Veel fietsvrouwen kiezen als ze net beginnen voor mountainbikeschoenen, zelfs als ze op de weg fietsen. Fietsenmakers vertellen ze dat die fijner lopen, maar vraag jezelf eens af: hoe vaak loop je nou op je fietsschoenen? Toch droeg ook ik tot voor kort mountainbikeschoenen op mijn racefiets. 

Iedere keer als ik lange afstanden ging fietsen op mijn racert merkte ik op een gegeven moment een irritatie onder mijn voet. Precies op dat plekje waar mijn zool aan de pedaal zat vast geklikt. Het deed geen pijn maar het tintelde wel en na ene lange rit irriteerde me dat mateloos. Rose raadde mij aan om echte raceschoenen te kopen met een volledig stijve zool om daarmee te zorgen voor een betere druk verdeling. Ze leende me een paar van haar schoenen uit. Ook van fietsschoenen heeft ze er belachelijk veel, maar de Diadora, Sidi en Specializedschoenen waar ze mee aan kwam zetten waren me allemaal te klein.
Ik ging op zoek en vond een fijne en betaalbare schoen van Pearl Izumi. Ze zijn zwart met een subtiel roze randje aan de voorkant.  Zwarte zool en met drie klittenbanden aan de bovenkant. Ze zijn wat breder dus ideaal voor mijn voeten met hogere wreef, maar ik heb dan wel een schoen die eigenlijk dikke twee maten te groot is. Dus eigenlijk vallen deze schoenen super klein, maar als je twee maten te groot kiest vallen ze ruim genoeg in zonder teveel ruimte over te houden. Dat is wel iets wat je moet weten als je met raceschoenen gaat fietsen. je koopt ze beter een maat te groot. Tijdens het fietsen zwellen je voeten op en strakke schoenen kunnen er voor zorgen dat ze gaan slapen of zelfs pijn gaan doen.

De investering in schoenen zorgde er wel gelijk voor dat ik ook moest investeren in pedalen. Want deze schoenen waren gemaakt om te clicken op SPD-SL pedalen. En dat is net even anders en met een groter raakvlak dan de SPD pedalen die ik zelf op mijn fiets had zitten. Gelukkig stonden SPD-SL pedalen ook op mijn wishlist van te testen items voor de racefiets. Dus heb ik alles maar aangeschaft.

De dunne stijve zool zorgt voor een fijne overdracht van energie en voorkomt drukpunten onder je voeten. Maar ik moet wel even wennen aan deze wegschoenen. De zool is wel glad en in combinatie met de SPD-SL pedalen betekent dat dat even een voetje op de pedaal zitten ipv inklikken voor gevaarlijke situatie kan zorgen.  Althans in mijn geval. Ik moest leren één voetje ingeklikt te houden want dan kom ik ook echt weer weg bij stoplichten en het oversteken van een weg. Even leek ik weer op een beginner, maar na een tijdje voelde ik echt wel dat het fijn is om te fietsen met raceschoenen. Niet alleen de zool is stijver, het kliksysteem werkt ook erg goed.

Ik vind het maar gek dat fietsenmakers mountainbikeschoenen aanbevelen op de racefiets. Natuurlijk lopen ze wat makkelijker, maar het zijn fietsschoenen en ervoor gemaakt om zo goed mogelijk te fietsen. Nu ik het verschil ken tussen weg en mountainbikeschoenen weet ik wel welke schoenen ik voortaan op mijn racers draag.

Liefs Rhodé