witte racefiets voor wintertraining voor wielrenners

Wat mij opvalt is dat wij fietsers vaak met één oog naar de profs kijken en dingen willen doen zoals zij ze doen. Denk aan het zadeltasje dat veel fietsers niet willen of anders de bel of de matchende pakjes wel. Maar als het aankomt op training, rust en opbouw vergeten we juist dat er van die profs veel te leren valt.

Stel je je het profseizoen eens voor. In januari beginnen de eerste koersen alweer en de laatste worden zoveel maanden later in oktober verreden. In deze periode maken ze meer kilometers en fietsen ze veel intensiever. Ze pieken niet allemaal op hetzelfde moment en rijden ook niet dezelfde koersen, maar wat voor allemaal opgaat is dat het fysiek beter is om niet het hele jaar te koersen. Het lichaam heeft een periode van rust nodig, en  de geest ook.

 

Een hele zomer fietsen

Voor ons hobbyfietsers ziet het seizoen er heel anders uit. De verschillen zijn bij ons nog groter dan bij de profs. Sommige van ons gaan pas de fiets op als de zon schijnt, anderen trappen de hele winter door. Maar wat we wel gemeen hebben is dat we – net als de profs – een periode hebben waarin we veel meer fietsen. En dat die periode het beste opgevolgd wordt door een periode van rust en daarna opbouw.

 

Herstellen en trainen

Hoewel het heel natuurlijk is dat je je zorgen maakt om conditieverlies, is een periode van rust juist heel goed voor je. Twee of drie weken je racefiets niet aanraken zorgt er voor dat je lichaam even helemaal kan herstellen. Van de inspanning van de afgelopen maanden, maar ook van kleine pijntjes en natuurlijk de mentale inspanning van een jaar trainen. Het zorgt er voor dat we gretig worden, weer maximaal zin krijgen in fietsen en zodoende fris aan de opbouw voor het komende jaar beginnen. Met gerichte training die echt bij de winter past.

Probeer deze weken eens te zwemmen of maak lange wandelingen met de hond. Geniet van buiten zijn, pak een feestje en bak een lekkere taart. Ofwel doe andere dingen dan fietsen. Over een paar weken ga je weer echt aan de bak. Met krachttraining voor fietsers en de opbouw van je fietsseizoen.

En als je toch wat meer tijd hebt deze dagen, ga dan lekker lezen:

Verbeter je uithoudingsvermogen op de fiets

Het overzicht van alle fietsgroepen voor vrouwen

Hoe heten alle onderdelen van je racefiets? 

 

Astrid

SVS is voor Astrid de kans om over de dingen die zij belangrijk vindt te vertellen. De sportieve computer nerd ervaart de natuur als haar thuishaven, haar rustpunt. Fietsend door Kenia, zwemmend in een Fjord in Noorwegen. Maar ze staat met haar werk in de IT ook midden in de moderne wereld. Midden in de drukte van deze tijd, het luide roepen van mensen op social media en het uitputten van de aarde door de mens, probeert Astrid haar weg te vinden. Balans te bewaren en kleine manieren te ontdekken om zo mooi mogelijk te leven. Schrijven voor onze site doet ze niet vaak, maar zodra ze het doet is het altijd raak

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.