Tour de France Tony Martin

De Tour de France, de beste tijd van het jaar, want elke dag is het koers op TV. Vandaag begint de Tour met de eerste etappe: een tijdrit van 14 kilometer in Düsseldorf. De uitzending van de NOS begint om 15:10 op NPO 1. 

De eerste dag van de Tour: tijdrijden in Duitsland. Een korte tijdrit waar wij natuurlijk onze favoriet voor hebben. Er zijn een aantal renners die reëel op de eerste gele trui van deze tour zitten te azen. Zoals Tony Martin, nu de Tour eindelijk in zijn land start en de Duitse journalistiek ook weer meer naar de wielersport kijkt. Natuurlijk wil hij vandaag winnen. Onze hoop ligt bij Jos van Emden. De man die in de afgelopen Giro de slottijdrit won. Hij rijdt met de teamkleding van Lotto Jumbo al in het geel, maar het liefst zien we hem morgen aan de start met het officiële geel. De leiderstrui van de Tour de France. Maar daar gaan we het nu niet over hebben. Veel interessanter vinden we de maag van Jos van Emden. En dan vooral over de houdbaarheid van zijn vermogen tot eten.

 

Goed herstel, betere resultaten

Houdbaarheid is waar het om draait tijdens een meerdaagse koers zoals de Tour de France. Vandaag staan die jongens misschien allemaal nog redelijk fris aan de start. Maar de langer de Tour duurt, de hoger de bergen worden, de vermoeider de wielrenners zijn. Natuurlijk win je de Tour de France door goed en snel te rijden. Door op te letten en te weten waar je moet strijden en waar je de teugels even kunt laten vieren. Maar vooral eindig je hoog in het klassement omdat je houdbaarheid goed is. Omdat je in de laatste week nog net zo goed, of in iedergeval bijna zo goed herstelt als aan het begin van de Tour. Er zijn renners die naarmate de koers langer duurt beter lijken te worden. Feitelijk is er iets heel anders aan de hand. Deze renners hebben een minder ernstig verval dan de anderen. Deze renners herstellen nog goed, terwijl anderen al lang in het rood rijden.

 

Afzien tijdens de Tour de France

Elke dag een etappe, elke dag koers – klimmen, tijdrijden en sprinten. De Tour is elke dag afzien. En niet elke renner is gemaakt voor dit soort werk.

Het vermogen tot herstellen zit in je lijf. Het ene lichaam kan beter omgaan met koersen als de Tour dan het andere lichaam. En in het geval van sommige renners kan de opgebouwde vermoeidheid zo groot zijn dat ze zich totaal leeg voelen. Zo leeg dat iets simpels als eten niet meer lukt. Dat overkwam tijdrijder Jos van Emden die voor de Lotto ploeg rijdt tijdens zijn eerste Giro. Hij reed daar een dijk van een tijdrit. Deed goed werk voor zijn ploeg. Totdat hij last kreeg van een probleem: geen hap kreeg hij nog door zijn keel. Zijn lichaam was uitgeput, helemaal leeg. Het vertelde hem niet meer te willen, niet nog zo’n dag op de fiets.

Maar Jos wilde wel. Hij wilde door en omdat je op een lege maag niet kan fietsen, kreeg hij het smerigste ontbijt wat je je kan voorstellen: pasta met een ei. Koolhydraten en eiwitten, maar vooral voeding die hij wel weg kreeg en die hij ook binnen kon houden.

 

Leer het van de profs

Een tip van een verzorger die al jaren meegaat met de koers: pasta en een ei. Misschien niet zo lekker, maar wel zo handig. En precies dat doet er toe voor ons. Wat kunnen wij leren van de profs? Welke dingen doen zij die wij kunnen toepassen tijdens ons eigen fietsersbestaan? Rose kan je vertellen dat pasta met een ei een wonderlijk gerecht is wat in alle omstandigheden goed werkt. Toen ze in het holst van de nacht op moest staan om Alpe d’huZes te fietsen, kreeg ze van de zenuwen geen hap door mijn keel. Snel kookte ze paste en een ei. Een beetje zout er over en eten maar. Niet het ontbijt om over naar huis te schrijven, maar voedzaam was het wel. En eenmaal op de fiets at ze lekker een Liga. De zenuwen waren weg en de zin in eten terug.

En niet vergeten: de vrouwen rijden de Giro momenteel. Daar houden we je ook van op de hoogte.

Ansichtkaart – Never Stop Cycling

Astrid

SVS is voor Astrid de kans om over de dingen die zij belangrijk vindt te vertellen. De sportieve computer nerd ervaart de natuur als haar thuishaven, haar rustpunt. Fietsend door Kenia, zwemmend in een Fjord in Noorwegen. Maar ze staat met haar werk in de IT ook midden in de moderne wereld. Midden in de drukte van deze tijd, het luide roepen van mensen op social media en het uitputten van de aarde door de mens, probeert Astrid haar weg te vinden. Balans te bewaren en kleine manieren te ontdekken om zo mooi mogelijk te leven. Schrijven voor onze site doet ze niet vaak, maar zodra ze het doet is het altijd raak

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.