Voor het eerst fietsen met klikpedalen

Fietsen met klikpedalen: de meeste fietsvrouwen kunnen zich hun eerste keer vast nog wel herinneren. Het is toch een psychologisch dingetje, dat met de voeten vast zitten. Want wat nou als je niet los komt. Of erger, een noodstop moet maken? Een zekerheidje: dat zal ons allemaal een keer overkomen.

Mijn eerste keer fietsen met klikpedalen dateert nog uit m’n spinning tijd. Elke les weer was het vastklikken en losmaken van m’n schoenen een worsteling. Maar ik zat wel goed vast, en kon prima op de pedalen staan. Eén ding wist ik zeker toen ik begin dit jaar m’n racefiets kocht: ik zou nooit en te nimmer vastgeklikt de wijde wereld in fietsen. Want stel nou dat? De ergste scenario’s kwamen in me op, mede ingegeven door het feit dat ik nogal onhandig ben. Het gevaar hoef je dan niet extra op te zoeken natuurlijk…

(lees verder onder afbeelding)

Fietsen met klikpedalen op een Bianchi

En zo fietste ik het eerste tochtje op mijn mooie Bianchi op een paar oude hardloopschoenen. Rose, Astrid en Ilse leerden mij onderweg de fijne kneepjes van fietsen. Het voelde hartstikke onwennig, van die dunne bandjes en die handremmen. Ik was blij dat ik in ieder geval nog wel controle had over mijn voeten. Dat gaf me zekerheid en ik waande me veilig. Waande… want een diepe kuil in de weg lanceerde mij van mijn fiets op de grond. En zo trok ik de ontnuchterende conclusie dat vallen altijd kan gebeuren, ook als je los zit met je schoenen.

>> Lees ook: Je conditie opbouwen op de racefiets met deze tips

 

Leren fietsen met klikpedalen

Mijn vuurdoop op de racefiets verliep dus niet zo soepel, en ik had al min of meer besloten dat ik nooit op fietsschoenen wilde. Totdat Rose een paar voor me had. Mooie witte Mavic schoenen met een lichte parelmoer glans. Ik was meteen verkocht, maar zag mezelf nog steeds niet fietsen met klikpedalen. Gelukkig waren Rose en Astrid zo lief om met me naar de Deventer wielerbaan te gaan. Rose voor de tips, Astrid met de camera. En nu hebben we een super handig filmpje voor fietsvrouwen die ook willen gaan fietsen met klikpedalen.

(lees verder onder video)

Eenmaal thuis had ik toch niet het lef om in m’n eentje te gaan fietsen met klikpedalen. Ik koos ervoor om eerst wat vertrouwder te worden met die dunne bandjes en handremmen. Het ging toch om het fietsen, niet om de schoenen? Nou, die mening stelde ik rap bij. Ik bespeurde iets bij mezelf waar ik zelden last van heb: ijdelheid. Ik kwijlde van alle fietsers die mij voorbij zoefden, hun kekke outfits en vooral ook die mooie fietsschoenen. Dat moest ik ook! M’n eerste tocht met blote armen en benen was het ineens geen discussiepunt meer: fietsschoenen aan en gáán.

>> Lees ook: Getest: Pearl Izumi racefietsschoenen voor vrouwen

 

 

In de bebouwde kom

Weet je dat dat vastzitten best wel meevalt? Oké, in de bebouwde kom fiets ik liever niet ingeklikt. Met m’n voet los en pedaal omgedraaid heb ik toch het idee dat ik net wat sneller kan anticiperen op de medeweggebruikers. Eenmaal voorbij de rotonde klik ik vast. Voor me ligt dan een heel mooi fietspad. Niet gehinderd door verkeerslichten en zijwegen kan ik wel 10 kilometer aan een stuk fietsen. Ik denk er bijna niet meer over na dat ik vastzit. Zodra ik dat wel doe, moet ik ook direct mijn schoen losklikken. Even voelen dat ie nog los wil.

X Kirsten

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar Futurumshop, Wiggle en Decathlon. Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.
Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.