Op 6 september wordt in Aalsmeer de 18e Ride for the Roses verreden, deze goede doelen tocht die geld inzamelt voor de strijd tegen kanker is voor veel fietsers een rit die je niet missen mag. Wij vroegen Hanneke waarom zij dit evenement zo leuk vindt.

Ook al woon ik momenteel een paar honderd kilometer oostelijker, ik ben geboren en getogen Aalsmeerder.  Bekend met rozen, gerbera’s, kwekerijen en natuurlijk de bloemenveiling.  Neerlands – maar vooral Aalsmeers – grootste trots.

Als klein meisje liep ik hier rond om de wagens voor het bloemencorso te bewonderen, of mocht ik mee met visite welke ‘s morgens vroeg de rondleidingen wou meemaken. Elke keer weer was ik onder de indruk van de grootte en hectiek. Inkopers, handelaren, vrachtwagens en de veilingklok;  het was één grote gestructureerde chaos. Behoorlijk indrukwekkend.

Jaren later bracht ik hier vele uren door als vakantiewerker. Ik mocht veilingkarren sorteren, of op  mijn veilingfiets van de ene kant naar de andere kant fietsen om interne post weg te brengen.

En nu, weer jaren later, fiets ik binnenkort opnieuw door dit imposante gebouw. Niet als vakantiewerker, niet op een veilingfiets, maar als deelnemer van de jaarlijkse Ride for the Roses. Dit wielerevenement is in  het leven geroepen om geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker. De gehele opbrengst van het evenement komt dan ook ten goede aan de KWF Kankerbestrijding.

Ik kies deze dag voor mijn racefiets, en de bijbehorende cyclotocht van 100 kilometer, er zijn echter ook toertochten van 25 of 50 kilometer. “Ik heb geen geschikte fiets” is dus geen geldig excuus!

Niet alleen de startlocatie van deze tocht is uniek, ook de sfeer.  Zoals de website zegt “Helaas kent iedereen in zijn of haar leven wel iemand die vecht tegen of is gestorven aan de ziekte kanker. Tijdens de Ride for the Rose maken de ruim 11.000 deelnemers gezamenlijk een vuist tegen deze ziekte.”

En die vuist? Die voel je.

Je ziet en hoort de verhalen. Een moeder die meefietst voor haar  zieke dochter.  Een 8- jarige jongen in een t-shirt met “in liefdevolle herinnering aan papa”. Dat raakt je. En dat doet soms meer pijn dan de gereden kilometers in de benen.  Maar dat maakt de ervaring ook des te mooier.

6 september fiets ik dus in Aalsmeer,  jij ook?

Groetjes,
Hanneke

1 Comment
  1. Hoe is het gegaan Hanneke?

    Ik heb voor de eerste keer de 50 km gereden en vond het een mooie belevenis. Jong, oud, snel of langzaam….het maakte vandaag geen verschil. Iedereen reed daar met hetzelfde doel; een vuist maken tegen kanker. En met 9000 deelnemers is dat zeker gelukt!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.