Alles over Marianne Vos

wielrenster Marianne vos

Marianne Vos, wie kent haar niet? Onze Rose is dol op deze wielrenster en weet veel over haar te vertellen. Al die weetjes over Marianne Vos, zoals 7-voudig wereldkampioen in het veld, 3-voudig wereldkampioen op de weg en houder van 2 gouden Olympische medailles hebben we op een rij gezet.

Marianne Vos, iedereen weet wie zij is. Neerlands trots op de racefiets, een winnaar, iemand die niet van opgeven weet. Maar hoeveel weet je nu werkelijk van haar? Over haar sport, haar prijzen en haar leven? Mijn interesse in Marianne werd aangewakkerd, niet om haar prijzen of het merk van haar fiets, maar om de vrouw die ze zelf is. Want toen ik als beginnend journalist op de ploegenpresentatie van de Rabobank stond, was het zij die naar me toe kwam voor een praatje terwijl ik eigenlijk niet goed wist waar te staan met mezelf. En toen ik door een blessure mijn grote liefde voor fietsen een jaar aan de kant moest zetten, waren het niet mijn trainingsmaatjes die me vroegen hoe het met me ging. Het was superduperfietser, de snelste van de wereld, Marianne Vos die daar de tijd voor nam. Vanaf dat moment wist ik: die Marianne is meer dan een kampioen. En van de weetjes die we over haar hebben gevonden is dit wel de belangrijkste: Marianne is lief en enorm attent.

Dat brengt me meteen bij de eerste weetjes.

 

Marianne Vos is gelovig, Protestant.

En het geloof speelt een grote rol in haar leven. Haar carrière bijvoorbeeld. Daar heeft ze hard voor gewerkt, maar haar talent kreeg ze van God. Dat staat in direct verband met haar doorzettingsvermogen en trainingsarbeid. Want als God haar dit talent gegeven heeft, wie is zij dan om er niet het maximale van te maken.

Bidden voor een overwinning zal ze overigens niet doen.

 

Marianne Vos werd 12 keer wereldkampioen

2006, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 en 2014 zijn een paar van de jaren die op haar naam staan. Ze werd in deze jaren wereldkampioen in het veld. Op de weg won ze bij de junioren in 2004 het WK en daarna als prof in 2006, 2012 en 2013. Opvallender zijn de 6 tweede plaatsen die ze op het WK had, want de tweede plaats is niet waar Marianne Vos voor gaat.
De elfde en twaalde wereldtitel behaalde ze op de baan. In 2008 met de puntenkoers en in 2011 met de scratch.

>> Lees ook: “De koers begint al ver voor de wedstrijd” – interview met Loes Gunnewijk

 

Marianne Vos wil winnen

Marianne die op haar zesde is begonnen met wielrennen – omdat ze met haar broer mee ging en het zo leuk vond dat haar ouders meteen op zoek zijn gegaan naar een heel heel heel kleine racefiets – vond het als kind al niets om te verliezen. Dan gooide ze haar helm op de grond en liet openlijk zien hoe hard ze er van baalde.
Als je haar tegenwoordig nog vraagt naar de vuilnisbak, weet ze vast waar je het over hebt. Toen ze een keer niet won heeft ze haar frustratie op een vuilnisbak gericht. Met haar fietsschoenen trapte ze er op in. Aan dit voorval wordt ze nog regelmatig in de media herinnerd.

In 2011 verloor Marianne Vos van Kirsten Wild tijdens de bike off die special voor de twee rensters was georganiseerd. Kirsten en Marianne reden de 500 meter tijdrit, de individuele achtervolging en de vliegende ronde tegen elkaar op de wielerbaan van Alkmaar. De winnaar van die dag zou voor Nederland uitkomen op het WK Baanwielrennen in Apeldoorn.

Kirsten won. Om alsnog mee te kunnen doen, richtte Marianne zich op de puntenkoers. Daar werd ze 7e, op de scratch won ze het goud. En Kirsten Wild? Die werd 3e op het omnium.

>> Lees ook: Mouwloze fietsshirts voor zomerse dagen

 

Marianne Vos is single

In 2011 was Marianne in het Aziatische Bhutan. Daar was ze te gast op het huwelijk van de koning. Zelf heeft ze nog geen trouwplannen, Marianne is nog single. Natuurlijk heeft ze al wel een leuke mensen ontmoet, maar haar focus ligt daar niet. Marianne heeft het naar haar zin in haar eentje, zegt ze.

Al heeft ze de boerderij waar ze in woont wel laten bouwen met een toekomst met een partner in haar achterhoofd. Voor nu is haar familie bij haar ingetrokken. Wel zo gezellig vind ze.

In de woonkamer van haar boerderij vind je op 1 beeldje na niets wat met wielrennen te maken heeft. Haar hele leven bestaat al uit wielrennen, daar hoeft ze thuis niet aan herinnerd te worden. Het beeldje kreeg ze cadeau, ze vind het mooi, vandaar dat die de woonkamer wel haalde.

De familie Vos is hecht. In een camper reizen haar ouders haar achterna en zijn zo bij zoveel mogelijk koersen aanwezig. Vader Henk Vos sleutelt graag en is tijdens de wintermaanden de mechanieken van Marianne. Tijdens het NK tijdrijden zat ik in de volgwagen van Marianne en niet alleen ik, ook haar vader die elke pedaalslag van haar in de gaten hield.

