Heb jij het wel eens gedaan? De hele dag wachten tot het donker is om dan ‘s avonds met slechts een lampje op je stuur te gaan mountainbiken in het pikdonkere bos? Wij deden het vannacht en wij – De Nightriders – hebben de smaak te pakken! Voordat jij ook gaat? Let je wel op dat het mag in het gebied waar je gaat fietsen?

 

Mountainbiken in het donker

“Ik voel me net zo niet op mijn gemak als in open water.” piept Rose als we op een gewone boerenweg bij Diepenveen rijden, we zijn net het bos in gegaan en zijn op weg naar het mountainbike parcours wat iets dieper in het bos ligt. Rose heeft meer dan 15 jaar in Amsterdam gewoond en ondanks dat ze hardlopen in het donker heerlijk vindt, is het nightbiken voor haar wat heftig.

Onze vriendinnen doen het al een tijdje, dat mountainbiken in het donker. Ze rijden over dezelfde mountainbike paden als overdag, maar dan in het donker met slechts een paar meter zicht van het lampje op je stuur en die op je helm. Het bos is stil, de paden zijn leeg en van je mede-fietsers zie je of alleen het rode lampje aan de achterkant van hun fiets of wordt je verblindt door hun licht als je achterom kijkt. Steeds meer mountainbikers zoeken de nacht op, het is heel intiem en het donker maakt van je vaste rondje een waar avontuur. Er zijn zelfs toertochten in het donker, zoals dit weekend in Eerbeek bij de mountainbikers van Last Gear. De verhalen van onze fietsvriendinnen klonken zo mooi dat we zelf op jacht zijn gegaan naar het juiste materiaal en een fijn rondje om te fietsen.

We gingen met zijn drieën, waarvan twee op de mountainbike en één op de crosser.
Als we vertrekken merken we het al, we hebben er zin in, maar vinden het ook best spannend. We installeren de lampen en rijden via de IJssel naar het bos. Ten hoogte van een landhuis rijden we het bos in. Het pad is daar eerst nog breed en dat is wel zo fijn. Het is donker en we hebben slechts onze eigen lichtbundel. Het bos klinkt stil en voelt een beetje dreigend aan, maar daardoor is het ook wel weer spannend. Enerzijds weten we dat we voorzichtig moeten zijn, maar tegelijkertijd trekt het bos aan ons en willen we graag op avontuur.

559522_10152483969051687_4561682762052898995_n

Nachtfietsen op bekend terrein

“Mag ik voorop?” roept Rhodé terwijl ze aanzet. Dit bos is voor haar bekend terrein, haar paard staat vlakbij en ze rijdt hier het hele jaar rond. Op zowel de fiets als haar paard. We fietsen hier allemaal vaker, het is één van onze favoriete rondjes en daarom hebben we ook voor dit bos gekozen. Er zijn normale bospaden, singletracks en boswegen. Dit zorgt ervoor dat we langzaam kunnen wennen aan het gevoel van het bos en het donker, maar ook dat we na de uitdagende stukjes even kunnen bijkomen door over de weg te rijden.

We kennen dit bos zo goed dat we weten waar boomwortels, moeilijke stukjes, klimmetjes en gaten zitten. En dat is wel nodig als je voor de eerste keer gaat nightbiken. Het donker geeft namelijk een hele andere twist aan je normaal gesproken zo bekende paden. Geluiden worden uitvergroot en zo nu en dan voel je je best kwetsbaar. Vooral Rose heeft last van het donker. Terwijl we fietsen horen we haar regelmatig roepen: “Ieh! Wat is dat? Het is een beest! Ik wil hier weg, ik wil hier weg!” Maar het enige wat we doen is doorfietsen en op elkaar letten. En iedere keer als we op een mooie singletrack komen zijn we toch echte fietsers en genieten we van de uitdaging van het pad.

fietsen met helmlamp

Fietslampen voor goed zicht

Het bos is prachtig ‘s nachts. De kleuren zijn anders en we moeten leren om te gaan met het licht wat we bij ons hebben. Dat licht laat maar een gedeelte van het bos zien, dus terwijl we rijden zien we niet wat er tien meter verderop gebeurd. Als je voorop rijdt is dat best wel spannend, rijdt je als tweede of laatste? Dan zie je de rode lichtjes voor je en de lichtbundel van andere fietsers. Zo weet je waar je ongeveer heen gaat. Verder moeten we echt vertrouwen op het pad en maar zien wat er na de volgende boom komt.

