Het begint met een fiets en mooie eerste ritjes. Daarna volgen de schoentjes, kleding, vele bidons en natuurlijk het gereedschap. Wij hebben thuis allemaal een bak met fietstools. Stuk voor stuk nodig en superhandig. Maar wat heb je eigenlijk nodig aan fietsgereedschap?

Mijn stuurlintje en afstellen van mijn versnellingen, beiden een dingetje voor me. Ik ben nogal kritisch als het op die twee aankomt. En hoewel ik het zelf wel kan, doe ik het net niet goed genoeg. Het liefst laat ik deze twee óf door Eric uit Zeist doen óf door Ger uit Amsterdam. Maar verder doe ik zoveel mogelijk zelf. Omdat ik het wil kunnen.

 

Sleutelen aan je racefiets

Als je eenmaal aan het racefietsen of mountainbiken geslagen bent, is het belangrijk een goede fietsenmaker te hebben. Eentje die snapt dat je fiets heilig is. Dat je niet een week wilt wachten op een reparatie. Eentje die je niet het duurste onderdeel wil verkopen, maar jou het beste wil helpen.

Maar los van die fietsenmaker: Een beetje zichzelf respecterende fietsvrouw kan zelf aan haar fiets sleutelen. Daarmee zeg ik niet dat ze het altijd zelf moet doen hoor, immers niets is zo lief als je partner die het wel eventjes voor je fikst. Maar kunnen moet je het wel.

In de loop der jaren heb ik geleerd zelf mijn banden te vervangen, mijn ketting schoon te maken, een nieuwe erop te zetten, mijn cassette los te maken en vervangen, andere voorbladen te plaatsen, een nieuw stuurlint te wikkelen, mijn stuur en zadel hoger of lager te zetten, remblokjes te vernieuwen, een volledig crankstel te vervangen en weet ik niet wat allemaal nog meer.

Geef mij losse onderdelen en ik zet die fiets wel in elkaar. Al weet ik niet zeker of hij dan goed rijdt en of ik ermee de afdaling in durf. Maar ik probeer al dat sleutelen wel.

 

Gereedschap voor je racefiets

Met de filmpjes die je op YouTube vindt, kan je al aardig op weg. Er zijn overal wel instructies voor te vinden. En leer je het liever van een kenner, dan heeft je lokale wielershop vast wel een avond waarop je alles kunt vragen en leren.

Zelf ben ik van het proberen en ontdekken. Gaat het niet goed? Dan kan ik altijd nog langs de fietsenmaker. Heeft hij ook nog iets om om te lachen. Fietsen zijn niet heel ingewikkeld en sleutelen ook niet, als je het juiste gereedschap hebt.

 

Het basisgereedschap wat je sowieso nodig hebt:

Een setje inbussleutels – hiermee kun je zo goed als alles los en vast draaien aan je fiets

setje inbussleutels voor fietsonderhoud

 

Een sleutel 15 – of pedaalsleutel – is ook erg handig. Daarmee kan je zelf pedalen overzetten en, als je een baanfiets hebt, zelf je wielen wisselen:pedaalsleutel om pedalen van de fiets los te draaien

Verder is een kettingpons een must have. Daarmee kun je een schakel van je ketting openen. Als je hem wilt vervangen, maar ook als er een schakel kapot is en je geen nieuwe ketting voor handen hebt. Dan haal je de beschadigde schakel eruit en kort je ‘m in:kettingpons- fietstool om ketting los te maken

 

En om je cassette te vervangen, heb je een kettingzweep en kransafnemer nodig.

kettingzweep en kransafnemer om kettingbladen los te draaien

 

Koop een gereedschapskoffer voor je fietsgereedschap!

Ik heb mijn gereedschap over de jaren bij elkaar gesprokkeld. Als ik wat nodig had, kocht ik het. Hierdoor heb ik precies het gereedschap wat ik wil, maar heb ik wel onnodig veel geld uitgegeven. Al die losse items in mijn koffertje zijn allemaal rond de €20,- per stuk ongeveer. Mijn koffertje is dus al iets van €100,- waard. Het is net zo handig en een stuk goedkoper om een kant en klaar koffertje te kopen waar de basics al in zitten. Hier zitten net wat meer spullen in dan ik heb, maar dat is niet erg. Je zult ze vast wel een keer nodig hebben. Ik vond deze twee koffertjes wel mooi:

De eerste is de Birzman Travelbox, die zeer compleet is. Zelfs zo compleet dat er ook wat spullen zijn waarvan wij niet goed weten wat er allemaal mee moet worden gedaan. Daarin moet je eerlijk zijn, sommige dingen moet je ook niet zelf willen doen *knipoog*. De Birzman Travelbox is te koop bij onze partner Futurumshop voor €219,95 (en ten tijde van schrijven afgeprijsd naar €179,95) fietsgereedschapsset birzmanBij Wiggle vonden we een mooie budget optie van X-tools. Daarin zit al precies in wat je nodig hebt voor de basis handelingen. Een klein koffertje wat je zo onderin je kledingkast kwijt kan of wat in de auto niet te veel ruimte inneemt. Te koop bij Wiggle voor €55,99.

fietsgereedschapskoffer X-tools

Voor echt een toffe set moet je deze gereedschapskoffer van Lezyne hebben die is afgewerkt met 18 karaats goud (kosten: €319,95):

gereedschapskoffer voor fietsonderhoud van Lezyne afgewerkt met 18k goud

 

Veel plezier met sleutelen!

Liefs, Rose

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat als je via de linkjes op onze site koopt, we daar bij veel winkels een kleine vergoeding voor krijgen? Bijvoorbeeld als je het gereedschap in dit stuk koopt bij onze partners Wiggle en Futurumshop. Maar ook als je via ons iets koopt bij bijvoorbeeld Decathlon, All4running, fonQCoolBlueBol.comDille & Kamille en Holland & Barrett. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.
Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.