In de mode zie je het steeds meer: kleding die zowel voor mannen als vrouwen geschikt is. De Hema gaat genderneutraal en duidt kleding niet meer met geslacht. Gelukkig zijn de Nederlandse voetbaldames daar net mee gestopt. Tijdens het EK droegen ze kleding die beter bij hun lijf paste. Een goed moment om een blik te werpen op fietskleding voor vrouwen. Want ik ben zo blij dat er daar eindelijk leuke specifieke dames kleding is.

De Hema gaat gender neutraal. Niet meer truttig en roze voor meisjes en stoer met robots voor jongens. Maar gewoon roze voor wie het dragen wil. Je kan als meisje ook in een robot dus. Superfijn, want mijn nichtje houdt zielsveel van haar kippenonderbroek en de zoon van een vriendin van me draagt met regelmaat meisjesleggings.
Wie een blik werpt op jongens en meisjeskleding zal meteen zien dat er op meisjeskleding vooral dingen staan die met schoonheid te maken hebben en bij jongens met stoerheid. Maar hoe zit het dan met meisjes die naar eigen zeggen ook stoer zijn. “Tante Roosje, ik ben toch ook stoer?” Vroeg mijn nichtje toen ze zes was.

 

Truttige fietskleding voor vrouwen

Het doet me een beetje denken aan de tijd waarin ik begon met fietsen. Herenkleding was vaak heel gaaf en een damesfietsshirt was meteen doorspekt met tuttigheid. Roze met een grijze rand en een te wijd wit mouwtje. Of zacht blauw met zwart en allemaal net iets te wijd of slechte vakjes op de rug. Alsof een vrouw tijdens het fietsen geen spullen meeneemt.

Maar hoe zit dat nu, vraag ik me af. Doen we het beter met wielerkleding? Zijn er merken die echt voor de vrouw ontwerpen op een manier die bij vrouwen hoort? Of is alle fietskleding nog steeds truttig?

 

Mooie merken voor op de fiets

De laatste paar jaar zie ik steeds mooiere kleding voorbij komen. Met mooie grafische patronen, colorblocking en echt heel gesoigneerd. Als er shirts met bloemen zijn, zijn dat ook echt mooie bloemen. En grote merken hebben een echte zelfstandige vrouwencollectie die echt ontworpen lijkt op de wensen van de sportende vrouw.

Zelf draag ik momenteel kleding van Rapha, Futurum en voor op de mountainbike een setje van Primal. De ene set is knalroze, de ander met zwart en blauw en eentje met bloemen. Voor de winter heb ik nu een hele mooie blauwe lange broek van Suzy Cyclewear. Die staat vast te gek bij mijn roze raphashirt en anders wel bij mijn zwarte jasje van Maloja.

 

Stoere Vrouwen Sporten Fietskleding voor vrouwen

Hoewel er nog genoeg suffe kleding te vinden is, zijn er ook zat toffe fietsshirts en pakjes die ik echt wel wil hebben. Ik heb een paar merken voor je op een rij gezet. Maar voordat ik dat doe, wil ik je iets heel gaafs vertellen: ik ga mijn eigen fietsshirts maken. Met drie prints die ik persoonlijk heel tof vind. Vrouwelijk zonder truttig te zijn. En allemaal door mijzelf getekend.

We beginnen deze week met een voorverkoop zodat we de shirtjes kunnen laten maken. Ik heb de shirts zo gemaakt dat ze mooi op een zwarte fietsbroek staan. Zo kan je met je eigen favoriete broek blijven rijden, maar style je hem af met een tof shirt.

Het eerste shirt is met kleine witte bloemen – zoals ik in Zuid Afrika heb gezien – op een zwarte achtergrond. De bloemen zijn netjes getekend, maar de outline staat er wat losser op.

 

 

De tweede is een ode aan de bergen en de vrijheid die je op de fiets kent. De mouwen zwart en de rest van het shit met een bergen print in kleurverloop. Er zit zwart, paars, rood en roze in. Dit shirt knalt echt, maar is ook nog wel gesoigneerd en kleedt mooi af. Dat komt door de zwarte strook aan de zijkant.

Het laatste shirt is grafischer en in zwart wit. Er staat een bloemenprint op die ik zodanig heb opgeblazen dat het bijna abstract wordt.

