2015 is het jaar om te fietsen. Er staat veel te gebeuren in het vrouwenwielrennen. Fietsende vrouwen gaan deze zomer Utrecht veroveren en vrouwenfietsclubs zijn niet meer weg te denken van de polderwegen. Daar zijn wij heul boelveel blij mee. Fietsende vrouwen? Dat juichen we toe. Daarom zet Rose een paar van de initiatieven die wij leuk of goed vinden – zowel oud als nieuw – voor je op een rij

 

Vrouwenwielrennen

Fietsen kent twee losse werelden: de wedstrijdrenners en de toerfietsers. Tussen die twee werelden zit een overlap: beide fietsers trainen hard en maken uren, maar het is het verschil waar vrouwen wel eens tegen aan lopen. Ga je wedstrijden fietsen? Dan neem je een licentie en word je lid bij een club. Je doet mee met trainingswedstrijden, kan de gezamenlijke trainingen doen en staat met je clubleden aan de start van koersjes. Wil je toeren? Dan kan je dat op eigen houtje doen of met een paar vriendinnen. Je kan een clubje vormen of een clubje zoeken en je veel inschrijven voor toertochten.
Maar wil je als vrouw op je eigen niveau hard trainen? Vind je toertochten alleen niet leuk, maar wil je niet elke week wedstrijden rijden en lijkt je de lokale tijdrit wel heel gaaf? Dan kom je vaak tussen de twee werelden in te zitten. En precies in die ruimte is Vrouwenwielrennen gaan zitten. Vrouwenwielrennen is een club die bestaat uit allemaal losse lokale trainingsgroepen. De vrouwen van Vrouwenwielrennen trainen samen met een vrouwelijke trainer en organiseren hun eigen wedstrijdjes. Toen ik nog in Amsterdam woonde deed ik weleens mee met de groep die in Ouderkerk aan de Amstel startte. Onze trainster – Astrid Schop – zette ons hard aan het werk en wist er altijd voor te zorgen dat we moe en voldaan terugkwamen van onze training. We trainden op techniek, deden intervallen, leerden waaierrijden en werden door haar kennis en tips beter op de fiets. Vrouwenwielrennen is heel toegankelijk en je kan als je wil zo een keer mee komen doen. De groepen zitten in verschillende steden, dus wil je afzien? Kijk dan eens of er een groep bij jou in de buurt zit.

 

De roze fietsvrouwen van Kek!

Een tweede vrouwenclub die door het hele land zit is Kek! De fietsclubs van Kek! Zijn laagdrempelig, richten zich op sportief fietsen en hebben plezier voorop staan. Kek! Organiseert niet alleen trainingen, maar ook tochten, workshops, wedstrijdjes en clinics. En hoewel de club laagdrempelig is en elke vrouw met een fiets mee kan komen doen. Leuk aan Kek! Is het sociale karakter van de groep. Vorig jaar was ik uitgenodigd op een Kek!-avond en het viel me echt op hoe aardig alle vrouwen waren en hoe gezellig iedereen met elkaar omging. Er waren zowel beginnende als ervaren fietsters en iedereen had eigen doelen. Opvallend was dat de verschillen niet opvielen want iedereen droeg het roze shirt van Kek! En iedereen hoorde er daarom bij. De fietsclubs zitten in verschillende plaatsen, waaronder Arnhem, Nijmegen en Den Haag, maar ook in een paar kleinere plaatsten. En het leuke is dat als je zelf een Kek!-groep wilt starten in jouw dorp of stad dat je hierbij wordt geholpen. Zo kan je kan leren trainer te worden en zelf op de Kek!-manier gaan fietsen.

 

Vrouw en Fiets

Steeds meer vrouwen gaan fietsen, lekker samen de stad uit op je racefiets of op avontuur in de bossen. Zoals Marijn de Vries en Nynke de Jong in hun boek het al vertelden: het is lekker, de wind in je haren en je krijgt er billen als kadetten van.

Toen ik begon met fietsen was deze vrouwelijke fietsgolf nog maar net begonnen. In fietswinkels wisten verkopers nog niet helemaal met ons meisjes om te gaan en de merken produceerden vooral hele tuttige dingen, zoals fietsshirts met zachte kleurtjes en bloemetjes. Mede dankzij Vrouw & Fiets het boek van Marijn en Nynke is daar een verandering in gekomen. Zij legden in normale taal uit hoe de fietssport werkt, hoe onderdelen heten en hoe je het beste traint. Onderwerpen die in de bladen nooit stonden bespraken zij op tv en samen gingen ze op een toer door het hele land om de fietsende vrouw toe te spreken en haar te inspireren niet te fietsen als een wannabee vent maar als een echte fietsvrouw. Het boek is inmiddels aan de zoveelste druk en loopt jaren na het uitkomen nog steeds als een trein. Heb je het nog niet gelezen? Koop het dan, het is voor elke vrouw met een zadel onder haar kont een leuk boek. Leerzaam voor beginners en hilarisch herkenbaar voor de ervaren fietsvrouw.