Om die reden rijden we ook wat langzamer dan normaal, soms moeten we erg snel reageren en bijsturen of juist in de remmen knijpen. En na de moeilijke stukjes vinden we het fijn om even te stoppen, een paar woorden te wisselen en verder te rijden. Het is erg fijn dat we met een vertrouwd groepje zijn, want zo in het donker ben je ineens erg afhankelijk van elkaar.

 

Welke fietslamp heb ik nodig?

Als je gaat mountainbiken in het donker zijn er een aantal zaken die belangrijk zijn. Allereerst heb je de juiste lampjes nodig. Een vriend van ons die ook 24-uurs races doet raadde ons aan de lampen van BBB te gebruiken. Dit merk maakt naast gewone lampjes die ervoor zorgen dat je als fietser zichtbaar bent op de weg ook lampen die ervoor zorgen dat je zelf veel kan zien. En vooral de grote spots die wij gebruiken zijn populair onder Nightbikers.

Op het stuur hebben we een lamp met 1300 lumen (dat betekent heel fel) en op ons hoofd een lampje met 800 lumen. Als we het bos inrijden valt het ons meteen op hoe fel dat wel niet is. Deze lampjes doen niet onder voor een auto en dat terwijl ze klein en licht genoeg zijn om op je stuur en helm te dragen. De lichtbundel die van deze lampen komt lijkt op het licht van een spot, maar dan wel een brede. Je schijnt met gemak een bundel van tien meter ver voor je uit. En in de breedte schijnt het licht zo’n vier meter uit. Schijn je op de bomen of een huis? Dan heb je dus een groot verlicht vlak, maar dan wel met een felle kern in het midden. Hierdoor zie je als je op een singletrack rijdt het pad goed, maar krijg je ook nog wat van de omgeving mee.

Op zich is één lamp op je stuur genoeg om het pad te verlichten, maar ga je echt zoals wij op slingerende singletracks? Dan is het fijn om ook een lamp op je helm te hebben. Zo heb je zowel zicht op het pad als op de bochten waar je inkijkt. Op die manier kan je snel sturen en soms even flink aanzetten. Daarbij geeft de aanwezigheid van een tweede lichtbundel een beter zicht met meer diepte. De stuurlamp schijnt met een net iets andere hoek dan de helmlamp, hierdoor is het beeld net wat beter omdat je licht van voren en licht van bovenaf hebt.

Het licht van de lampen is ook erg fijn en rustig voor onze ogen. Veel van die felle fietslampen geven een blauw licht, maar deze niet. Sterker nog, met de combinatie van de twee lampen is het licht zelf een beetje warm.

bbb fietslampen

Wij gaan dit zeker vaker doen, nightbiken is te gek. Helaas hadden we de lampjes geleend en moesten ze weer terug, anders waren we vanavond weer op de fiets gestapt. Daarom komen er een paar lampen op ons verlanglijsjet voor Sinterklaas en Kerst. Bijvoorbeeld een koplamp van Xand, het huismerk van Futurumshop. Of een mooie lamp van Lezyne.

Want wij blijven er bij: zodra je met een stevige lamp in het bos hebt gereden terwijl iedereen thuis is? Wil je niets anders meer!

Halloween Eerbeek 2014 from Maurice Sosef on Vimeo.

 

Liefs, Rose

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar FuturumshopWiggle en Decathlon. Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.
Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

2 Comments
 1. We begrijpen dat het een zekere kick geeft om in het donker met 1000 lumen een rondje te rijden over je favoriete trails…..Maar check alsjeblieft eerst even de toegangsregels van het gebied waarin je fietst.

  De meeste singletracks of onverharde paden in gebieden die beheert worden door natuurbeschermingsorganisaties zijn een absolute no-go area! Denk aan Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de provinciale Landschappen. Deze gebieden zijn opengesteld tussen zonsopgang en zonsondergang. We krijgen steeds vaker klachten dat deze regels niet nageleefd worden en dat maakt ons werk als belangenbehartiger zoveel moeilijker.

  Gelukkig zijn er mooie toertochten, zoals de Halloweentocht van Last Gear die de ruimte bieden voor het nightbiken en die worden georganiseerd in overleg en met toestemming van natuurbeheerders!

  Met sportieve groet,
  Carolijn Caderius van Veen
  Wielersportbond NTFU

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.