Als duursporter weet je vaak wel dat je kwetsbaar bent. Zo lang alleen op pad. Wij vrouwen denken daarbij vooral aan enge mannen in de stedelijke omgeving. Maar wat als je valt of iets breekt in het bos? Wat doe jij aan je veiligheid als je gaat mountainbiken?

Veiligheid of vrijheid? Dat is een beetje de keuze waar je als mountainbiker soms voor lijkt te staan. Mountainbiken is misschien wel de vrijste tak van de fietssport. Je gaat echt even een paar uur weg. Laat de bewoonde wereld en dagelijkse beslommeringen achter je. Mountainbiken is technisch, waardoor je echt alles om je heen vergeet. En vooral is het ook  avontuur en jezelf overwinnen.

 

Veiligheid op de mountainbike gaat verder dan een helm

In Nederland fiets je veelal op uitgepijlde routes, maar in het buitenland kan je echt de natuur in. Het gevoel hebben onbegaanbare stukken te berijden. Van adrenaline in vervoering vallen en keihard afzien om na een zinderende afdaling weer zwoegend boven te komen.

Hoe vaak lees je wel niet dat een biker ternauwernood gered wordt na uren in het bos te hebben gelegen?

Hoe gaaf zijn de foto’s wel niet van mountainbikers in de bergen die op een onbegaanbaar stuk hun bike naar boven dragen? Niets te zien dan schoonheid en natuur. Maar die vrijheid komt ook met een kwetsbaarheid. Hoe vaak lees je wel niet dat een biker ternauwernood gered wordt na uren in het bos te hebben gelegen?  En dat is voor ons iets om rekening mee te houden. Want ga je alleen fietsen en weet niemand waar je bent? Hoe vinden ze je dan als je een ongeluk hebt gehad?

>>Mountainbiken met kinderen doe je zo

Om die reden zijn het juist de mountainbikers die nadenken over extra veiligheid en een grotere vindbaarheid. Wij hebben een aantal van deze veiligheidsmaatregelen voor mountainbikers voor je op een rij gezet. Van gear tot apps die aangeven waar je bent. Maar ook helmen van Specialized met een ingebouwd S.O.S. systeem. Maar eerst kijken we even naar je alledaagse gear. Je MTB-helm, handschoenen en natuurlijk je eigen gedrag.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by shayli lones (@shaylischralps) on

Waarom heeft een mountainbikehelm een klep?

De veiligheid op je mountainbike begint voor een groot deel bij jezelf. Bij je gear, maar ook bij de keuzes die je maakt. Je gedrag heeft veel invloed op je veiligheid, maar omdat je natuurlijk niet als een oud wijf stapvoets het bos door wilt rijden, is wat bescherming geen overbodige luxe. Vallen doe je toch wel een keer. Daarom draag je als je gaat mountainbiken natuurlijk een helm.

Wij dragen als we gaan mountainbiken een andere helm dan op onze wegfiets. Mountainbike helmen lopen aan de achterkant iets verder door, waardoor ze je hoofd beter bedekken. Je kunt bij een valpartij in het bos namelijk zo op een boomstronk vallen.

>>4 tips voor je afdaling op de mountainbike

En mountainbike helmen hebben een klep. Dit is om ervoor te zorgen dat het licht van de zon je niet verblindt. Hoewel mountainbikers wel brillen dragen ter bescherming van hun ogen, kiezen ze vaak niet voor een zonnebril. Daarmee zouden ze in het bos net te weinig zicht hebben.

Mountainbike helmen lopen aan de achterkant iets verder door, waardoor ze je hoofd beter bedekken

Een speciale helm draagt tijdens het mountainbiken dus op twee manieren bij aan je veiligheid. Je hoofd wordt beter beschermd en de klep op een mountainbikehelm voorkomt dat je verblind wordt en het parcours minder goed ziet.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by womenmtb (@womenmtb) on

Waarom dragen mountainbikers handschoenen?

Het dragen van mountainbikehandschoenen is een beetje een persoonlijke voorkeur. Wij hebben hier een paar hele gave liggen, maar ze doen gedurende het seizoen niet meer dan dat: liggen. Om de simpele reden dat we zonder handschoenen fijner vinden fietsen. Op de mountainbike, maar ook op onze wegfiets. Handschoenen dragen we pas als het kouder is.

Dat je ze in de winter draagt spreekt voor zich. Ze beschermen je tegen de kou, maar handschoenen in de zomer? Dat is heel andere koek. Ze zijn zelfs te warm dan. Toch zijn er zat bikers die ze juist wel dragen. En de reden waarom mountainbikers handschoenen dragen is bescherming en grip. MTB handschoenen nemen het vocht van je zweet op. Hierdoor krijg je geen glibberhanden aan je stuur. Daarbij is het materiaal wat stroever en heb je meer grip in je greep.

De kussentjes aan de binnenkant zorgen ervoor dat je minder last krijgt van je handen tijdens een lange rit. En de reden dat mountainbike handschoenen lange vingers hebben schijnt te zijn om je vingers te beschermen. Het terrein is vaak wat grover dan op de weg en deze handschoenen beschermen ook je vingers. Er bestaan zelfs handschoenen die nog meer doen. Doe hebben op de knokkels extra bescherming voor als je tegen een boom aan komt.

