! Die zijn vaak koud en doen na verloop van tijd ook echt pijn. Wat kan je daar aan doen?

 

De fietsschoenen van Rose

Rose heeft speciale winterschoenen, dit zijn oude mountainbike schoenen van Specialized die te groot zijn. Ze ziet er niet uit in zo’n strakke fietsbroek met van die grote schoenen, maar tot nu toe zijn deze schoenen haar beste oplossing. Doordat de schoenen te groot zijn kan ze haar skisokken van de Hema er in aan en hebben haar voeten nog genoeg ruimte om te bewegen. Wat ook helpt is dat dit model fietsschoen niet van die gaatjes aan de onderkant of op de neus van de schoen heeft. De koude wind kan zo niet bij haar voeten komen. Omdat niet iedereen dit paar schoenen in een paar maten te groot zal kopen, hebben wij nog wat andere tips.

 

Boterhamzakjes

Een veelgebruikte methode is die van de boterhamzakjes. Het idee is simpel, het zakje om je tenen houdt de wind tegen en de warmte binnen. Wist je dat al die oude wielrennertjes die het hele jaar uren lang door de polder fietsen gebruik maken van de zakjes? Het werkt best wel, maar boterhamzakjes hebben wel een nadeel: ze ademen niet, hierdoor blijf je zweet ook bij je voeten en koelen je tenen alsnog af. Voor korte rondjes in de winter helpen zakjes goed, heb je een training van een uur of vier op het programma staan? Laat de zakjes thuis en zorg voor een betere warmhouder.

 

Warme sokken

Als je bent gaan fietsen in de zomer, heb je vast gemerkt dat warme voeten heel vervelend zijn en dat je voeten enorm opzwellen tijdens een fietstocht. Zomersokken zijn extra dun en van een materiaal wat je voeten koel houdt. En dat doen ze goed, maar in de winter zijn ze te koud. Daarom zijn er merken die speciale sokken voor guur weer hebben. Zoals de waterdichte sokken van Sealskinz. Ze laten geen druppel water door, maar ademen wel. Perfect dus voor vieze natte dagen of een rit in de modder, maar ook als het erg koud is, want naast water houden ze ook de koude wind tegen.

 

Overschoenen

Zodra het wat kouder wordt zie je dat fietsers een soort slof om hun schoenen dragen, dit zijn overschoenen en die zorgen ervoor dat kou, water en wind buiten blijven. Er zijn veel verschillende soorten overschoenen. De dunne die alleen een windstoppend laagje hebben, de dikkere met een thermo laag en de waterdichte voor in de sneeuw of modder. Een dunnere overschoen met een wintersok kan voor veel sporters al genoeg zijn, maar andere hebben meer nodig. Het is een kwestie van uitvogelen wat voor jou werkt, maar weet dat te warme overschoenen net als het boterhamzakje averechts kunnen werken.

 

Voldoende doorbloeding

Te strakke schoenen kunnen ook de oorzaak van je koude voeten zijn. Hierdoor kan je zelfs in de zomer last van je tenen krijgen. Je voeten doorbloeden dan te weinig en je hebt dat bloed juist nodig om je voeten warm te houden. Daarom is het in de winter extra belangrijk om de juiste maat schoenen te hebben en schrik niet als dat twee maten groter dan normaal is. Dat is zelfs wel fijn, dan kan je tijdens het fietsen je voeten en tenen in beweging houden en zo de doorbloeding stimuleren.

 

Winterschoenen

Fiets je echt veel in de winter? Dan zijn winterschoenen geen verkeerde investering. Deze schoenen zijn van een warmer materiaal, laten geen wind door en zijn wat hoger dan je zomerschoen. Wel zijn ze ook wat lomper en duur. Om die reden rommelen veel fietsers eerst liever met sokken, boterhamzakjes en overschoenen. Shimano en Sidi hebben van die winterschoenen voor op de mountainbike en bij het merk Mavic zagen we ze ook voor op de weg.

 

De koude voeten van Marijn de Vries

Sinds Marijn de Vries is gaan wielrennen, heeft ze al last van koude voeten. En zij heeft alle bovenstaande tips – en meer – al geprobeerd. Niets hielp, zelfs die speciale warmhoudertjes voor in je handschoenen niet. Marijn bleef koude voeten houden. Op haar website schreef ze er meerdere stukjes over en kreeg veel tips. En omdat we al een tijdje niets meer horden over de voeten van Marijn, dachten we dat ze eindelijk een oplossing gevonden had. Maar gisteren zetten ze ineens weer wat over haar koude tenen online. Na zoveel jaar was ze dus toch nog zoekende. Nu is de ene sporter er gevoeliger voor dan de ander, het schijnt zelfs dat vrouwen eerder last hebben dan mannen, maar hoe is het mogelijk dat we voor topsporters nog steeds niets gevonden hebben? Gelukkig is Marijn een doorzetter die veel om warme voeten geeft. Dit jaar plakt ze haar schoenen af met tape en draagt er een overschoentje overheen, schijnt top te werken, vertelt de oud-wielrenster op haar Facebookpagina

UPDATE!!!! Marijn heeft warme overschoenen gevonden!!

stoere vrouwen sporten fietskleding voor vrouwen

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

4 Comments
  1. Ik gebruik warme voeten creme van hansaplast. Vooraf even je voeten warm douchen, afdrogen, insmeren, warme sokken en schoenen aan en gaan met die banaan! In het begin gloeiend maar later geen koude voetjes!

  2. Leuk artikel, wat wij er nog aan toe kunnen voegen is de aluminium folie variant. Getest en betrouwbaar gebleken.

    Als we met z’n allen koude voeten kunnen voorkomen moeten we dat doen natuurlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.