Weleens in een fietsenwinkel fietsen gezien met van die mega dikke banden met enorm profiel? Het blijken fatbikes te zijn. Hele stoere fietsen om te zien, maar wat kan je ermee vroeg je je misschien net als Suus af. Als recreatief wielrenner en af en toe een ritje op de mountainbike was zij erg nieuwsgierig naar de fietsbeleving op deze fietsen.

Ik benaderde Urban Escape of ik bij hun een clinic kan volgen om de fietsbeleving op de fatbike zelf te ervaren. Kevin van der Sande, een van de oprichters van Urban Escape, reageerde enthousiast en vertelde mij dat je bij hun een complete fatbike-ervaring van twee en half uur kan boeken met begeleider. Zijn enthousiasme maakte dat ik enorm veel zin kreeg om zelf deze super stoere fiets bij hun uit te proberen.

Een fatbike gaat verder waar een mountainbike, welke ook voor ruig terrein gemaakt is, stopt. Een van de terreinen waar een fatbike goed tot zijn recht komt is op het strand. Fietsvriendin Diana, die tot nog toe op alle fietsen enorm goed uit de voeten kan en daarnaast super enthousiast is over de clinic, gaat mee. Zondagochtend, de ochtend dat we hebben afgesproken voor de clinic, kijk ik uit het raam en zie dat de weergoden ons alles behalve gunstig gezind zijn: het is koud, nat en grijs. Alle weersvoorspellende sites zeggen vooral: blijf lekker binnen. Zowel Diana als ik hebben eigenlijk helemaal geen zin om binnen te blijven maar we twijfelen wel. We popelen om de fatbikes uit te proberen maar ja zeiknat regenen is ook niet alles. Ik app Kevin en nadat hij zegt dat het wat hem betreft door kan gaan, hak ik gelijk de knoop door, we gaan gewoon!

In Monster staan de fatbikes al klaar en vertelt Kevin de ins- en outs van de fiets. De fatbike is ontwikkeld om sneeuwpaden in Alaska en zandduinen in Mexico te bedwingen. MTB’s schoten daar te kort in en kwamen niet vooruit op deze terreinen. De fatbikes waren destijds nog vrij basic, maar inmiddels zijn deze fietsen net zo te finetunen naar jouw smaak als elk andere soort fiets. De banden zijn dik, heel dik en je vermoed dat dit heel zwaar zal fietsen. Niets is minder waar. Zoals Kevin ons vertelt voelen we bij een kort stukje uitproberen al dat het best licht fietst. Het schakelen werkt bijna hetzelfde als bij een MTB en gaat soepel. Het voelt nu nog enigszins lomp aan maar ik verwacht dat dit anders wordt als we echt ruiger terrein gaan opzoeken. Dus we kunnen van start.

Vanaf de parkeerplaats fietsen we over het asfalt richting de duinen. Tussendoor pakken we al wat off-road stukjes door drassig gras. Daar waar ik op de MTB bij drassige grond en blubber krampachtig op de fiets zit, bang om weg te slippen, merk ik dat de fatbike heel stabiel aanvoelt. Je voelt dat de banden grip krijgen en niet gaan slippen. Dit stelt mij gerust en maakt dat ik mijn handen en armen wat meer kan ontspannen. Door de duinen fietsen we een mooi parcours. Als we een duin omhoog op fietsen, naar een uitkijkpunt over het gebied bij Monster, puffen we daar even uit van dit klimmetje en maken een mooie foto met de stoere fatbikes. Grappig genoeg voelt de fatbike na dit stuk inrijden al vertrouwd aan. Ik roep ook hard, tegen de wind in, naar Diana dat ik de fatbike veel prettiger vind dan een MTB, ik voel me veiliger! Na het parcours door de duinen daagt Kevin ons uit voor een klimmetje naast de trappen die over de duinen naar het strand gaan. Deze trappen omhoog kijkend zeg ik dat ik deze uitdaging aan ga maar niet zeker weet of het me zal lukken. Kevin zal naast ons lopen voor het geval we stil vallen en in de struiken belanden. Met de tips die hij geeft; gewicht naar voren leunen naarmate het steiler wordt en zo licht mogelijk starten lukt het ons beide de uitdaging te overwinnen: zo gaaf!!

Na dit technische onderdeel gaan we nu richting strand. Met enige vaart naderen we het zand, in het zand pakt de fatbike gelijk zijn grip en zonder enige balansverstoring rijden we door het mulle zand richting het hardere zand nabij het zeewater. Het plan was om een groot stuk over het harde zand te fietsen, maar de natuur heeft bepaald dat dit niet gaat vandaag dus gaan we langs de kustlijn door het mulle zand. In het mulle zand is het wel aanpoten, zeker als we een lang stuk er doorheen fietsen branden vooral mijn longen vanwege de inspanning. Af en toe stoppen om op adem te komen en een slokje water te drinken is dan prettig. We proberen daar waar het zand verhard is dit zoveel mogelijk te fietsen omdat dit minder inspanning vergt en het lichaam weer even kan herstellen. Ik merk dat ik lol begin te krijgen om verdwaalde stukjes duin op het strand te slalommen en zandheuveltjes hard op te fietsen en proberen er overheen te ‘springen’. Zo fietsen we een mooi lang stuk over het strand. Na een koffiepauze in een strandpaviljoen maken we de fabike clinic af door op de terugweg nog wat duingebied en stukken park door te fietsen. Op deze manier ervaren we dat de fatbike echt goed functioneert op alle terreinen, of dit nu modder, drassige gras, zand of asfalt is: de fatbike is een alleskunner. Afsluitend is er nog een challenge waar een stukje behendigheid bij komt kijken. Een leuke afsluiter van een goed georganiseerde clinic voor de ultieme fatbike-ervaring.

Diana en ik zijn zo enthousiast, dat we zeker een aantal keer in het jaar een fatbike voor een dag zullen gaan huren. Wil jij het ook eens proberen? Check dan de site van Urban Escape waar wij zo’n fantastische dag hebben gehad, of ga naar Den Haag voor de fatbike experience bij Lola Bikes and Coffee.

MTB fietsarmband

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.