vrouw op racefiets

Met ons fietsweekend voor de deur ben ik me meer dan ooit bewust van mijn vorm. Als sportvrouw wil je natuurlijk zo goed mogelijk in vorm zijn. Zodat je je sport lekker kan beoefenen en je beter kan presteren. Alleen wat is mijn vorm precies en waar haal ik de maatstaaf van die vorm vandaan?

Astrid en ik zitten in de auto om een supergave fiets op te halen. Een Fons. Je kent het vast wel dat fietsmerk wat echt helemaal voor vrouwen is en waar je zelf de kleur van je frame kunt kiezen. Het is de fiets die ik tijdens het fietsweekend ga testen voor een review op de site.

 

Racefietsen zoals vroeger

“En? Hoe is de vorm Rose?” Dat is de vraag die ik – eenmaal aangekomen bij Fons – krijg. Een hele onschuldige vraag die je als fietser al snel aan elkaar stelt. De bedenker van de fietsen van Fons kent me nog van jaren geleden. Van toen ik na een zwaar seizoen net aan het herstellen was van een enkeloperatie. Nog zeker wetend dat ik binnen no time weer vol kon trainen.

>>Vrouwenfietsgroepen in Nederland – een totaal overzicht

“Die is er wel,” antwoord ik. “Alleen niet op de manier zoals vroeger”, ga ik verder. Ik ben inmiddels vijf jaar ouder en tien kilo zwaarder. Ik train minder en mijn leven is ietsje drukker. Al met al niet de perfecte basis voor een topvorm. (lees verder onder afbeelding)

 

vrouw op racefiets in de zon

Als een mevrouw die sport

En weet je wat het is? Ik ben een beetje een mevrouw geworden. Dat merk ik aan zoveel. Ik heb wat minder lef en branie dan voorheen. Mijn gezicht is anders en mijn fysiek ook. Zo herstel ik wat minder snel na het sporten. Heb ik iets sneller pijntjes en kan ik aan een nacht slaap soms rugpijn overhouden. Maar ook ben ik iets aangekomen en is mijn menstruatie heftiger.

Eigenlijk allemaal dingen die ik bij mijn moeder en mijn oudere vriendinnen ook heb zien gebeuren. Die er een beetje bij horen en waar elke vrouw, vroeg of laat op haar eigen manier, mee te maken krijgt.

>>Hoe heten al die onderdelen van een racefiets?

Ik ben een mevrouw geworden dus. En zo fiets ik tegenwoordig ook. Iets langzamer, iets minder vaak en ook wat minder ver. En hoewel ik geniet van elk rondje op de fiets en me ook voldaan voel achteraf, heb ik toch wel te maken met de wetenschap dat ik vroeger veel beter was, veel sterker en sneller. Ik zat meer afgetraind en strakker op de fiets.

 

De vorm van de dag

En ik merk dat er hier een hele interessante levenskeuze voor me ligt. Want hoe wil ik hier naar kijken? Hoe zal ik hier mee omgaan?

Ik kan me nu moeilijk gaan voelen en mijn gedachten over het komende fietsweekend voeden. Door te luisteren naar dat deel van mijn gedachten wat me vertelt dat ik te langzaam ben. Dat mijn huidige gewicht niet hoort op de racefiets en dat ik harder had moeten trainen.

>>Waar je als fietsvrouw met overgewicht tegenaan loopt

Maar ik kan ook kiezen voor het tegenovergestelde. Voor de vrijheid vandaag te zijn wie ik vandaag ben. Nu hier op dit moment. Met achter me het verleden wat niet meer is en nooit meer zal zijn. En voor me de toekomst waarvan ik niet weet hoe die is.
Het enige wat ik heb en waar ik op dit moment wat mee kan is nu. (lees verder onder afbeelding)

vrouw op racefiets in shirt van rapha

Genieten van fietsen

De mevrouw die ik nu ben. En die mevrouw wil genieten van fietsen. Zij kijkt tijdens haar rit niet op het tellertje. En vindt het leuk om halverwege een rondje een totaal andere weg in te slaan. Zodat ze een beetje kan verdwalen.

Ik vind die mevrouw, deze huidige versie van mezelf, echt leuk! Omdat het me de ruimte biedt gewoon te zijn. Zonder extra druk die ik mezelf opleg. En zonder vergelijken met vrouwen die het in mijn ogen beter doen.

>>Over klikpedalen, stoplichten en je fiets niet uit het oog verliezen

Dus ik zal komend weekend niet de snelste zijn. Ook de sterkste niet. De jongste, de langste, de blondste of de lekkerste waarschijnlijk ook niet. Waarschijnlijk ben ik volkomen gemiddeld en daarin totaal mezelf. En rijd ik op een hysterisch mooie fiets, in mijn eigen ontworpen fietsshirt met een groep vrouwen die dat weekend met mij willen fietsen. En ik heb er zin in!

-xox- Rose

Black Flowers fietsshirt Stoere Vrouwen Sporten

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.