Van die dingen die je als fietser weten moet. Fijne handige tips voor en door fietsers. Die moeten we wat vaker delen. Fietserslessen! Vandaag tip 1, hoe komt het dat je altijd weer net een lusje te ver fietst?

Je kent het wel. Het is een mooie zomerse dag: de weilanden zijn groen, de bomen vol bladeren. Vogels zingen, koeien loeien, veulens huppelen. De lucht is blauw en je zit heel gelukkig op je fiets. Misschien heb je al wel hallo gezegd tegen een koe die je aankeek, zat je net te zingen of in je eentje te lachen om een grapje in je hoofd. Fietsen is fijn, vooral als het mooi weer is.

Maar dan gebeurt het. Je ziet een mooi weggetje en je voelt een enorme drang af te slaan. Je moet dat weggetje fietsen, je moet weten hoe het loopt. Op het bordje zie je dat het naar een dorp verderop gaat. Snel reken je het uit. Hoeveel kilometers telt dit extra rondje? Maar 20 kilometer? Ach dat is ook niet veel en je slaat af. Je rijdt het pad op wat je nog niet kent.

Geheid dat je binnen een halfuur niet meer zo lekker op je fiets zit en dat de weg naar huis lang is. Harkend, duwend op de pedalen rijd je naar huis. Met een gebeten hoofd. Zoekend naar het juiste verzet. Een beetje fietser kent deze situatie wel. Allemaal zijn we wel eens zo naar huis gereden en hebben we onszelf verteld dat dat extra lusje niet zo slim was. Toch maken we dat lusje bijna allemaal keer op keer weer. Het lijkt net alsof we niet anders kunnen.

Heb jij de bovenstaande situatie nooit meegemaakt of fiets je nog niet zo lang? Let dan nu extra op. Want dat extra lusje en dat mooie weggetje kunnen wel eens iets te maken hebben met de stofjes in je lijf en het blije gevoel wat je er van krijgt.
Als je sport, maakt je lichaam endorfine aan. Dat stofje wordt ook wel de natural feel good drug genoemd. Ofwel, de opium van je hersenen. Het effect ervan op onze hersenen is dat we ons heel blij gaan voelen. We worden zelfs een beetje overmoedig en besluiten dan zomaar een extra lusje aan onze rondje te fietsen.

Meer lezen overĀ fietsen? Kijk hier eens
Lees hoe Rose haar fietsplezier weer hervond

Op zich weinig mis mee. Tenminste, als je bereid bent de prijs ervoor te betalen. Je moet weten dat dat stofje juist wordt aangemaakt als de inspanning zwaar genoeg is. Dus als we al flink wat van ons lijf gevraagd hebben. We voelen ons zo fijn en blij, vlak voordat we moe worden. Misschien zijn we zelfs al wel moe en is dit hoe ons lijf ons daar een beetje doorheen helpt.
Hoe dan ook, na de high en het blije gevoel komt altijd de dip. Als je slim bent, zorg je dat je die voor bent. Zorg je dat je al in de straat rijdt als hij komt. Of je accepteert het, maakt dat extra lusje en vertelt jezelf dat die laatste kilometers die zo zwaar gaan een goede trainingsprikkel zijn. Immers, door af te zien word je sterk en hard.

Hou je net als wij van fietsen en lees en deel je graag leuke verhalen, kennis en ervaring? Wordt dan lid van onze Stoere vrouwen Fietsen Facebookgroep. Zien we je daar!

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.