 

Mooie fietsshirts voor vrouwen die je online kopen kunt

Natuurlijk laat ik je niet alleen mijn eigen shirtjes zien, al vind ik wel dat je er eentje moet nemen hoor! Maar er is zoveel mooie damesfietskleding tegenwoordig.

 

fietsshirt met lange mouwen voor fietsvrouwenIk rijd sinds deze zomer met kleding van Rapha en kan je zeggen: ik ben verkocht. Wat een prachtige kleding. Kwalitatief hoogstaand en tot in de puntjes mooi ontworpen. Een nadeel vind ik bij mij wel dat zo’n effen shirt in een kleur net wat minder mooi afkleedt. Rapha is wel aan de prijs. Dit fietsjasje met lange mouwen kost €185.00

 

zwart fietsshirt voor vrouwen die van fietsen houdenNiets zo mooi als gesoigneerd zwart. En helemaal als het van een mooi merk als Rapha is. Zie je dat bandje over de arm? dat zijn details die ik gaaf vind. Het lijkt simpel zwart, maar het is nog altijd herkenbaar als Rapha. Maar vooral is dit een echt jasje wat weersomstandigheden aankan. Gemaakt om je droog te houden. Dit jasje kost €305.00

 

 dames fietskleding van futurum

Dit is het shirt wat Astrid en ik hebben. Van het eigen label van Futurumshop. Is een mooi merk hoor, gemaakt met zachte materialen die lekker zitten. En met €89.99 niet enorm duur.

 

 

Er is niets mis met roze, zolang het maar een beetje stoer gedaan wordt. Bij dit shirt van Nalini vind ik dat goed gelukt. €94.95

 

Ken je het merk Primal al? Komt uit Engeland en is daar enorm populair. Ik heb een shirt en broek van dit merk en het zit onwijs lekker. Om die reden ga ik onze eigen shirts ook samen met Primal maken. Een merk wat ik je aan kan raden dus. Wat ik leuk vind is dt de prints net even anders zijn. En belangrijk: het is niet duur! €45.60

 

 fietskleding voor fietsvrouwen

Nog een shirt van Primal. Deze zal erg mooi afkleden.En belangrijk: de rits loopt dor tot beneden. Zo balen als merken dat niet doen. €45.60

 

Tot slot een merk van Nederlandse bodem: Suzy Cyclewear. Ook weer zo’n mooi merk. Astrid en ik hebben er broeken van en zijn onder de indruk van het mooie materiaal. De maten vallen klein, dat is iets wat je wel moet weten. Ik vind het een heel vrouwelijk merk. dat zie je o.a. door de driekwart mouw. €139,95

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

3 Comments
  1. Ik wil op de fiets wel graag wat meer gender neutraal! Het is natuurlijk heel fijn om kleding te hebben die op het vrouwenlichaam gemaakt is, en om meer keuze te hebben dan vroeger. Maar ik vind het erg jammer dat de shirts die je gaat maken of roze zijn, of een bloemenprint hebben. Alsof we onze hardheid en fitness moeten verzachten met een zogenaamde vrouwelijke touch… De hema stopt niet met het verkopen van producten voor het vrouwelijke lichaam (bh’s bijvoorbeeld), maar stopt met het onnodig promoten van een cultureel soort ‘vrouwelijkheid’ en ‘mannelijkheid’. Wat mij betreft kan de sportwereld daar wat van leren.

    1. Voor mij is het dragen van iets met een female touch niet het verzachten van iets en vooral heb ik zoals Astrid al zegt, shirts gemaakt waar ik zelf in zou willen fietsen. Ik denk dan altijd: er zullen er vast wel 100 net zo gek zijn als ik.

      En gelukkig is er tegenwoordig veel verschillende kleding. Maar ook zie je regelmatig herenkleding met bloemen. De bloemen en bergen zijn voor mij de mooie wereld waarin ik fiets. Beelden van mijn netvlies. Bloemen, natuur, insecten, ondergaande zon. Dat is waar ik van geniet op de fiets.

      Of mijn beeld past bij ieders vrouwelijke identiteit. Dat is niet mogelijk, maar laten we er vooral niet al te zware dingen aan hangen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.