Of je een beginnend mountainbiker bent of al een tijdje meerijdt, je skills wil je altijd verbeteren. En hoewel een clinic nooit een verkeerd idee is, kan je ook zonder op een hele makkelijke manier stap voor stap beter worden. Wij hebben een paar tips van mountainbikers voor je op een rij gezet.

Toen ik jaren geleden voor de eerste keer ging mountainbiken was het meteen aan. Ik schreef nog voor het blad Fiets en voor een artikel had de redactie bedacht dat het een goed idee was om mij – MTB newbie – met Wouter – born to bike – naar Livigno – in de Alpen – te sturen. Het fietsmerk Rose organiseerde voor haar nieuwe mountainbikes een perspresentatie. En omdat ik ook Rose heet, was het leuk… ofzo.

>>De MTB do’s en don’ts

Je moet weten dat ik in die periode alleen op de weg reed. Zelfs het veldrijden had mijn interesse nog niet. Ik woonde in Amsterdam en het meest avontuurlijke offroad paadje lag iets voorbij Ouderkerk aan de linkerkant van de Amstel. Een schelpenpad van een meter breed.

 

Downhillen in Livigno

Om te oefenen met een MTB kreeg ik alvast een fiets mee. Zwart met goudkleurige letters, full suspension en een lange veerweg. Misschien een beetje overdreven voor het Amsterdamse bos, maar voor mij ongekend avontuurlijk. Een paar dagen later mocht ik mijn helm komen halen op de redactie. Hoewel ik het onnodig vond, want ik had toch al een helm, luisterde ik braaf en ging er naartoe.

Een fullface helm kreeg ik in mijn handen gedrukt met daarbij het ticket naar Livigno. Trein, vliegen, trein, nog een trein, een kleiner boemeltreintje en tot slot met de bus. We werden precies in het dorp afgezet en werden die avond nog uitgenodigd voor een rit. Op downhill bikes over het parcours van het bikepark, met van die KOM-bochten boven de boomgrens en onder de boomgrens nog veel meer spannends. In ons gezelschap alleen maar ervaren bikers, zoals o.a. freerider Bobby Root. En ik dus, je begrijpt dat het ontzettend leerzaam was.

 

mountainbike tegen stapel omgehakte bomen in het bos

Tips van ervaren mountainbikers

Als er één iemand is die je kan vertellen dat het hebben van MTB-skills belangrijk is, ben ik dat wel. Want ik weet hoe het is om zonder skills te downhillen. En dat vergroot echt elk foutje uit. Daarom zoveel zoveel jaar later, met veel meer MTB  kilometers in de benen een paar tips om jouw MTB skills te verbeteren.

Mijn eerste tip is dat je er goed aan doet je snelheid even los te laten. Die rondjes in het bos zijn er niet om zo snel mogelijk te rijden, ze zijn gemaakt om er maximaal van te genieten. Stop eens bij een technisch stukje en probeer het een paar keer. Maak het je eigen en leer van elk stukje bos wat je rijdt.

>>Mountainbiken op de achtbaan van Rijssen

En vraag aan je fietsmaatjes hoe zij het stukje deden. Je merkt dan al snel dat je van hen kunt leren of dat je er beiden moeite mee hebt. Het is dan te gek om samen skills te leren en beter te worden. Voor de rest van de tips laat ik die mensen aan het woord die mij over de jaren het zelfvertrouwen hebben gegeven te mountainbiken zoals ik nu doe. Ik be geen ster, maar geniet en leer elke keer.

 

Wordt lid van een mtb club

Pieter: “De beste plek om te rijden als je je skills wilt verbeteren is achter een ervaren biker aan. Misschien rijd je al een tijdje rond in het bos en merk je dat je meer uitdaging wil dan je skills aankunnen. Dan is het een goed idee om te leren van bikers die meer kunnen dan jij. Niet alleen kiezen zij een mooiere lijn, ook zullen ze net wat meer uitdagende stukjes kiezen en daar sneller of behendiger over heen rijden. Door te volgen en bij te blijven maak je onbewust keuzes die je alleen nooit zou nemen.

>>Weten ze thuis waar je bent met je mtb?

Er zijn veel verschillende MTB-clubs in Nederland. Vraag eens of je mee mag trainen en als het je bevalt, sluit je dan aan en wordt lid. Dan kan je meedoen met trainingen gericht op skills en leer je lekker veel bikers kennen.”

 

Nieuwe routes fietsen

Maartje: “Rij niet altijd hetzelfde rondje. Ik weet het, het is aantrekkelijk omdat je als je elke bocht kent echt goed aan kunt zetten. Maar echt beter word je er niet van. In dat rondje wel, maar niet in mountainbiken in zijn algemeen.

