Op de fiets is je zit alles. Een zadel dat net te laag of te hoog staat, kan zorgen voor onnodige pijntjes en een lagere snelheid terwijl je harder werkt. Op je mountainbike telt de positie van je zadel nog zwaarder: het verschil tussen de perfecte balans en een valpartij bijvoorbeeld.

Boomwortels, het geluid van de bladeren onder je dikke banden. Mul zand en dan weer modder. Slingeren tussen de bomen, klimmen en dalen. Mountainbike is – ook in Nederland waar we geen mountains hebben – altijd een heerlijk avontuur. Het hele jaar rond of als welkome onderbreking van je wegseizoen. Maar mountainbike is ook technisch. Een kwestie van skills en actief balanceren.

Waar je zadelhoogte en positie op je racefiets een beetje persoonlijke voorkeur maar vooral onvoorstelbaar belangrijk voor de krachtoverdracht op je pedalen is, telt je zadel op de mountainbike veel zwaarder mee. Het is niet zomaar dat een freerider of downhiller zijn zadel lager heeft dan andere mountainbikers.

De juiste positie van je zadel verbetert niet alleen hoe je trapt, maar geeft je ook balans in afdalingen en meer souplesse tijdens beklimmingen. Je zadel is je alles!

Net als bij je wegfiets moet ook je mountainbike de juiste maat zijn en moeten de afstellingen kloppen. En dat gedoe met een korte stuurpen zodat je bij je stuur kan en een zadel wat lager zetten zodat je kan trappen, kan echt niet.

Voor de hoogte van je zadel en de positie ten opzichte van het bracket – dus hoe ver naar voren of naar achteren hij staat – hebben we een filmpje met een handige truc. Maar beter laat je je fiets op maat afstellen. Bij Cycleyou, de zaak van een kennis van me in Amsterdam kan je je laten meten voor een nette prijs. Hij werkt met de perfecte hoeken en legt je precies uit waarom hij doet wat hij doet. Je hebt altijd een marge. Dus je kunt altijd een beetje afwijken naar persoonlijke voorkeur. En natuurlijk naar hoe je fietst.

 

MTB fietsarmband

 

 

 

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.