Nu het zomer is, heb je in het weekend alle tijd voor een paar uur fietsen. Je kunt echt een beetje verdwalen want het blijft zo lang licht. En dit seizoen is zalig om in de bossen te fietsen. Het is prachtig groen, een stuk koeler als je onder de bladen fietst en het leeft er echt. Tijd om te mountainbiken dus. Je hebt de fiets, je hebt het weer, je kent de route… nu de skills nog. 4 tips van ervaren fietsers.

 

Balans op je mountainbike

Voor een artikel vroeg ik profwielrenner Lars Boom een keer naar het perfecte bochtje. Hij  is ooit begonnen als veldrijder en was daarin de absolute wereldtop. Als geen ander kan hij draaien, keren, sturen en balanceren op alle ondergronden. Lars gaf me de volgende tip: “Begin maar door een grasveldje op te zoeken. Een veldje zonder bomen, zodat je daar niet tegen aan kunt rijden. Op dat veldje ga je zo snel mogelijk bochtjes maken. Op dat grasveldje leer je niet alleen snelle bochtjes maken, je leert ook je eigen grenzen kennen, zodat je bij een bocht weet wat je kan, zodat je in het bos weet wat je moet doen, dan voorkom je nare valpartijen.”

(lees verder onder afbeelding)

A photo posted by Lars Boom (@larsboom85) on

Fietsen door mul zand

Tijdens een vrouwen mountainbike clinic die Tanja samen met Max de Vries organiseerde. Max is oud veldrijder en trainer bij de KNWU. Hij geeft clinics en organiseert mountainbike vakanties in het buitenland. Max liet ons keer op keer door mul zand rijden, wat enorm moeilijk is. Veel fietsers verliezen dan de controle over hun fiets. En al helemaal als het stuk zand midden op een smalle singletrack ligt. Allemaal wisten we – theoretisch – dat we zo min mogelijk gewicht op de voorkant van de fiets moesten hebben. Max vertelde ons hoe we dat makkelijk mogelijk konden doen: duw je hakken naar beneden. Zo gaat je gewicht vanzelf wat naar achteren. Laat je fiets zijn weg vinden en stuur niet met je stuur maar met je gewicht. Wil je links gaan, leun dan naar links. Probeer het maar eens. Het is supergaaf als je ineens de enige van je fietsgroepje bent die keihard door mul zand kan denderen.   

(lees verder onder afbeelding)

A photo posted by Astrid (@astridsvs) on

In- en uit klikken als een veldrijder

In het veldrijden zie je vaak dat de renners bij het rijden van een moeilijke bocht een voetje aan de grond zetten. Dit geeft net wat meer zekerheid en verandert het evenwicht van je fiets. Ook in het bos heb je er wat aan. Rijd je een KOM-bochtje of eentje met modder klik dan gerust een voetje uit. Al is het maar om met de rest van je lijf ontspannen op de fiets te blijven zitten. Ik ging pas fietsen met een vriendin en dor mijn voetje kwam ik met gemak een technisch stuk door. Achter me hoorde ik piepende remmen en een vloek. Over mijn schouder zag ik haar in de berm liggen, had ze het voetje maar gebruikt.

(lees verder onder afbeelding)

A photo posted by Tanja de Bie (@tanjadebie) on

Fietsen over boomwortels

Tanja weet als geen ander hoe ze met wortels op een singletrack moet benaderen. Deze mountainbikester is bijna vergroeid aan haar fiets. Over de hele wereld reed ze de mooiste stukken. Rijd je bij Tanja in het wiel dan zie je dat ze heel actief op haar fiets zit en dat ze continue de beste route kiest. Of het nu nat of droog is, Tanja vindt haar weg wel. Voor boomwortels heeft zij de volgende tip: neem ze haaks, als dat kan, want hoe haakser je de wortel neemt, de minder zorgen je hoeft te maken over het verloop. Je rijdt er snel overheen en hebt minder raakvlak, dus minder risico op glijden. Ben je niet aan het dalen, verplaats dan ook je gewicht wat naar voren. Laat je voorrem los en voorkom dat de achterrem blokkeert. Voor je het weet ligt die wortel weer ver achter je.

Liefs, Rose

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je ons heel makkelijk kunt supporten? Als je namelijk via de linkjes op onze site iets koopt bij onze partners, krijgen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dat geldt bijvoorbeeld voor Bol.comCoolBlueFuturumshopDille & Kamille en Holland & Barrett. Van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site, waar je ook de uitgebreidere lijst van partners vind. Dankjewel alvast, alle kleine beetje helpen ons echt!
Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.