kind fiets op mtb

De droom van elke sportieve ouder: samen sporten met je kind. Het is even wachten tot ze oud genoeg zijn, maar als het eenmaal zo ver is kan je er samen voor gaan. Maar om met je kroost op een mountainbike de lokale singletrack te rijden is wel even wat anders dan elke zaterdag langs de lijn te roepen terwijl die kleine scoort. Voor veel fietsers is de vraag: hoe neem ik mijn kind het beste mee om te fietsen?

Het is vandaag woensdag en Astrid en ik kijken al een paar uur naar de klok. Mijn neefje van zes is vanmiddag vrij en we willen niets liever dan hem meenemen voor een ritje op de mountainbike. We kwamen er een tijdje terug namelijk achter dat hij dat geweldig leuk vindt. En niet alleen hij, ook wij zijn als tantes heel enthousiast om dit samen met hem te kunnen doen.

 

Samen fietsen is het leukste wat er is

Als het neerkomt op kinderen zijn er een aantal regels die gelden. De eerste is dat wij – de volwassenen rondom zo’n kind – het beste voor ze willen. En als sport- en buitenmensen houdt dat al gauw in dat meer tijd op de fiets, minder tijd op een Ipad inhoudt. Het is niet zomaar dat we ze graag mee willen nemen. We weten dat fietsen goed voor ze is, dat je er fit van wordt en je tijdens die lange ritten op je racefiets karakter kweekt.

De tweede regel die echt altijd wel opgaat is dat jonge kinderen bijna alles wat ze samen met ons kunnen doen leuk vinden. Ze willen met ons samen zijn en genieten van de aandacht en verbinding die zo’n activiteit ze geeft. Wij zijn een voorbeeld voor ze, dus de dingen die wij doen, zijn al gauw cool.

>> Lees ook: 4 tips voor je afdaling op de mountainbike

Om die reden kun je niet vroeg genoeg beginnen als je met het hele gezin wilt fietsen. En om dezelfde reden is het ook heel belangrijk het verstandig aan te pakken. Niet te vroeg te beginnen, maar ook niet te voorzichtig te zijn. En het zoveel mogelijk op zijn natuurlijke beloop te laten. Want doe je dat? Dan zal je net als wij met mijn neefje merken dat er niets zo geweldig is als samen op avontuur gaan en zo’n kleintje te zien genieten van de sport die je zelf jaren geleden ontdekte.

Voordat je nu denkt: “Okay, doen we! Mountainbike kopen en gaan!” Hebben we eerst een paar toffe tips die je helpen om je kind mee te nemen als je gaat mountainbiken.

 

Rustig beginnen met mountainbiken

Kinderen zien gevaar niet zo snel. Hierdoor hebben ze heldenmoed, maar kunnen ze soms ook net te ver gaan. En zijn ze eenmaal bang? Dan krijg je dat er maar moeilijk uit. Mountainbiken met kinderen is daarom een hele fijne balans die begint bij een goed gevoel op de fiets. Zorg ervoor dat je kind zich al zeker voelt op de mountainbike voordat je het bos in gaat. Mijn neefje heeft zijn fiets al een half jaar en fietst er mee door de buurt en naar school. Hij reed al een tijdje op schelpenpaadjes en zanderige wandelpaden voordat we het bos in gingen. Hierdoor was hij zeker genoeg om ook iets totaal nieuws te proberen op zijn fiets.

>> Lees ook: Hoe veilig is Strava?

Kies een korte route die je zelf heel goed kent. Wij zijn op het kleinste rondje in de buurt gaan rijden. We gebruiken dat zelf altijd om even warm te rijden en te spelen op onze bikes. Het is ook het rondje waar we volwassene beginners mee naartoe nemen. Er zijn veel bochtjes en kleine klimmetjes, maar niet zo veel boomwortels of een hele technische ondergrond. Hierdoor is het net een crossbaantje waar je als kind met je MTB lekker overheen kan rijden. Daarbij is dit rondje dicht bij huis en begaf mijn neefje zich dus niet volledig op onbekend terrein.

kind op mtb doet wheelie

Spelenderwijs mountainbike skills leren

Als het bos niet zo dicht bij huis is, heeft je buurt ook genoeg te bieden. Samen op avontuur gaan door de buurt kan een goede eerste stap zijn. Rijden door mul zand van de zandbak of een klein trappetje bij school.  Misschien hebben kinderen wel een crossbaantje gebouwd met een mini ramp, waar je over heen kunt rijden. Maar ook tikkertje op het grasveld terwijl je fietst is een leuk spel om skills te ontwikkelen.