Zodra je andere rondjes gaat rijden en ook veel verschillende ondergronden probeert, zal je merken dat je skills ontwikkelt. Je leert om je in de beweging aan te passen en snel te reageren op uitdagingen op je pad. Het is een uitdaging voor je om je op onbekend terrein te begeven. Kijk daarom op bijvoorbeeld MTB Routes en rij steeds een andere route van die site.

>>Mountainbiken met kinderen doe je zo

Of ga een weekendje weg naar de Ardennen, boek een huisje en ga met je MTB lekker op avontuur. Het terrein is iets minder voorspelbaar dan bij ons, maar je hebt daar geen ravijnen waar je bij de kleinste fout in kan storten. En rijd je een moeilijk stukje? Wees gerust, je mag het nog een keer doen. Onder mountainbikers is het heel gewoon even een paar keer te oefenen. Let alleen wel even op dat je anderen niet in de weg rijdt. Of ga doordeweeks.”

 

Crosstraining voor mountainbikers

Anneloes: “Alles is trainbaar en een betere biker wordt je niet alleen in het bos. Train volledig, dus maak je rondjes, zoek toffe trails op en oefen je skills. Maar vergeet nooit de trainingen die je doet als je niet op de fiets zit. Zorg dat je fit bent en je lichaam sterk is.

>>4 tips voor je afdaling op de mountainbike

Voeg krachttraining aan je training toe. Squats, lunges, maar ook je bovenlijf en core. Met een sterk lijf zijn de tracks minder vermoeiend en houd je meer focus en energie over voor het ontwikkelen en verbeteren van je skills. Het is geen verkeerd idee om tijdens de koudste maanden aan CrossFit te doen. Dan kun je ontspannen biken in het weekend en werken aan je kracht in de box.”

 

 

Spelen met je fiets en youtube

Rick: “Oefenen, oefenen, oefenen. Heb je bedacht dat je sprongetjes wilt leren maken? Dan begin je met oefenen. Zoek uit wat de techniek is en maak hem je eigen. Het zal je niet meteen lukken, dat is voor iedereen gelijk, maar als je oefent en dat blijft doen, kom je er vanzelf wel.

Kijk een aantal youtube videos en ga aan de slag. Probeer de tips en val een paar keer. Niets mis mee.

>>Annabelle: “Mountainbike is echt mijn sport”

Ik vertel iedereen dat ze tenminste eens in de week aan de slag mogen met hun fiets. En dan bedoel ik niet het poetsen, maar de handeling van je fiets. Achtjes rijden, trappetjes nemen, stoepjes op bunnyhoppen. En gewoon in de stad of bij je in de buurt. Het gevoel wat je met die ene keer per week krijgt, zal van pas komen in het bos.”

 

mountainbike in ondergaande zon

Zelfvertrouwen uit jezelf en je materiaal

Ingrid: “Werk aan je zelfvertrouwen, want je zult momenten hebben dat dat het enige is wat je hebt. Of dat nu in de bergen of hier in Nederland is. Het zal gebeuren dat alles in je schreeuwt dat je het niet kan. Luister je daar naar? Dan zit je verkrampt op je fiets en zal niets je meer lukken. Door grenzen op te zoeken en nieuwe dingen te proberen groei je als fietser en krijg je meer vertrouwen in jezelf en je skills. Dat gaat je helpen onderweg.”

>>3 bestemmingen voor je mountainbike vakantie

Rob: “Zorg dat je bike goed afgesteld is. Op jouw lichaam, met de juiste stuurbreedte, zadelhoogte, stemlengte etc. Dus dat je fiets goed past. Dat maakt het verschil. Je zal je zekerder voelen op je bike en er beter mee om kunnen gaan.

En zorg voor goed onderhoud, zodat je de hele tijd op je bike kunt vertrouwen. Het klinkt misschien gek maar ik kom in mijn werk zo vaak cassettes, kettingen en tandwielen tegen die slecht onderhouden zijn. En ook voorvorken die al vijf jaar geen onderhoud hebben gehad. En remblokken merken veel mensen pas op als ze het niet meer doen. Geen goede basis om nieuwe skills te leren.”

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar de Body & Fit shopFuturumshop, Wiggle en Decathlon.  Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.
Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

1 Comment
  1. Bedankt voor deze fantastische post die heel behulpzaam is voor mij. Ik zou graag je mening willen vragen. Ik las over hoe je met mountainbiken kan beginnen, is dat echt zo gemakkelijk en welke start mountainbike fiets zou u aanraden? Bedankt, Stefaan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.