Vol trots noemt Hanneke zich tegenwoordig fietsmeisje. Heel lang is ze dat nog niet, en dus kan ze zich het begin van haar wielercarrière nog heel helder voor de geest halen. Het begon ooit met een mountainbike + schoenen, fietsbroek, helm en nog zo’n 15 heus onmisbare items zodat ze ook eens met vriendlief mee kon op mooie zomerdagen…

Die helm spreekt voor zich, de schoenen kocht ik matchend bij het kliksysteem van de pedalen en van mijn eerste kennismaking met de fietsbroek herinner ik me vooral de ingebouwde zeem. Die had ik in al die uren Tour de France kijken nog niet ontdekt. Tot dat moment was voor mij belangrijkste aspect van de fietsbroek het strakke, weinig vetrollen verhullende uiterlijk. Nu kwam er dus een aspect bij: de ingebouwde zeem…

Toen ik die broek voor het eerst aan had, had ik het idee dat ik rondliep alsof ik in mijn broek had gepoept. En zo moest ik in het openbaar? En dan ook nog fietsen? Ik had er mijn twijfels bij. Vriendlief overtuigde mij van het nut van die zeem. Eigenlijk koop je voor hetzelfde geld niet alleen een broek, maar ook een extra kont. Koopje dus, en zo was ik ineens trotse eigenaar van een echte fietsbroek.

Vol goede moed, en in vol ornaat (oké zonder helm) zat ik de volgende dag aan het ontbijt. Het ging eindelijk gebeuren. We gingen fietsen! “Heb jij nou een onderbroek aan”, hoorde ik tussen de thee en mijn boterhammen. Mijn reactie was bijna verontwaardigd te noemen, natuurlijk had ik een onderbroek aan! En dat was mijn eerste beginnersfout. Onder een fietsbroek doe je dus geen onderbroek aan. Dat gaat schuren.

De verklaring leek me logisch, maar tegelijkertijd begon ik me toch ook zorgen te maken over een eventuele valpartij. Stel nou dat ik naar de EHBO moet en om de één of andere reden die broek uit moet. Dan líg ik daar in m’n blote kont! Het schijnt dat geen wielrenner of mountainbiker zich daar ooit zorgen om maakt.

Ik deed dat dus wel, en bovendien keek ik de zomer daarop toch met andere ogen naar de Tour de France.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.