Geschoren benen op de racefiets, dat doen we bijna allemaal. Man en vrouw. Wielrenners scheren hun benen en dat is voor de beginnende fietsman misschien wel even slikken. Daarom van ons – Stoere Vrouwen Sporten – voor jou – De Man Op De Racefiets – het antwoord op: hoe scheer ik als wielrenner mijn benen?

 

Als je op de racefiets stapt, dan scheer je je benen. Dat staat niet ter discussie. Het is zoals het is. De beste wielerbenen zijn vrij van haren, gebruind door de zon en bij voorkeur met een lichte glans. Dit laatste kan je overigens ook uit een potje halen. Maar dat is een heel ander verhaal.

 

Waarom scheren wielrenners hun benen?

Over de geschoren benen van wielrenners is al veel gezegd en geschreven. Vooral de vraag waarom lijkt centraal te staan, en juist die vraag kent veel antwoorden. Misschien zijn gladde benen op de racefiets aerodynamischer? In het wielrennen en zodoende ook in het hobbyfietsen wat we op zaterdag in de polder doen, worden geschoren benen gezien als een must.

Voor het waarom achter deze geschoren benen bij wielrenners doken we het internet op en vroegen we bekenden naar hun mening. Te beginnen bij Rodrick de Munnik, hoofdredacteur van Fiets. Hij vertelde ooit dat het te maken heeft met waaiers, de wind en je plek in het peloton. Als wielrenner zie je de hele dag het wiel en de benen van de fietser voor je. Het peloton raast keihard en het enige wat je hebt is vertrouwen. Alles wat afwijkt in zon peloton is onveilig. Zo ook behaarde benen. Je kan iemand die zijn benen niet scheert niet vertrouwen op de rest van zijn competenties. Ongeschoren benen worden in het wielrennen niet geaccepteerd en wielrennen is de sport waar het erbuiten vallen funest voor je is.

Schrijver en hobbywielrenner Tim Krabbé beaamt de stelling van Rodrick. In de Volkskrant zegt hij Als je lid wilt zijn van een club, dan moet je bereid zijn de clubkleuren te dragen. En zo is het. Dat is de enige reden. Als jij wielrenner wilt zijn, dan moet je wielrenner doen

 

Geschoren benen op je racefiets omdat het mooi is

De verklaring van Rodrick legt misschien uit waarom we allemaal meedoen met de geschoren benen, maar brengt ons niet naar de werkelijke reden. Daarover is oud-wielrenner en journalist Thijs Zonneveld duidelijker. Er zijn een paar redenen volgens hem. De eerste is dat het fijn is voor de masseur, die hoeft zich dan niet door al die beenharen te worstelen. De tweede is de valpartij. Als je over het asfalt glijdt kom je onder de schaafwonden. Pleisters en verbanden van behaarde benen aftrekken is geen pretje.

Tot slot was er Rasmussen die ooit uit de Tour de France werd gehaald toen hij in het geel reed en op het punt stond de Tour te winnen. Het verhaal doet dat hij zijn hele lichaam kaal schoor, de stickers van zijn frame haalde en elke andere gram van zijn fiets trok om zo licht mogelijk te zijn voor de bergen. Haren wegen ook wat.

Maar de werkelijke reden achter de geschoren benen is: esthetiek. Wielrenners vinden het mooi. En wat de profs doen, doen hobbywielrenners na. Om die reden is een bos haar op je benen not done. Ook niet tijdens je lokale rondje in de polder.

 

Tips voor mannelijke wielrenners die hun benen willen scheren

Al journalist die over wielrennen schreef en vrouw die al sinds haar puberteit haar benen scheert, ben ik wel thuis in de wereld van de geschoren benen. Ik moet toegeven dat ik in de winter ook wel eens haar op mijn benen laat staan. Maar dat haar is dan mooi blond, donzig vrouwenhaar wat er lang zo erg niet uitziet als dat van mannen. Ik heb leren scheren toen ik als puber op vakantie was in Frankrijk. Op de camping met een mesje van mijn vader, een emmer en wat scheerschuim. Het ging niet goed. Ik heb geloof ik nog een litteken van die ene keer heb.

Benen scheren is een vak apart en je doet het niet met een mannenmesje. Die zijn gemaakt voor je wangen, niet voor je benen. Gebruik een vrouwenmesje dus. En scheerschuim. Bij voorkeur een beetje een verzorgende met Aloë Vera er in. Dan wordt je huid niet zo droog en krijg je een mooiere zongebruinde kleur van het fietsen in de zon.
Smeer je benen in met scheerschuim. Doe dit onder de douche, maar niet terwijl je er onder staat, want dan spoel je al dat schuim weer weg. Dan begin je onderaan en werk je stukje bij beetje naar boven. Ik doe meestal mijn enkel tot halverwege mijn onderbeen helemaal rondom en ga dan door naar de tweede helft. Bij de knie ben ik extra voorzichtig en buig ik mijn been wat meer.

 

Tot waar scheer je je benen?

Bij mijn knie stop ik meestal. Want ik heb vrouwenbenen en boven mijn knie zit haast geen haar. Mannen daarentegen hebben een tapijt wat rustig tot aan de lies en billen doorloopt. En dit is een belangrijk punt. Opletten dus heren. Je scheert door tot helemaal boven aan. Want doe je dat niet? Dan zie je er niet uit!
Ik was een keer als pers bij het EK baanwielrennen en zag daar een Oost-Europese renner die niet zo ver door geschoren had. Hij lag bij de masseur op tafel met slechts een handdoekje om zijn zaakje. Zijn benen waren glad geschoren precies tot daar waar zijn fietsbroek normaal gesproken komt. Maar nu zonder fietsbroek leek het net of hij een harenbroek aan had. Ziet er niet uit! Was geen pan! En nu ik er zo over schrijf, zie ik dat rare beeld nog voor me.

 

Verzorging na het scheren van je benen

Omdat esthetiek zo belangrijk is in de sport, geven wielrenners na het scheren van hun benen ook om verzorging. Na het scheren spoel je je benen zorgvuldig af. Zo blijft er geen schuim meer zitten en droogt het je huid verder niet uit. Daarna gebruik je een lichte verzorgende bodylotion. Van Rituals bijvoorbeeld. Dat gebruikt Robert Gesink ook.
En wil je echt gesoigneerd ten tonele verschijnen? Blijf die benen dan verzorgen gedurende het seizoen. Aftersun, bodylotion en blijven scheren. En voor een mooie egale bruine kleur scrub je je huid voordat je in de zon gaat. Alle dode huidcellen zijn dan verdwenen en dat ziet er supergoed uit.

Succes heren!

P.s. ik, vrouw, vind geschoren mannenbenen supersexy

Sneller fietsen als beginnende racefietser? Lees in ons artikel hoe je dat op een simpele manier aanpakt.

Tips voor het kopen van een goede fietsbroek. Waar let je op, welke zeem is goed en vooral: welke niet

Fietsarmbandje mintgroen met fietsbedel

 

 

 

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.