mountainbike van fietsvrouw tanja die vaak fietst met vriendinnen

Een kopje koffie met vriendinnen of gezellig een dagje shoppen is niet echt ‘haar ding’. Liever stapt Tanja op de fiets. Urenlang rijdt ze rond op haar mountainbike en als het even kan samen met haar fietsvriendinnen.

“Het begon vandaag wel wat vroeg, maar ik wil me voor een ritje in Limburg toch mijn bed wel uitslepen.” Tanja staat voor haar huis de auto uit te laden. Ze pakt net een voorwiel met zo’n dikke noppenband. Ze is terug van een lange dag fietsen in Limburg en aan haar gezicht is te zien dat ze heeft genoten.

 

Mountainbiken in Limburg

“Eigenlijk is het gekkenwerk. Ik zet ‘s avonds alles klaar en sta op als het nog donker is. Dan zit ik veel te lang in de auto en dat allemaal om een stukje te fietsen. Toch doe ik het. Natuurlijk kan ik bij mij in de buurt ook mooi fietsen, maar voor mij is zo’n dag echt compleet. Dan zit ik in de auto en zie de zon opkomen en kan daar dan – terwijl ik naar een muziekje luister – enorm van genieten.”

Terwijl Tanja ‘s morgens vanuit Apeldoorn richting Limburg rijdt zijn er nog twee auto’s die in de vroegte die kant op gaan. Het zijn haar vriendinnen uit Amsterdam en Haarlem. Samen fietsen ze – in Nederland, de Ardennen en komend jaar zelfs de Alpen – heel wat af.
“We reizen overal naartoe om te kunnen fietsen en dat is hartstikke leuk. Zelf mountainbike ik al vanaf 1994 en begon rustig, maar na verloop van tijd zocht ik meer uitdaging en ging wedstrijdjes rijden. Ik heb in die periode de mooiste dingen gedaan, zoals de Worldcup en ben zelfs Nederlands kampioen Downhill geweest. Maar inmiddels heb ik mijn wedstrijd-pet afgezet, want na een paar harde valpartijen dacht ik toch: dit is het me niet waard. Nu ik mijn uitdaging heb gehad is het gewoon fietsen met mijn vriendinnen het leukste wat er is.”

 

Fietsen met vriendinnen

Waar de meeste vrouwen een kopje koffie gaan drinken kiest Tanja liever voor een fietstocht. In het weekend zijn er vaak toertochten en inmiddels kent ze alle vaste routes ook wel. “We gaan elke week wel fietsen en omdat we niet rijden voor de beste tijd en er geen wedstrijd van maken, kunnen we echt goed kletsen. We rijden lekker rond en af en toe stoppen we bij een mooi stukje. Dan eten we een boterham en rijden weer verder. Zo blijft het ook leuk, want we zijn niet allemaal even snel. Soms maken we er een weekend van, dan logeren we in een hotel of pension. Overdag zitten we op de fiets en ‘s avonds zitten we gedoucht en al aan tafel. En de hele dag doen we niets anders dan kletsen. Ik fiets echt om het sociale gedeelte. De hele dag samen, onderweg, lekker bewegen en wat ouwehoeren. Dat is ongekend gezellig. Natuurlijk kunnen we dat ook doen tijdens een kopje koffie in de stad, maar op de fiets praat ik veel lekkerder.”

377509_10151084735875899_1183254650_n

Vier verschillende mountainbikes

Tanja heeft drie fietsen en de vierde is onderweg. Allemaal geavanceerde mountainbikes en in de ogen van niet-fietsers peperduur. “Ja maar ik ben begonnen op een simpele fiets. En dat lukte goed. De fietsen die ik nu heb zijn specialistische fietsen, de één voor het zwaardere werk en de ander voor in de modder. Ik vind die fietsen ook leuk, maar als begint met fietsen is het echt niet meteen nodig een hele dure fiets te kopen, er zijn genoeg 2e hands fietsen om het op te proberen.”

De auto is bijna uitgepakt en de inmiddels vermoeide Tanja leunt tegen de zijkant aan. Ze vertelt over de verschillende routes voor mountainbikers, doordat er vaste routes zijn die keurig zijn afgepijlt, kan elke fietser ze volgen. Van beginner tot ervaren mountainbiker en bij de moeilijke stukken is er altijd een pad naast de route. Op die manier ben je als beginnende fietser niet gedwongen uitdagingen aan te gaan die nog te moeilijk of zelfs te eng zijn.

 

Beginnen met mountainbiken

Als je wilt gaan mountainbiken leer je de sport het beste kennen door bij een clubje te gaan en je kan natuurlijk ook mee doen met tourtochtjes. Zelfs in je eentje. Mountainbikers vinden het leuk als er mensen interesse in hun sport hebben en verwelkomen je daarom graag.

Voor je het weet zit je net als Tanja op je vrije dag ‘s morgens in de auto en ze kan het je aanraden: “Fietsen is zo leuk. Ik voel me er fysiek goed door en het is gezond om te bewegen, maar ik word er vooral vrolijk van. Als ik op de fiets zit, geniet ik. De één mediteert en de ander trapt zichzelf over singletrails. Als ik fiets voel ik me vrij, als een gazelle die door het veld galoppeert. Daarom denk ik bij het ultieme weekend ook aan fietsen.”

 

Op de site van de NTFU (Nederlandse Toer Fiets Unie) staan alle verenigingen in Nederland. Een hele grote die veel organiseert is Last Gear  in Eerbeek. Eén van de toertochten die zij organiseren is de Ladies Only Ride.
De Mountainbike Kalender  is een leuke android phone app die de leukste mountainbike tourtochten laat zien.

Meer leuke artikelen lezen over mountainbike? Kijk dan eens naar deze: 

Annabelle: “Mountainbike is echt mijn sport”

Genieten op mijn mountainbike

Mijn eerste mountainbike toertocht

Heb jij je mountainbike zadel op de juiste hoogte staan?

 

 

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.