De Pearl Izumi Select Race RD IV racefietsschoenen voor vrouwen waar Astrid mee fietst, zijn echte zomerse schoenen. Wit met mintgroene details. Dat staat mooi bij elke fietsoutfit en zongebruinde benen. Maar veel belangrijker: de racefietsschoenen van Pearl Izumi bevallen haar heel goed!

Ik moet bekennen dat ik tot voor kort nog steeds met mijn mtb-schoenen op mijn racefiets zat. Zelfs al heb ik mijn huidige racefiets inmiddels al drie jaar. Ik ben begonnen op de mtb en vond die schoenen fijn. Tot Rose er over begon had ik eigenlijk nog nooit gehoord over de voordelen van raceschoenen. Met mijn mtb-schoen kon ik ook lekker lopen. Wel zo handig toch?

 

onderkant fietsschoenen voor vrouwen van Pearl Izumi

MTB- of raceschoenen?

Wielrenners rijden met strak vormgegeven schoenen met een gladde zool. Mountainbikers hebben een reliëf op de zool. Dat is om ervoor te zorgen dat ze niet uitglijden als ze in het bos of modder van hun fiets moeten stappen. Pure functionaliteit dus.
Op mtb-schoenen kan je goed wandelen. Om die reden krijgen vrouwen bij het kopen van hun racefiets vaak te horen dat een mtb-schoen handig is. Tegen mannen wordt dat vreemd genoeg minder vaak gezegd. Die laten zich geen mtb-schoen aansmeren voor op de racefiets.

De zool van een racfietsschoen is net als die voor op de mtb functioneel. De gladde onderkant is aerodynamisch en gemaakt van een extra stijf materiaal. Op de racefiets rijd je met andere klikpedalen. Veel groter dan op de mtb. Dit grote oppervlak en de stijve zool zorgen voor een beter overdracht van de kracht van je benen op je pedaal. En een voordeel: de stijve zool en grote platen zorgen ervoor dat er minder druk op de zenuwen van je voeten komt. Zo kan je lekker uren en uren lang trappen op je fietsje.

En voor wat betreft dat wandelen? Het zijn fietsschoenen, als het goed is wandel je daar niet mee… (lees verder onder afbeelding)

Dames fietsschoenen van Pearl Izumi

Mijn vorige fietsschoenen waren van een onbekend merk. Ik weet niet eens zeker of het een a- of budgetmerk is. Ze deden wat ze moesten doet: om mijn voeten en vast aan de pedalen zitten. En eigenlijk had ik nooit klachten. Maar nu ik met de Pearl Izumi RD racefietsschoenen voor vrouwen echte raceschoenen aan mijn voeten heb, weet ik wel beter. Ze zitten heel mooi om mijn voet. Sluiten goed aan, maar geven ook ruimte waar mijn voet dat nodig heeft. Bij mijn tenen bijvoorbeeld. Ik heb redelijk standaard voeten en de klittenbandsluiting zorgt ervoor dat ik tijdens het fietsen mijn schoen kan aanpassen. Iets strakker bijvoorbeeld als ik aanzet voor een sprintje.

Omdat ik nooit eerder last had van mijn vorige schoenen kan ik niet zeggen dat die harde zool een verbetering is. Wel merk ik dat de spd sl plaatjes en pedalen heel rustig en helder klikken. Ik zit goed vast en kom makkelijk los. Ik was altijd blij met mijn schoenen, maar weet je wat? Die gebruik ik nu alleen nog maar op mijn mountainbike.

Het enige wat ik me nog afvraag: hoe lang blijft dat wit mooi wit?

 

Waar moet je op letten als je fietsschoenen koopt?

Als je voor de eerste keer fietsschoenen koopt, kan dat best lastig zijn. Welke maat heb je precies nodig? En zit het ene merk beter dan het andere? Over het algemeen kan je stellen dat sommige merken smaller zijn dan andere. Dat maten kleiner kunnen vallen. Pearl Izumi en Shimano zijn twee van die merken. Het is raadzaam die een maatje groter te kopen. Zodat je tenen voorin nog een dansje kunnen maken.
Als je fietsschoenen voor de eerste keer past, is het goed te weten waar je precies op letten moet. Het zijn geen schoenen om op te lopen. Dus even gaan staan en voelen hoe ze zitten slaat echt nergens op. Voel hoe de schoen zit als je op de bal van je voet steunt. Zoals je op je pedaal ook zou doen. Knellen ze niet? Hebben je tenen ruimte?
Kijk eens naar wat je kan doen met de bandjes. Is er genoeg ruimte de schoen strakker of losser te doen? Is het een makkelijk systeem dat ook werkt terwijl je fietst?
Tot slot de tong en het gedeelte net onder je enkel. Is er genoeg ruimte of is er iets wat tegen je aan drukt? Bedenk je dat je tijdens een gemiddelde fietstocht uren achter elkaar dezelfde beweging maakt. Waar je schoen nu een beetje knelt kan het na een uurtje flink vervelend worden. (lees verder onder afbeelding)

Online fietsschoenen kopen

Omdat de maat en pasvorm zo belangrijk zijn bij fietsschoenen heeft Futurumshop een goede service. Je mag je online gekochte fietsschoenen uitproberen. Zitten ze toch niet lekker? Dan kan je ze retourneren. Een paar gebruiksporen zijn dan niet erg. Zo lang het maar redelijk is. Dus wil je je fietsschoen ruilen? Doe dat dan wel binnen 14 dagen. Je ontvangt een retourformulier om de schoenen kosteloos terug te sturen. Je kan ervoor kiezen om de aankoop te ruilen of de aankoop te annuleren. Handig toch?

Wist je dat je door de linkjes in dit blog te gebruiken als je bij Futurumshop deze fietsschoenen of andere spullen wilt kopen onze site steunt? Futurumshop is partner van Stoere Vrouwen Sporten en van jouw aankoop die je via een link op onze site doet gaat er een paar cent naar ons. Ook als je iets heel anders dan bijvoorbeeld deze schoenen koopt. Daar betalen wij de hosting van onze site van. Dankjewel voor je support dus!

Vrouwen fietssokken met dierenprint

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.