>> Lees ook: Hallo, ik ben fietsmevrouw Rose

Dit is ook precies wat fietsen met kinderen zo anders maakt. Waar wij vaak trainen, willen kinderen vooral spelen en nieuwe dingen proberen. Door samen een paar ritjes te maken en misschien zelfs even naar een skatepark te gaan om over dingetjes te rijden, leer je je kind dat je met een fiets veel meer kunt dan je zou denken. Maar vooral wordt je zelf ook wat zekerder over het kunnen van je kind.

 

De juiste mountainbike kopen

Waar bij gewone fietsen de maat er niet zo toe doet is dat bij een sportieve fiets al gauw anders. Op een mountainbike bepaalt je zit veel van het rijgevoel. Mountainbiken op een te kleine of te grote bike kan je onzeker maken omdat je minder controle over je bike hebt.

Voor kinderen is dit niet anders. Ga je een mountainbike kopen? Flinke shocks heb je hier in Nederland echt niet nodig., maar let er wel op dat de fiets waar je kind op rijdt de juiste maat is.

Wielmaat 12″ – leeftijd: 2/3 jaar – lengte 86 tot 102cm
Wielmaat 14″ – leeftijd 3/4 jaar – lengte 94 tot 190cm
Wielmaat 16″ – leeftijd 4/5 – lengte 109 tot 124cm
Wielmaat  20′ – leeftijd 5/8 jaar – lengte 122 tot 135cm
Wielmaat 24′ – leeftijd 8-11 jaar – lengte 135 tot 145cm
Wielmaat 26′ – leeftijd 11+ – lengte 145cm

 

Jij bepaalt de moeilijkheidsgraad

Grote kans dat je vol verbazing zit te kijken naar het gemak waarmee zo’n kleintje in het bos zal fietsen. Het is onvoorstelbaar wat ze met hun lichaam kunnen. Soms is het even spannend of ze op die kleine fietsjes een klimmetje halen, maar de vrijheid waarmee ze naar beneden denderen is bizar. En met een glimlach he, terwijl ze lekker met je kletsen. Maar hier zit meteen je verantwoordelijkheid. Ze denderen heel makkelijk naar beneden, maar weten nog niet goed wanneer en hoe te remmen. En sturen in een moeilijke situatie kunnen ze ook nog niet. Ofwel als volwassene bepaal jij waar er gefietst wordt en wanneer je even wandelt.

>> Lees ook: Review Rapha Cargo Short – de fietsbroek met zakken

En als je ziet dat ze twijfelen, geef je kind dan de ruimte. Misschien kun je het zelf voordoen, zodat ze je lijn kunnen volgen. En anders stap je af en loop je mee terwijl je kind fietst. En vergeet niet: het is spelen, geen trainen. Plezier staat voorop.

Tot slot gaan ze vallen, rijden ze tegen bomen aan, zullen ze lachen maar ook huilen. Dat hoort erbij. Over een paar jaar rijden ze je voorbij en hebben ze skills waar wij alleen maar van kunnen dromen.

blije jongen tijdens mountainbiken

Doe mee met de kids-MTB dag

Wij gaan op 6 april mountainbiken met kinderen. Een speciale dag voor moeders en kinderen waarbij je samen het rondje kunt rijden en tips van ons krijgt. Een hele leuke fietservaring om te kijken of jouw kind fietsen leuk gaat vinden. Een kinder-MTB is niet nodig, die regelen wij voor je als je er geen een hebt. Het enige wat je mee moet brengen is jezelf, je kind, je eigen bike en zin in een leuke dag met veel fietsplezier. Kijk voor meer info even op ons Facebook event voor de Kids MTB.

Tot slot, ken je onze Facebookgroep voor sportieve gezinnen al? daar kan je alles delen, vragen en lezen over sporten met je kinderen, maar ook over sporten zonder je kinderen als je een keer tijd weet te maken. We zijn die groep net begonnen en kunnen alle support gebruiken.

Liefs, Rose

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten? Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding.  Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.
Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.