vrouw op racefiets

Mag fietsen een ontspannen bezigheid zijn, als kersvers bezitter van mijn mooie Bianchi ben ik toch flink onder de indruk van wat je allemaal nodig hebt aan materiaal en gereedschap voor de racefiets. Ik heb dus nog niks en kon dus niet anders dan naar de fietsenmaker met m’n loszittende remhoef.

“Heb gelijk even je shifter meegenomen en wist je dat je bandenspanning zo laag was, dat je waarschijnlijk lek gereden had?” Dat ie met shifter de remmen op m’n stuur bedoelde, snapte ik nog. Maar goh joh, bandenspanning? Vertel eens…

“Voordat je op pad gaat even checken. Te lage spanning is risico op lek rijden en dat wil je niet. Goeie pomp moet je hebben, en een klein pompje voor onderweg is onmisbaar gereedschap voor de racefiets. Heb je al een reserveband eigenlijk?”

 

Zonder gereedschap op pad

Ik hoorde het allemaal aan, verontschuldigde me dat ie echt een enorm groentje voor zich heeft en begon vol goede moed met de juiste bandenspanning en zonder mentale spanning aan m’n tweede soloritje. Zonder pomp en reserveband maar met voldoende alternatieve gereedschap voor de racefiets.

Want met een pinpas, treinkaart, boterham met pindakaas, bidon, mobiele telefoon en OV-mogelijkheden op de route moet het geen probleem zijn om thuis te komen mocht ik lek rijden. Noem het struisvogelpolitiek, het werkte prima voor mij.

 

Racefietsen dure hobby

Toch voelde het een beetje als zwemmen zonder badmuts, als hardlopen op pantoffels… Het is het net niet. Ik wilde een racefiets, dan moet ik ook nadenken over goed materiaal en gereedschap voor de racefiets. En zo vroeg ik ’s avonds in onze Stoere Vrouwen Fietsen Samen Groep om hulp. Gewoon een simpele vraag, dan zou ik ook simpele antwoorden krijgen. Dat was mijn hoopvolle verwachting. Onterecht.

Begrijp me niet verkeerd, ik heb alle tips en adviezen allemaal door gelezen en vond het heel tof dat iedereen zo met me meedenkt. Maar ik raakte er ook van in de war. Zoveel termen, tips, do’s en don’ts… En dan de hoge prijskaartjes van al het gereedschap voor de racefiets, wat een dure hobby zeg! De struisvogel in mij wreef het zand uit z’n verschrikte ogen en dook stilletjes terug in z’n ei.

 

Gebruik je al dat gereedschap voor de racefiets?

Als ik teveel opties en informatie heb, kan ik geen keuze meer maken. Simpelweg omdat ik bang ben veel te dure spullen aan te schaffen of erger nog, spullen die zo ingewikkeld zijn dat ik niet eens weet hoe ik ze moet gebruiken. Wat is het nuchtere advies van Rose dan heerlijk.

“Als het lek lastig is, ga ik ook echt niet langs de weg m’n band plakken hoor. Ik zoek mooi de dichtstbijzijnde bushalte op, koppel m’n wielen los en laat me naar huis rijden.” Kijk, dat past ook in mijn straatje. Desnoods bel ik een taxi, die mag me dan gelijk afzetten bij de fietsenmaker zodat hij m’n band kan plakken. Het gemak dient Kirsten.

Toch voel ik wel enige behoefte om wat kennis te ontwikkelen over het gebruik van goed gereedschap voor de racefiets. Maar hoe pak ik dat aan zonder ervan in de vlekken te schieten en failliet te gaan? Nou simpel: ik maak een afspraak bij m’n fietsenmaker en vraag hem om al het gereedschap voor de racefiets te demonstreren.

 

Niet alles tegelijk aanschaffen

Voorlopig beperk ik mij tot een minitool en goede fietspomp. Want wat heeft het voor zin om met reserveband en kleine pomp op pad te gaan als ik geen idee heb hoe ik het moet gebruiken?

Inmiddels ben ik er achter dat ik nog een bidonhouder moet hebben, een bel is ook wel handig. En zo’n tasje onder het zadel is misschien niet zo gesoigneerd maar wel functioneel. Dan moet ik ook nog een goede fietsbroek met bretels, een shirt met korte mouwen want dat jasje gaat echt al snel te warm zijn.

De struisvogel is weer uit z’n ei gekropen, zo ingewikkeld is het allemaal niet. De zomertijd is ingegaan dus dat wordt heerlijk ’s avonds uit het werk een ritje maken. Ik voel me steeds meer fietsvrouw.

Er is alleen nog één dingetje. De klikpedalen…

Ben je – net als ik – net begonnen met fietsen en duizelen alle termen jou ook nog? Rose geeft in dit blog uitleg over alle onderdelen van je racefiets. En voel je je ook nog geen held als je in je eentje op pad bent? Ook daarin ben je niet alleen. Lees maar eens over alle doemscenario’s die Kirsten in haar eerste soloritje had.

Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.