mountainbike tegen stapel omgehakte bomen in het bos

Er gaat niets boven het fietsen van een nieuwe mtb route die je nog niet kende. Niet alleen wordt je er als biker beter van en ontwikkel je je skills, vooral weet je niet wat je te wachten staat. Rhodé zag op mtb routes een mooi rondje bij het Overijsselse Rijssen en probeerde die route voor ons uit.

Overal in Nederland heb je speciale routes voor mountainbikers. Je kan ze herkennen aan de speciale tekens: een driehoekje met twee rondjes. Je kan al die routes online vinden zodat je er met je fiets naartoe kan en ze kan rijden. En dat is precies wat ik met mijn man maar al te graag doe. Dit weekend zijn we naar Rijssen gegaan. Deze nog relatief nieuwe route is 18 km lang, heeft 254 hoogtemeters en is een ware achtbaan.

 

Fietsen in de auto en op avontuur

Als de gordijnen open worden getrokken en de zon komt met bakken naar binnen vallen, besluit ik mee te gaan. Manlief was het sowieso al van plan en ik liet mijn idee om naar de sportschool te gaan snel varen toen ik de zon zag. De sportschool klinkt dan toch een stuk minder aantrekkelijk. Dus mee naar rijsen om de MTB route aldaar eens te fietsen.

Bij het voorbereiden komen we er achter dat we echt al te lang niet meer samen naar een andere locatie zijn gegaan om te gaan fietsen. We zijn wel een half uur kwijt om de fietsen passend op de fietsendrager te krijgen. Daar blijkt een trucje voor te zijn die we allebei waren vergeten. Als we eenmaal onderweg zijn blijkt de tomtom ook niet geheel zeker te zijn over hoe hij ons praktisch naar de locatie leidt. Als we zandpaden oprijden besluiten we onze eigen route te volgen met nog wat extra vertraging tot gevolg.

 

Avontuurlijke mtb route in Rijssen

Uiteindelijk komen we aan op het parkeer terrein bij Sportpark De Koebeld. Dat is waar de Rijssense mtb route start. We zitten goed er is een bordje te zien met een groen MTB teken wat ons de juiste kans op wijst. Vol enthousiasme en ter compensatie van tijdverlies starten we. Bijna vergetend om alle horloges en apps aan te zetten. Simpelweg omdat we zo geweldig veel zin in een stuk fietsen hebben.

De route begint redelijk rustig. Wel al gelijk met wat op en neertjes, maar die zijn goed te fietsen. Als we op een straat uikomen die we moeten oversteken is het even onduidelijk hoe verder. Er ligt wel een pad maar nog zonder bordje en met een paaltje die de andere kant op kijkt. Even verderop word de route gelukkig wel weer goed aangegeven en dan begint de achtbaan.

Ongeveer 10 kilometer lang vlieg ik van boven naar beneden, snel door de bocht en weer door. Het is vertrouwen op de route en op mijn fiets. De klimmetjes zijn nooit zo pittig dat ze zonder al te veel terugschakelen niet te halen zijn en in de afdalingen pak ik wel af en toe de rem erbij maar ik overzie wanneer ik weer omhoog ga dus de afdalingen pak ik enthousiast om te zorgen voor de snelheid voor de volgende klim.

 

Bijkomen op bredere zandpaden

Na 10 kilometer met wat kleine stukjes vlak tussendoor komt er ongeveer 5 kilometer dat helemaal wat vlakker fietst. Ik kan dus weer even gewoon rustig door peddelen maar na al dat gevlieg is dat ineens best zwaar. In deze paar kilometer fietsen we nog steeds over single tracks maar ook over de wat bredere zandpaden. Totdat we weer het bos induiken waar we langzaam weer opbouwen na de achtbaan. En op het toppunt van de achtbaan zitten ineens een paar mulle klimmetjes zelfs één inclusief een trap. Helaas moet ik daar afhaken maar dan heb ik ook al bijna de hele 18 kilometer van de route gehad.

Een route van 18 kilometer is ook precies lang genoeg. Voor de gemiddelde fietser heerlijk voor één rondje en de bikkels kunnen zich hier twee of drie rondjes prima vermaken. Door de afwisseling in de route met de technische stukjes, de duur stukjes en het bijna geheel bestaan uit single track is de route een echte aanrader.

Ik heb deze eerste keer uiteindelijk echt super langzaam gefietst met regelmatige stops, af en toe weg zoeken en verbazen over hoe gaaf de route is aangelegd. Desondanks een hoop QoM’tjes, dus dames kom maar op en vergeet Strava niet. Maar de volgende keer weet ik ook wat mij te wachten staat. Meer weten? Kijk ook eens op de site van mtb Rijssen 

Liefs Rhodé

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.