Kim heeft al vanaf haar geboorte Cystic Fibrosis, een progressieve taaislijmziekte. Dat betekent dat ze vaak een infectie in de longen heeft, en iedere keer is dat ook weer een aanslag op haar longcapaciteit. Uiteindelijk geeft het een verslechtering van alle organen. Veel sporten dus, is haar devies! En het liefste in de buitenlucht op de racer of mountainbike.

“Voor mij is sporten belangrijker dan werken. Natuurlijk komt dit omdat het goed is voor mijn gezondheid. Daarom ben ik als jong meisje ooit begonnen met sporten. Inmiddels ben ik er wel een beetje verslaafd aan geraakt, ik kan echt niet meer zonder. Wielrennen, mountainbiken en hardlopen doe ik het meeste. En ik train twee keer per week bij de fysio: 1x kracht, 1x interval. In de winter stap ik soms op de spinningbike en zo af en toe zwem ik erbij.”

“Ik houd van de uitdagingen die ik mezelf kan stellen. Alles draagt bij aan mijn levensverwachting. Mentaal heb ik het ook echt nodig, want het leven met zo’n beperkte longinhoud is soms ook best frustrerend. Ik train zo hard, dan is het niet tof als je al snel op je max zit. Van nature ben ik een streber en ik zal altijd knokken om beter te worden en harder te gaan. Dat is ook gelijk een valkuil, want ik moet accepteren dat ik niet altijd kan wat anderen kunnen.”

“Zo loop ik al drie jaar rond op een jaarlijks MTB Streetrace Parcours zonder dat ik ooit heb meegedaan. Ik zou dat heel graag willen, het technische parcours lijkt me heel gaaf. Maar het idee dat ik misschien wel op vier rondes wordt gezet, is voor mij nog een mentaal ding waar ik zeker nog aan moet werken. Mijn hersenen willen het, ik wil het maar lichamelijk is het gewoon niet verstandig of haalbaar. Dus zoek ik de uitdagingen vooral in mezelf.”

“Vier jaar geleden ging het echt niet goed met me. Tot die tijd had ik eigenlijk niet zoveel te klagen. Ik doorliep mijn schooltijd zonder al te veel problemen, al was dat wel gewoon met de fysiobezoeken, medicatie en soms een ziekenhuisopname. Tot dus het moment dat mijn longcapaciteit op minder dan 40% zat. Na lang wikken en wegen met de arts heb ik besloten om te sporten met zuurstof. Een grote en moeilijke stap maar achteraf was het een goede keuze.”

“Mijn conditie werd beter en het aantal ziekenhuisopnames liep terug van jaarlijks zes keer per drie weken naar twee keer in de anderhalve week. Twee jaar later, in 2014 dus, deed ik samen met vriendinnen mee aan de Nunspeetse Keiler: 30 km mtb-en, 14 km hardlopen en 16 teamspellen. Een dag vol afzien en zweetdruppels, maar bovenal een geweldige ervaring. Elk jaar doen we weer mee en maken we met onze outfits reclame voor mijn ziekte.”

(lees verder na afbeelding)

fullsizerender

“Ik ben er trots op dat ik de prognose van 30 jaar al met drie jaar heb verlengd. Mijn longinhoud schommelt nu rond de 50-55% en daarmee kan ik ontzettend uitdagende dingen doen zoals Mudmasters. Vorig jaar deed ik de 6km en dit jaar de 12 km. Ook heb ik de Mergelheuvelland Tweedaagse gedaan: 100 km op de MTB met 1500 hoogtemeters. O ja, de Amstel Gold Race heb ik ook gedaan en ik wil nog de Elfstedentocht fietsen. Dat wordt dus weer plannen en keuzes maken.”

“Het gaat allemaal niet vanzelf en dat hoeft ook niet. Er zijn zoveel patiënten voor wie dit niet is weggelegd. Natuurlijk merk ik wel dat anderen mij stoer vinden. Sowieso omdat ik dit allemaal doe ondanks mijn ziekte, maar ook omdat ik geen angst zie en volop geniet. Van alles. Groot of klein. Of dat stoer is? Ik vind mezelf in ieder geval wel een doorzetter. Na elke ziekenhuisopname moet ik van ver komen en als ik daarna weer een doel bereik, geeft dat een enorme kick.”

monique rotteveel online shop

Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.