vrouw op racefiets voor krachttraining voor wielrenners

Het is nu herfst, hoe pak jij de komende maanden in je fietsseizoen aan? Heb je al een plan? In een serie blogs geef ik je mijn tips om te trainen als een prof, zelfs al ben je een gewone hobbyfietser. Vandaag: krachttraining voor wielrenners

De winter is de periode om aan je kracht te werken. Om de spieren van je benen sterker en explosiever te trainen en oefeningen te doen die je rug, armen en core sterker maken. Zodat je komend seizoen beter en sterker op je fiets zit en zodoende minder snel blessures krijgt. Voor fietsers is het belangrijk om sterker te worden, zonder aan te komen in gewicht. Dus om krachttraining te doen die niet gericht is op enorme spiergroei. Je kan deze oefeningen doen met gewichten, lichaamsgewicht of op de fiets. Denk voor je benen aan squats of de legpress en singlelegsquat. Maar ook oefeningen voor je hamstrings en quadriceps. Allemaal met laag gewicht en veel herhalingen.

 

Wielrenners krachttraining op de fiets

Op de fiets kun je fietsspecifieke oefeningen doen in de beweging van je sport. Je kan op een indoortrainer rustig infietsen en daarna een aantal krachtblokken doen op een zwaar verzet.

Tot slot is er corestability. Met oefeningen als de superman, planken of bruggetjes pak je je core op zo`n manier aan dat je beter op je fiets gaat zitten. Minder beweegt en je rug niet overmatig belast. Op de fiets kun je ook een leuke core-oefening doen: je stuur loslaten terwijl je in racefietshouding blijft zitten. (Lees verder onder video)

 

Trainen wielrenners hun schouders en rug?

Wees voorzichtig met trainingen waar je je schouders en hoge rug mee traint. Je kunt ze wel doen, maar dan is het belangrijk om ook voldoende te stretchen. Op die manier houd je je spieren wat losser. Ik merkte toen ik in een periode veel push-ups deed dat ik net te weinig ruimte in mijn schouders en hoge rug had om lekker op de fiets te zitten. Sindsdien doe ik regelmatig stretches om mijn schouders en nek los te maken. Om ze aan je te laten zien heb ik een filmpje gemaakt wat je mee kan doen.

 

Lees ook:

Fietsen in de winter om sterker te worden

Haal het maximale uit je fietsseizoen

 

Volg ons op Instagram, Facebook en Youtube voor meer tips, blogs en filmpjes. Op Facebook hebben we de Stoere Vrouwen Fietsen Samen groep waar we het over fietsen hebben en afspreken voor leuke ritten.

stoere vrouwen sporten fietskleding

Astrid

SVS is voor Astrid de kans om over de dingen die zij belangrijk vindt te vertellen. De sportieve computer nerd ervaart de natuur als haar thuishaven, haar rustpunt. Fietsend door Kenia, zwemmend in een Fjord in Noorwegen. Maar ze staat met haar werk in de IT ook midden in de moderne wereld. Midden in de drukte van deze tijd, het luide roepen van mensen op social media en het uitputten van de aarde door de mens, probeert Astrid haar weg te vinden. Balans te bewaren en kleine manieren te ontdekken om zo mooi mogelijk te leven. Schrijven voor onze site doet ze niet vaak, maar zodra ze het doet is het altijd raak

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.