Heb jij ook zo’n mooie mountainbike, met glimmende schijfremmen, dikke banden en een frame met een gave kleur? Weet je hoe je hem schoonmaakt en er aan sleutelt? Kan je bijvoorbeeld zelf je remblokken vervangen of is dat een brug te ver? Noodgedwongen vogelde Astrid het uit en ontdekte dat het helemaal niet zo moeilijk is.

Ik rijd door de bossen van Eerbeek. Samen met een groepje vrouwen uit de Stoere Vrouwen Fietsen Samen facebookgroep doe ik mee met een toertocht. De Ladies Only mountainbike tocht georganiseerd door Last Gear. Deze toch staat er om bekend elk jaar weer één van de mooiste routes te hebben. Het klopt. Wat is dit een leuke tocht! Mooie brede bospaden, single tracks over de prachtige paarse heide en dan na een paar kilometer… een super toffe uitdagende afdaling. Yes!

Maar dan… KAK! Mijn achterrem doet het niet! Natuurlijk remt hij wel wat, maar echt alleen als ik hem helemaal, maar dan ook hélemaal indruk. Dit is niet goed. Ik leun extra naar achteren op mijn fiets om te voorkomen dat ik over de kop ga en zigzag wat meer op het smalle paadje. In de hoop dat dat me wat afremt.

Geschrokken rijd ik door tot we bij de drankenpost komen. Bij zo’n toertocht zijn er altijd handige mensen in de buurt. Fietsers die zelf kunnen sleutelen of – zoals in Eerbeek – een fietsenmaker die er is om pech onderweg op te lossen. Ter plekke gaat het hem niet lukken. Mijn remblokken zijn versleten en hij heeft niet voor elk model rem wat bij zich. Zijn advies? Doorfietsen, maar geen technische stukjes meer. Thuis naar de fietsenmaker of het zelf leren doen.

Nu vind ik het stiekem heel erg leuk om, waar dat kan, zelf aan mijn fiets te sleutelen. Zeker nu, omdat ik weet dat ik nieuw remblokken heb liggen. Hoe dat moet… tja, geen idee eigenlijk. Gelukkig is er voor dat soort gevallen YouTube én anders wel fietsenmakers waar ik in geval van ‘niet goed gegaan’ naar toe kan.

Ik weet in ieder geval wat ik van het weekend ga doen, want man, wat wil ik na een paar weken verhuizen weer graag het bos in!

x Astrid

Oh en als je wel een keer een lesje sleutelen aan je mountainbike wilt, vertel het me dan, dan regelen we een leuke dag

MTB fietsarmband

Astrid

SVS is voor Astrid de kans om over de dingen die zij belangrijk vindt te vertellen. De sportieve computer nerd ervaart de natuur als haar thuishaven, haar rustpunt. Fietsend door Kenia, zwemmend in een Fjord in Noorwegen. Maar ze staat met haar werk in de IT ook midden in de moderne wereld. Midden in de drukte van deze tijd, het luide roepen van mensen op social media en het uitputten van de aarde door de mens, probeert Astrid haar weg te vinden. Balans te bewaren en kleine manieren te ontdekken om zo mooi mogelijk te leven. Schrijven voor onze site doet ze niet vaak, maar zodra ze het doet is het altijd raak