Kniepijn op de racefiets

Hoewel fietsen wordt gezien als een sport waar je juist met zwakke knieën wel aan kan doen, zijn er zat fietsers die knieklachten ontwikkelen. Hoe komt dat? En belangrijker: hoe kom je er van af?

Hoe ben jij begonnen met fietsen? Ik deed het op een oude racefiets van een vriendin. Het frame was waarschijnlijk niet helemaal mijn maat, maar dat maakte me niet uit. Ik vond dat fietsen te gek en kon er geen genoeg van krijgen.

 

Pijn aan de achterkant van je knie

Fietsen die te groot of te klein zijn, zadels die niet kloppen en sturen die te ver van ons af zaten. Bijna allemaal zijn we zo begonnen. Na verloop van tijd koop je een nieuwe fiets en dan voel je pas hoe belangrijk die maat is.

Ik wist nog weinig van traptechniek, afstelling van mijn fiets en trainingsopbouw toen ik net op mijn racefiets zat. Na verloop van tijd kreeg ik pijn aan de achterkant van mijn knie. Dit kon komen omdat ik te veel in eens deed en mijn training te snel opbouwde, maar ook door iets anders. Ik bracht – op zoek naar een oplossing – een bezoek aan de fysio en ook aan iemand die mijn fiets voor me af kon stellen en mij kon garanderen dat ik goed op de fiets zat.

>> Lees ook: Moet je meer koolhydraten eten als je fietst?

 

De juiste zadelhoogte op je racefiets

De juiste maat en afstelling van je fiets zorgt ervoor dat je je krachten goed kwijt kan en zonder al te veel pijntjes uren door kunt fietsen. Toch hebben veel fietsers hun zadel niet op de juiste hoogte staan en ontwikkelen ze daardoor knieklachten. Een zadel dat te laag staat kan klachten geven onder je knie aan de voorkant. En staat je zadel te hoog? Dan kan het ter hoogte van je knieholte gevoelig worden. Als je zadel de juiste hoogte heeft, maakt je knie een hoek van 25 tot 35 graden als je pedaal op 6 uur staat.

>> Lees ook: Wat zijn de beste racefietsbanden voor jouw racefiets?

De positie van je zadel speelt ook mee. Het kan te ver naar voren of naar achteren staan. Ook dit zorgt voor pijntjes aan je knie. Fietsenmakers trekken vaak een streep van de voorkant van je knie naar je pedaal. Je pedaal moet dan op drie uur staan. In onderstaand filmpje zie je een handige uitleg, inclusief het trucje met de hak. (tekst loop door onder filmpje)

 

Hoe lang zijn je cranks?

Staat je zadel op de juiste hoogte, niet te ver naar voren of naar achteren en heb je toch last van pijn aan je knie? Kijk dan eens naar de lengte van je crank. De langer de crank, de zwaarder je trapt. Wij zien regelmatig kleine vrouwen op kleine frames met lange cranks. Dat is niet logisch. Langere cranks horen bij langere renners. Vraag aan je fietsenmaker of de lengte van je crank klopt bij je grootte en kracht. Fietsen met kortere cranks is best lekker, je kan een hogere cadans rijden. Zelfs sommige lange mannen rijden met korte cranks. Voormalig wereldkampioen en baanwielrenner Peter Schep bijvoorbeeld.

Liefs, Rose

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar Futurumshop, Wiggle en Decathlon.  Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.

Hoodie Veloist – leuke kleding voor fietsvrouwen

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.