groep fietsvrouwen op een zomerse dag

Overal in het land zijn fietsgroepen, en ook fietsgroepen voor vrouwen. En in onze Stoere Vrouwen Fietsen Samen Groep op Facebook ontstaan regelmatig fietsafspraken tussen vrouwen die elkaar online vinden. En zo had onze Marieke onlangs ook haar allereerste fietsdate met Inge en Emma.

Nadat ik vorig jaar een beginnersclinic met een fietsclub heb gedaan, fietste ik altijd alleen. En ik genoot. Deelde dat al zingend met mezelf en de koeien. Soms een verbaasde voorbijganger die me aankeek. Waar ik dan weer verbaasd over was, hoe kan je niet blij zijn op de fiets?

Maar nu ik een nieuwe racefiets heb, ben ik toch wat onzeker. Wat als ik val, een lekke band krijg? Het is zo’n kwetsbaar fietsje… In tegenstelling tot mijn oude fiets, waar je rustig met bepakking mee op fietsvakantie kan. Met die fiets nog nooit een lekke band gehad…

>>Op de racefiets is mijn wereld perfect

Stoere Vrouwen Fietsen Samen

Dus de eerste keer ging ik met manlief en kind, hulptroepen bij de hand. De tweede keer wel alleen, een aardig tochtje door de Hollandse polders. En de derde keer lekker racen langs de Vliet naar Delft, op glad asfalt. Ging allemaal goed. Op af en toe niet ingeklikt raken dan.

Al een paar keer was er in de Stoere Vrouwen Fietsen Samen Facebookgroep een oproep geweest van beginnende dames uit mijn buurt die samen rustig wilden fietsen. Ik dacht, laten we dat doen! Dus ik plaats een oproep aan de dames uit de buurt van Den Haag. Inge en Emma konden net als ik op zondag. Kim en Wendy wilden ook wel een keer mee als ervaren begeleidsters. Maar die konden zondag niet. En beginner Esmeralda ook niet.

>>Eerste rit op de racefiets: doemscenario’s en genieten

Fietsen bij een toerclub

Ondertussen bleek dat op donderdagavond Fietsen Voorburg samen met Toerclub De Tol een beginnerstraining organiseerde om startende racefietsers te laten instromen bij De Tol. Zij vroegen waarom we niet mee gingen met hen. Na mijn beginnersclinic vorig jaar weet ik dat het tempo gelijk vrij hoog ligt. En daar is mijn conditie is nog niet goed genoeg voor. De andere dames hadden hetzelfde probleem en daarom gingen wij op zondag lekker rustig fietsen. Op termijn zullen een aantal van ons misschien best aansluiten bij een fietsgroep. Maar op dit moment willen we rustig samen of alleen fietsen.

Ik had dus een fietsdate met Inge en Emma. Wat schetst mijn verbazing, Inge appt op zaterdagochtend dat ze onderweg naar mij is. Ik zit in een druk kids naar voetbal en scouting brengen terwijl man klust bij de surfclub-schema en moet nog douchen in 5 minuten. Inge staat aan de deur en we maken kennis. We lachen omdat ze zich heeft vergist en ze gaat weer terug naar huis.

>>En zo zat ik door Marijn de Vries op de fiets

Rondje fietsknooppunten

Zondag ben ik vroeg wakker. Meteen ontbijt voor het gezin maken en voorbereiden. Ik zou de route uitstippelen. Meestal doe ik dat zelf een beetje uit de losse pols, met Fietsknooppunten. Ik kijk thuis op de website en soms schrijf ik de nummers op mijn hand. Maar nu fiets ik met handschoenen, dus ik schrijf twee routes op een stuk schilderstape. Drie repen tape, een met het eerste stuk naar de splitsing waar we nog een extra lus kunnen doen, een met rest van de korte route en een met de rest van de lange route. Het is 32 of 40 kilometer. Emma appt dat ze ziek is en dus niet mee gaat.

Ik kleed me om, smeer me in met zonnebrand, vul mijn bidon, zet zonnebril op, en voel buiten hoe de temperatuur is. Heerlijk! Korte mouwen en korte fietsbroek. Inge arriveert met de auto vanuit Leiden en zet haar fiets in elkaar. We overleggen nog even over de kleding en Inge trekt haar armstukken weer uit. We gaan op pad: Voorburg, Leidschendam, langs het sluisje, de kerk en de molen. Een stuk langs de Vliet, de Vogelplas en dan de A4 over de polders in. Zo mooi!

>>Wat is beter? Samen sporten of alleen?

Genieten in een rustig tempo

Wat leuk is dit zeg! Zonder SVS was dit niet gebeurd. En voor de bezorgde mensen in mijn omgeving, Inge was heel aardig voor me.We fietsen een rustig tempo, zo’n 15 a 20 km per uur. Onze ervaring is dat de meeste mensen dit te langzaam vinden. Wij niet, we genieten van de zon, het landschap en de gezelligheid. Een keer rijden we verkeerd, en keren snel om. We hadden een paaltje gemist.

Een stukje verderop stoppen we voor foto’s en een keer om wat te drinken. Dat kan ik nog niet al fietsend. Verder peddelen we rustig rond. Op een gegeven moment zijn we vlak bij Leiden, waar Inge woont. De volgende keer kunnen we dus ergens onderweg afspreken. En dan kunnen er meer vrouwen mee. Dus als je wilt, plaats een oproep en we hebben zo een fietsdate!

X
Marieke

fietskleding voor dames

Marieke
Marieke

Zoek op internet naar een afbeelding van een sportief gezin en Marieke, haar man en kinderen zouden zo naar boven kunnen komen. Een leven zonder sport kan zij zich niet voorstellen. Marieke vertelt graag verhalen. Over sport, alleen, met je kinderen en/of op vakantie. Maar ook over voeding en haar ups en downs. Zelf heeft ze te maken met migraine en een te hoge bloeddruk. Deze bloggende MTB-, racefiets-, hardloop- en SUP-vrouw gaat op onderzoek uit om uit te vinden hoe ze met sport, beweging en levensstijl haar medicijngebruik kan beperken.

1 Comment
  1. Wat leuk dat je zo met anderen gaat fietsen! Ik ga binnenkort ook maar eens een oproepje doen voor bij mij in de buurt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.