“Morgen wordt het baggerweer, regen en wind, mooi zo, dan kan ik lekker fietsen!” riep ik zaterdag uit. De volgende ochtend kom ik snel mijn bed uit, laat de hond uit, prop een ontbijtje naar binnen en trek mijn fietskleren aan. Ik vind een nat verregend bos één van de mooiste dingen die er zijn, vooral als ik ga fietsen. Het ruikt lekker, er liggen plassen en hele stroken met modder en ik geniet van die uitdaging.
Helaas viel het met die regen op zondag nog best wel mee, het regende pas toen ik al lang en breed thuis zat, maar genoten van het fietsen heb ik wel. Ik ben maar wat blij dat ik door mijn verhuizing richting het oosten dichter bij de bossen woon, zo kan ik lekker mountainbiken. Voor mijn plezier de bossen in, hoe anders is dat ooit geweest? Geniet even van deze blog die ik een aantal jaar geleden schreef als mountainbike beginner, vlak voordat ik ging downhillen in Livigno…

 

Beginnen met mountainbike

Ik ben ‘s werelds slechtste mountainbiker en die titel draag ik vol zelfvertrouwen, terwijl ik fier op mijn racefiets zit. Ik had ooit een mountainbike, een Cube LTD pro, een hardtail en ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik er mee moest doen. Na een jaar heb ik die fiets verkocht en een nieuwe racer aangeschaft. ’s Werelds slechtste mountainbiker, dat is niet niets. Vooral gezien het feit dat ik mijn fietskleren aan het wassen en klaarleggen ben, omdat ik volgende week naar Italië ga…. om te mountainbiken, in Livigno! Ik ga voor het tijdschrift Fiets naar een product presentatie van Rose mountainbikes in Italië. De bedoeling is dat ik wat te weten kom over de damesmodellen.

En ja… rijden is weten hè, oftewel ik zal moeten gaan rijden… op een mountainbike…. in de bergen… ik… Rose Mentink Poldertrapster.
Om te wennen aan de geometrie van een mountainbike heb ik een fiets opgehaald bij de redactie. Een fully, oftewel een full suspension. Dat is een fiets die zowel aan de voor als aan de achterkant veert. Mijn fully is van carbon, is xt afgemonteerd en die verende dingen voor en achter zijn van Fox. Waar mijn racer snelspanners heeft, gebruikt heeft deze jongen zowel voor als achter echte assen, een soort buisjes die het wiel in de vork houden. En uiteraard heeft deze fiets schijfremmen en een stel banden dat dikker is dan mijn armen. Leuk detail… mijn naam staat op het frame “thrill hill ROSE” .
Ik besluit met de fiets het Amsterdamse bos in te gaan. Achteraf hoor ik dat dit helemaal niet mag, het bos is voor wandelaars en niet voor crossers en mountainbikers, bij deze mijn excuus. Ik moet wennen aan het idee van fietsen over het onverharde en probeer twijfelend van alles uit. En het werkt, ik krijg er zelfs plezier in.

 

Heuveltjes met de mountainbike

Zo durf ik na een tijdje een heuvel af te fietsen aan de flauwe kant. De steile kant voelt voor mij nog als het einde van de wereld en ik durf het simpelweg niet op een fiets waar ik me ongemakkelijk op voel. Ik scheur wel door blubber en glijd bijna uit. Ik neem met een hogere snelheid de kleine veilige weggetjes en durf scherpe bochten te maken. In deze bochten ervaar ik met vreugde en opwinding hoe de banden zich vast lijken te grijpen aan de grond.
Door het plezier krijg ik naast een enorm bemodderde glimlach ook wat meer lef. Ik besluit om zo’n smal boomwortelweggetje te proberen. Schakelen, en trappen trappen trappen! Halverwege komt mijn voorwiel los van de grond, in een soort heldere rust verdeel ik mijn gewicht en trap door. Helaas ben ik toch mijn evenwicht kwijt en voel dat ik ga vallen. In een impuls laat ik mijn stuur los en gooi mijn armen om een boom.

 

Daar hang ik dan… misschien was dit niet zo verstandig… bedenk ik me terwijl ik mijn armen nog iets aanspan.
De fiets begint te glijden en ik krijg mijn voeten niet los.
Hier hang ik dan… aan de boom… in het Amsterdamse Bos… met een mountainbike die gemaakt is voor de bergen… en ik hang aan een boom… en… … eww!!! Iemand heeft een stukje kauwgom op de boom geplakt en ik zit er bijna op met mijn gezicht!

 

Ik moet me uit deze situatie weten te krijgen!

“Hallooooooh!” roep ik. En het blijft stil. Ik hoor niets dan de vogels. “Is daar iemand?” roep ik nog even en kijk om me heen.

Onder mij zie ik brandnetels, aan mijn voeten zakt de mountainbike steeds verder weg. Als ik loslaat val ik in de prikkers, als ik blijf hangen gaat mijn inmiddels dubbelgevouwen enkel pijn doen. Ik krijg mijn schoenen maar niet los. Met een arm blijf ik hangen, met de ander maak ik de sluiting van mijn schoenen los. Een besokte voet staat al in de natte modder en de ander volgt. Ik sta op beide benen en duw de mountainbike naar boven. De mountainbike…. met achter zich aan slepend aan de pedalen.. twee luxe Sidi schoentjes.
Boven aangekomen besluit ik naar huis te gaan, onderweg val ik nog twee keer en beide keren krijg ik mijn voeten niet los. Mijn sokken zijn zompig en nat. Mijn zelfvertrouwen zit ergens naast een stukje kauwgom tegen een boom geplakt.
’s Werelds slechtste mountainbiker… ik ben nog niet eens in die mountains geweest… het Amsterdamse Bos is al te gewaagd voor mij.

 

mountainbike modderEen gewaagde fietser ben ik nog steeds niet, ik houd van modder, maar niet van technische hoogte verschillen, maar zo erg als ik het Amsterdamse Bos? Nee dat ben ik ook niet meer.
Toch wil ik nu wel groeien als mountainbiker, daarom is het tijd voor een nieuwe fiets, daar lezen jullie snel meer over. Over mijn fietswensen en mountainbike plan schreef ik al wel een artikeltje: Welke mountainbike past bij mij?

Liefs Rose

p.s. like je onze Facebook pagina ook? Daar help je ons onwijs mee en kan je makkelijk meepraten over sommige dingen op onze site.

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.