Anton Vos, de broer van Marianne, is – sinds hij Cor Vos (geen familie wel een Vos) leerde kennen – fotograaf. In het begin kon hij de finishfoto van de koersen van Marianne niet maken. Betrokken als hij is, had hij moeite zijn handen stil te houden als zijn zus op het punt van winnen stond.

>> Lees ook: Wat zijn de beste racefietsbanden voor jouw racefiets?

 

De motor van Marianne Vos

Omdat ze het altijd al wilde proberen en de snelheid haar leuk leek, kocht Marianne een motor. Vanwege haar carrière kon ze die motor nooit kopen. Het is toch een risico. Maar tijdens haar burn-out fietste ze niet en zag ze de kans schoon. Lang heeft ze er niet op gereden. Dat motorrijden bleek lang zo leuk niet als ze dacht. Het heeft niet de vrijheid van het fietsen en dat pak is ook een gedoe.

Op zich was een motor misschien wat veel, het schijnt dat Marianne al 14 fietsen heeft. Een MTB, veldfiets, wegfiets, tijdritfiets en meer.

Tijdens de burn-out waarin ze de motor kocht, was fietsen een enorm gemis. De structuur van haar trainingen was ineens niet meer aanwezig. Gelukkig deed ze nog zat andere dingen zoals zwemmen. Tussen de bejaarden. Ook dat haalt het niet bij het fietsen. Dat is wat Marianne het liefste doet.

Wist je trouwens dat ze dat het liefst in haar eentje doet. Laat je haar kiezen tussen een training in een groep of solo, dan kiest ze voor het laatste. Dat neemt niet weg dat ze trainingskampen fijn vindt en vooral merkt dat samen trainen voor je gevoel veel sneller voorbij gaat dan een paar uur alleen.

 

Het karakter van Marianne Vos

Dat ze liever alleen fietst, sluit eigenlijk wel aan bij een deel van haar karakter. Marianne noemt zichzelf introvert. Vraag je haar familie naar haar opvallendste karaktereigenschap? Dan zeggen ze stuk voor stuk dat ze eigenwijs is.

Als puber was Marianne onzeker over zichzelf. Het schijnt dat ze zichzelf lelijk vond en zich afvroeg wat zij er toe deed. Daarom moest ze nadat ze door haar overwinningen in de picture kwam wel even wennen.
In de picture staan hield ook in dat men ineens dingen van haar vond. Over hoe ze zich gedroeg, zich kleden of hoe ze er uit zag.

Toch is het ook wel typerend dat Marianne haar hoofd koel kan houden. Bijvoorbeeld toen ze aan de start stond voor haar eerste WK, als 17-jarige. Dit was nog bij de junioren. In hetzelfde weekend reden de profs ook. Natuurlijk was het spannend, maar Marianne zei hierover dat je je geen zorgen hoeft te maken als je goed getraind hebt.

De persoon die Marianne is heeft wel bijgedragen aan haar burn-out. Ze vond het moeilijk om nee te zeggen en zette de ander vaak op de eerste plek. Dat komt mede door het zorgzame wat de familie Vos heeft.

Misschien dat de hoge eisen die ze zichzelf stelt en het harde werken wat ze doet misschien wel het meest tot uiting kwamen in de aanloop naar Londen. Toen trainde ze hard maar at ze te weinig.

Londen is overall wel iets wat ze achteraf gezien anders zou aanpakken. Ze won goud, maar de manier waarop verdient net geen 10 voor Marianne. Ze ging de sprint veel te vroeg aan, vindt ze. Misschien dat perfectionisme ook wel een karakteronderdeel is.

>> Lees ook: Bikepacking – fietsvakantie op de racefiets, dat wil ik wel

 

Marianne Vos en Ireen Wüst

Een leuk weetje is dat Marianne dan wel op haar zesde is begonnen met wielrennen, het was niet de enige sport die ze deed. Marianne zat ook op schaatsen en dat kon ze best goed. Ze was lid van een vereniging en deed mee met wedstrijden. Het is dat ze een jaartje schelen anders hadden Marianne Vos en Ireen Wüst bij de jeugd tegen elkaar geschaatst.

Marianne stopte met schaatsen toen ze ging rijden bij Jong Oranje. De twee sporten waren niet meer te combineren en ze wist dat haar talent op de fiets was.

Wat misschien wel de beste keuze voor haar rug is geweest. Wist je dat Marianne een zwakke rug heeft en dat ze een tijd lang scheef op de fiets zat? Die rug is een familiekwaaltje, niets ernstigs, je kan er goud mee winnen.

 

Nog een paar weetjes over Marianne Vos

Naast die rug hebben we nog wat andere feitjes. Geboren op 13 mei 1987 is Marianne’s sterrenbeeld Stier.

Op de nationale IQ test scoorde ze 127. En bij de sportarts trapte Marianne Vos een wattage van 6,63 watt per kg. Dat is veel en vergelijkbaar met de wattages per kg als bijvoorbeeld Contador. Haar gewicht zit overigens ergens rond de 57 kilo.

Liefs, Rose

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar Futurumshop, Wiggle en Decathlon. Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.