 

Fietsen in de funklasse 

Ik weet nog goed hoe ik probeerde wedstrijden te fietsen. Ik voelde me net een brugklasser op de fiets: te snel voor fietsclubjes en te onhandig voor wedstrijden. Ik vond wedstrijdjes heel leuk, ze waren enorm spannend en gaven me een echte kick, maar ik had er wel last van dat ik als vrouw – in tegenstelling tot de mannen – niet op hobby niveau bezig kon zijn met mijn sport. In die tijd waren er op het jaarlijkse vrouwenkoersje van de club na, alleen maar serieuze vrouwenwedstrijden. Als vrouw had je of geen licentie of eentje voor de elite. Dat hield in dat ik op een contract bij een ploeg na dezelfde licentie als Marianne Vos of Ellen van Dijk zou hebben. En dat ik moest starten in wedstrijden waar zij of alle andere elite dames ook wel eens aan de start zouden kunnen staan. Natuurlijk waren er verschillen tussen de elite wedstrijden, maar het punt voor mij bleef dat ik geen elite renster was. Ik wilde wedstrijden rijden op hobbyniveau en dat bestond nog niet.

Gelukkig zitten vrouwen zelden stil en zijn ze zelf gaan organiseren wat ze in hun sport misten. Er zijn steeds meer funklasse wedstrijden waarbij vrouwen die geen licentie hebben tegen elkaar kunnen racen. Ben je een fietsvrouw en wil je wel eens zoiets proberen? Doe het dan, want niet alleen ontdek je hoe gaaf het is, je steunt ook de pioniers van de vrouwen funklasse. De meer vrouwen er aan de start staan, de groter het peloton, de beter de wedstrijd, de groter de kans op een vervolg. Wil je op de hoogte blijven van zulke wedstrijdjes? Wij gebruiken daar de Facebookpagina’s van Vrouwenwielrennen en Kek! voor.
Een wedstrijdje die je sowieso in je agenda kunt zetten is de Funklasse wedstrijd in Rotterdam. Deze wordt jaarlijks georganiseerd en tot nu toe reden de vrouwen tussen de mannen. Dit jaar bundelen fietsvrouwen hun krachten en proberen zoveel mogelijk vrouwen aan de start te krijgen. Dus door mee te doen, heb je een leuke dag, help je je sport en laat je samen met andere vrouwen zien hoe stoer we zijn. Wil je er meer over lezen, kijk dan even op de site van Chantal, zij legt het precies uit.

 

Liv Magazine

Eerst was er Giant, het fietsmerk waar Marianne Vos op reed. Giant maakte toen al dames en herenframes en besloot daar een stap verder mee te gaan. De vrouwenlijn Liv werd opgericht en is nu een eigen zelfstandig merk wat zowel voor de wedstrijdvrouw als de hobby fietsvrouw fietsen maakt. Van wegfietsent, tot mountainbikes en triathlon en tijdritfietsen, maar ook sport en lifestyle fietsen.
En sindskort is er ook het LIV magazine, een tijdschrift voor ons: de fietsvrouw! En het staat vol tips over training, voeding en techniek. Maar ook mooie verhalen, interviews en columns van o.a. Nynke de Jong. Je kan het blad aanvragen via de website, daar vul je je adres in en dan krijg je het gratis thuisgestuurd.

 

We Own Yellow

Ik dacht dat een beetje fietsvrouw dit al voorbij had zien komen, maar ik kwam van de week iemand tegen die er nog niets over had gehoord. Daarom toch ook even aandacht voor We Own Yellow, het initiatief om het vouwenwielrennen een impuls te geven. En een samenwerking tussen de Le Tour Utrecht en wedstrijdrensters Marianne Vos, Marijn de Vries, Loes Gunnewijk en Roxanne Knetemann. De Tour start dit jaar in Utrecht en een week na de Grand Depart – ofwel de tourstart – komen vrouwen van over de hele wereld samen om Utrecht voor één dag geel te kleuren. Er zullen verschillende tochten worden georganiseerd, zoals een 40 en 80 km rit, maar ook een uitdagingsrit van 150 km met Strava stukjes waar je met je snelheid in het klassement kan komen. Ik ben heel benieuwd naar We Own Yellow en de effecten ervan en ik kan niet wachten om al die vrouwen in Utrecht bezig te zien op hun fietsen. In de aanloop van We Own Yellow zullen er steeds meer evenementen zijn, zoals het Date at Speed op Valentijnsdag. Dat is een soort daten, maar dan anders. Kijk echt even op de site van We Own Yellow.

foto: Dolly van der Laan

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.