Het is weer tijd voor een lesje ‘Technisch Onderhoud van je Fiets’. Na ons blogje over het schoonmaken van je fiets kregen we meerdere reacties van lezeressen die dat liever aan hun man overlaten en hoewel ik het graag doe voorkomen dat ik heel technisch onderlegd ben en alles zelf doe, kijk ook ik mijn vriendje vaak lief aan als het op fietsonderhoud aan komt. Maar omdat ik als stoere vrouw dat toch echt zelf wil kunnen verdiep ik me tegenwoordig in fietsonderhoud voor vrouwen. Eigenlijk niet veel anders dan voor mannen, maar fietsonderhoud vor vrouwen is net wat fijner uitgelegd…. en daar houd ik van!

 

 

Dankzij de les bij de Stappenbelt Specialized winkel in Apeldoorn weet ik nu waar ik op moet letten bij het schoonmaken en inmiddels vind ik het wel tijd voor een vervolgstap…

 

We gaan smeren!

 

Ook al kan je een fiets natuurlijk niet met een lichaam vergelijken, toch is het idee van smeren wel min of meer hetzelfde: je doet het om de boel soepel te houden. De reden om ermee te beginnen is wel iets anders, want als wij pas ons lijf gaan smeren als we piepen en kraken dan is er meestal iets meer aan de hand. Voor het smeren van de fiets is piepen en kraken in ieder geval wel een goede indicatie. Dit betekent dus dat we echt niet voor elk rondje onze ketting moeten invetten. Dterker nog, dat wordt zelfs ontraden, want een te vette ketting trekt alleen maar vuil aan.
Omdat je het piepen en kraken logischerwijs wel liever wilt voorkomen dan dat je er onderweg tegen aan loopt hebben we voor jullie op een rijtje gezet wat dan wel het advies en in welke frequentie je het beste kan smeren. Dit advies van de ervaren fietsenmaker van Stappenbelt is gebaseerd op een situatie waarbij je gemiddeld twee keer in de week fietst.

 

Om te smeren heb je vet of olie nodig. Bij Stapenbelt gebruiken ze een Chain Lube en kruipolie. Chain Lube oftewel ketting smeer is van verschillende merken te verkrijgen. Stappenbelt gebruikt Pedro’s Chain Lube. Het fijne aan deze lube is dat je maar een paar druppels nodig hebt om je ketting weer soepel te laten lopen. Ongeacht het merk dat je kiest is het in ieder geval van belang dat het geen teflon is! Teflon spray heeft namelijk de vervelende eigenschap om net zoals te veel vet juist viezigheid aan te trekken en dat is nou net wat je niet wilt.

 

Als je je fiets smeert doe je dat alleen bij de bewegende delen, dus de scharnierpunten, remmen, ketting en tandwielen. Op zich is logisch maar eerlijk gezegd wist ik dit dus niet en had ik zo mijn hele fiets in het vet gezet als dit me niet vertelt was. Omdat niet elk onderdeel evenveel beweegt, smeer je ze ook niet allemaal even vaak. Ik hanteer sinds mijn les bij Stappenbelt het volgende schema:

  • Scharnierpunten zoals bijvoorbeeld bij het stuur smeer ik eens in de twee maanden met kruipolie. Dat doe ik door iets op het bewegende deel te spuiten en er wat mee heen en weet te gaan.
  • Remmen smeer ik net even iets vaker, zo ongeveer één keer in de maand. Dit kan ook met kruipolie, dat spuit ik dan op het scharnierstukje en daarna knijp ik een paar keer in de rem.
  • De ketting ontvetten en drogen doe ik nu bij elke schoonmaakbeurt en vervolgens is het advies om eens in de 2 weken de ketting ook in te vetten met chain lube. Dit druppel je erop en vervolgens draai je een paar keer rond zodat het goed verdeelt. Daarna laat ik het vet een kwartiertje intrekken en neem dan de ketting weer af met en droge doek.
  • Als laatste heb ik op mijn mountainbike nog de vering. Het belang van zandvrij maken van deze shocks heb ik in een eerder blogje al vertelt. Voor goed onderhoud is het advies om vork deo te gebruiken. Dit spuit je op de buizen van de vering, dan stuiter je de fiets een paar keer rond en zal je zien dat er ineens meer zand aan de buizen zit dan voorheen. De vork deo zorgt er namelijk voor dat het zand wat net op of ander het rubbertje zit naar boven komt. Daarnaast zorgt het er ook voor dat het stukje stof wat net onder het rubbertje zit niet uitdroogt waardoor de beschermende werking ervan optimaal blijft.

 

Dit klinkt als een enorme klus, inmiddels heb ik voor mijn fiets evenveel verzorgingsmiddelen als voor mijn paard. Om de vergelijking met het lichaam nog maar eens te gebruiken, is het verzorgen van mijn fiets de manier om er zo lang mogelijk plezier aan te beleven. Zie het smeren maar als zonnebrandcreme voor je gezicht. Gebruik je het niet op tijd? Krijg je een oude kop….

Wil je meer lezen over het schoonmaken van je fiets, lees dan mijn eerste stukje over fietsonderhoud, mijn volgende gaat over het vervangen van onderdelen.

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op FacebookTwitterInstagramGoogle+ en Youtube

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

2 Comments
  1. Hoi stoere vrouwen, ik vind jullie blog erg leuk en reuze interessant om te lezen. M A A R het valt me op dat er vrij veel spelfouten in de artikelen zitten, vooral bij werkwoordsvormen is het nogal storend dat er niet de juiste vorm wordt toegepast. Verder veel succes met jullie blog, ik leer er heel veel van!

    Romy de Kot

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.