“En, ga je winnen vandaag?” Zomaar een gesprekje tussen twee ploeggenoten in de kleedkamer voor de koers. Toen het ploeggenootje enigszins twijfelde zei een ander “Iedereen komt om te winnen toch, wat heeft het anders voor zin?”

Ik liet dit gesprekje op dat moment even langs me heen glijden, maar nu ik er nog eens over heb nagedacht, ook vrienden of collega’s vragen me dit wel eens. Maar het feit is, tot nu toe ben ik nog nooit naar een wedstrijd gegaan met het doel om te winnen. En ik heb ongeveer 50 wedstrijden gereden over 2 seizoenen. Ik ben er ook van overtuigd dat het voor het 75% van het peloton geen haalbaar doel is om te willen winnen.  Ik hoor nog niet bij die andere 25%.

 

Voldoening

“Maar waarom rijd je dan die wedstrijden als je toch niet kan winnen?”. Nou dat zal ik uitleggen. Op alle momenten tussen het kopen van mijn eerste racefiets en nu heb ik ervaren dat ik steeds beter word, dat trainen effect heeft, dat mijn skills op de racefiets beter worden en dat ik telkens mijn grenzen kan verleggen. Bijvoorbeeld toen ik een kleine vier jaar geleden voor het eerst een wedstrijdje reed (het clubkampioenschap van CS030), bijvoorbeeld toen ik het jaar daarna de dMaratona Dolomiti uitreed binnen de tijd, bijvoorbeeld toen ik twee jaar terug ik voor het eerst een klassieker finishte en ook toen ik vorig jaar in een eindsprint ineens 7e werd.

En jezelf verbeteren geeft voldoening. En daarbij zijn haalbare doelen onmisbaar in mijn beleving. Stel dat ik in mijn eerste jaar wedstrijden was gaan rijden met het doel om te winnen. Als ik er dan achter was gekomen dat überhaupt finishen een uitdaging was, was ik waarschijnlijk snel afgehaakt.

 

Doelen

Hoewel ik niet kom om te winnen, ga ik wel altijd met een doel naar een wedstrijd toe. Soms is een wedstrijd onderdeel van mijn trainingsprogramma en kom ik voor de zware inspanning. Maar soms heb ik een doel onderweg zoals alles geven op de beklimmingen en me er niet af laten rijden. Soms is dat een doel om bijvoorbeeld binnen de top 10 te finishen. Ergens aan beginnen met een doel maakt dat je meer focus hebt én dat je achteraf meer tevreden kan zijn over je prestatie. Door het delen van jouw doelen met de mensen om je heen kunnen zij je ook helpen om deze te bereiken.

Doelen heb je in verschillende soorten:

  • Win- of resultaatdoelen: Je wilt bij een bepaalde top-x horen, iemand verslaan of winnen. Een resultaatdoel is dus altijd gerelateerd aan je eigen prestatie versus die van anderen.
  • Prestatiedoelen: Gericht op het verbeteren van de eigen prestatie in bijvoorbeeld snelheid, kracht of het toepassen van een vaardigheid.
  • Procesdoelen: Hierbij richt je je op het goed uitvoeren van een bepaalde vaardigheid of handeling, het gaat dus meer om hóe je iets gaat bereiken dan om wat.

 

Steeds een stapje beter

Ik ben ervan overtuigd dat de manier waarop ik bewust doelen stel voor mezelf, voor elke wedstrijd en elke trainingsweek, ik een betere wielrenner blijf worden. En doordat ik merk dat ik me stap voor stap blijf verbeteren blijf ik gemotiveerd om door te gaan en te kijken of ik de volgende stap ook kan zetten.

Om steeds een stap te kunnen zetten zijn haalbare doelen belangrijk, ze moeten me helpen de lat steeds een stapje hoger te leggen. Inschatten waar die lat in een bepaalde wedstrijd moet liggen is echter lastig. In mijn eerste wedstrijd van het seizoen had ik mij bijvoorbeeld tot doel gesteld om de hele wedstrijd bij de eerste 30 rensters van het peloton te rijden (een procesdoel dus). Dit lukte echter vrij gemakkelijk en ineens zat ik in de laatste kilometers van de wedstrijd en had ik geen plan of doel voor de finale gesteld: ik finishte waar ik had gereden, op plaats 30. Had er meer ingezeten? Heb ik de lat te laag gelegd?

Twee weken later stelde ik mezelf een resultaatdoel: Binnen de top 20 finishen, vorig jaar was ik hier 24e dus dat moet haalbaar zijn. Hoewel de finale lastig was en ik ingesloten raakte, blééf ik vastbesloten om mijn doel te halen. In de laatste bocht zag ik ineens een beetje ruimte en ik besloot direct het risico te nemen en toen dit lukte rolde ik in de sprint als 10e over de finish achter een kopgroep van 5 dames met een 15e plek als resultaat. Doel gehaald.

 

Haalbaar of niet?

Terwijl ik dit schrijf zit ik enigszins zenuwachtig op de bank voor de wedstrijd van morgen. Een wedstrijd die ik nog niet eerder heb gereden waardoor het is lastig in te schatten wat haalbaar zal zijn. Het is een wedstrijd in het clubpeloton dus normaal gesproken moet ik voorin mee kunnen. Maar er zitten beklimmen in de route en daar ben ik niet goed in. Ook is het een echt lange wedstrijd van ongeveer 130 kilometer. Zo lang heb ik nog niet gekoerst dit jaar, ben ik wel fit genoeg? Ik denk er nog even over na maar ik weet zeker dat ik morgen aan de start zal staan! Doelgericht en met veel zin.

Meer lezen van Roos en haar avonturen in het wielrennen? Lees dan haar blog over trainen op de racefiets eens. Of het blog over haar favoriete fiets… die op zolder staat.

We hebben veel artikelen over fietsen. Zoals het interview met fietsvrouwen Wendy en Linde  over sport als medicijn. En begin je net met fietsen? Dan is ons artikel over alle onderdelen van je fiets en hun naam wel een goede.

Fietsarmbandje mintgroen met fietsbedel

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.