 

Veilig mountainbiken begint bij jezelf

Of je nu een beginner of ervaren mountainbiker bent, de veiligheid tijdens je rit heb je voor een groot deel zelf in handen. Natuurlijk zit een ongeluk in een klein KOM-bochtje en kun je onderweg van alles tegenkomen. Maar hoe je erop reageert heeft veelal te maken met je eigen vorm.

Misschien ken je het wel, de kleine foutjes die je maakt als je moe bent. Wij noemen dat technisch moe. We zijn fysiek wel in staat om hele dagen te fietsen, maar op de MTB worden we sneller moe. Dit komt doordat je de hele tijd gefocust bent. Je bent bezig met waar je rijdt en moet daar steeds op anticiperen. Omdat de ondergrond in het bos een stuk zwaarder is dan het gladde oppervlak van de weg word je ook sneller moe. En als je dan moe bent reageer je minder snel. Je hersenen hebben meer moeite informatie te verwerken en je spieren pakken de signalen van je hersenen weer langzamer op.

>>Getest: Giro Synthe fietshelm

Fiets je boven je niveau of kies je een moeilijk parcours terwijl je die dag al heel veel aan je hoofd had? Dan is de kans groter dat je fouten maakt. Maar ook als je fietst in het buitenland. Wat wij hier in Nederland aan MTB-routes hebben is superleuk, maar valt in het niets met de Ardennen, Alpen of elk ander natuurgebied buiten onze grenzen. Houd daar rekening mee en doe als je een route voor de eerste keer rijdt extra voorzichtig. En juist in het mountainbiken hoef je je niet te schamen als je even afstapt. Liever dat dan een fietser in een trauma helikopter te zien eindigen. Ik maakte dat in Livigno van dichtbij mee.

Astrid: ik deed mee aan een wedstrijdje in de Ardennen. Voor locals goed te doen, maar ik stond toch af en toe stil en bedacht me: beter als ik even naar beneden loop i.p.v. fiets

En juist in het mountainbiken zijn er vaak verschillende opties bij technische stukken. Op routes en in bikeparks loopt er altijd een hazepaadje langs. Maar ook is het heel normaal als je even stopt, je fiets aan de kant zet en kijkt hoe anderen het doen.

 

Hoe word je gevonden na een MTB-ongeluk?

Zelfs al is je fiets tip top in orde, heb je het juiste materiaal en rijd je heel netjes, een ongeluk kan gebeuren. Met jou of één van je mede-rijders. Het is allereerst heel verstandig om een beetje EHBO kennis te hebben. Een cursus volgen is voor een mountainbiker geen overbodige luxe. Maar dan?

Hoe vertel je aan de 112 waar je bent? Zij weten niet wat je bedoelt met halverwege de paarse route. Of het klimmetje in de duinen waar je altijd even aanzet. Het is daarom belangrijk je locatie te kunnen delen. Je telefoon kan automatisch je locatie doorgeven als je belt met 112. Voorheen werd wel de locatie van de zendmast meegestuurd, maar sinds begin dit jaar gaat dit met een nieuwe techniek die tot op een paar meter nauwkeurig is.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LifeProof Europe (@lifeproof_europe) on

Bescherm je smartphone

Fiets je in je eentje? Dan is het een heel ander verhaal. Mogelijk ben je niet meer in staat te bellen. Of viel je op je telefoon waardoor deze het niet meer doet. In dat geval zijn er een aantal veiligheids opties. Laten we beginnen met je smartphone. Je wilt de kans verkleinen dat hij kapot gaat waardoor je niet meer kunt bellen.

>>Moet je meer koolhydraten eten als je fietst?

Je kunt een outdoor smartphone kopen. Zoals de smartphone gemaakt door Landrover die sinds 2018 op de markt is. Er zijn nog veel meer van dit soort rugged phones die goed tegen een stootje kunnen. Voor outdoor sporters ideaal. Het enige nadeel van deze dingen is dat ze minder zijn ingericht voor je dagelijks leven. De camera is vaak wat minder goed en het beeldscherm ook. Omdat wij twee telefoons hebben – eentje voor ons bedrijf en de reizen en toertochten die we daarmee organiseren en de ander als privé-telefoon – overwegen we toch zo’n outdoor smartphone te kopen. Maar zie je dat niet zitten? Kies dan in ieder geval voor een goede hoes.

Wij gebruiken de hoesjes van Lifeproof die je telefoon beschermen tegen klappen, maar ook water. Daarbij kun je ze kopen in toffe kleurtjes en daar houden we van.

 

 

Bereik de hulpdiensten bij een mountainbike ongeluk

Helaas komt het voor dat mountainbikers vallen en niet meer in staat zijn 112 te bellen. Omdat ze bewusteloos zijn bijvoorbeeld. En hoewel we daar liever niet aan denken, kan het ook ons overkomen.

>>Lifeproof: neem je telefoon veilig mee met deze waterdichte telefoonhoes voor sporters

Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden om je locatie te delen. Een simpele optie is gebruikmaken van WhatsApp. Je kunt daarmee je live locatie delen zodat de persoon die jou volgt de hele tijd kan zien waar je bent. Een aantal apps heeft bij de betaalversie die functie ook. Maar er is een app waarbij het geen geld kost en die na een val zelf een S.O.S. verstuurd. Deze app heet Road ID. Je locatie wordt tijdens het fietsen doorgegeven, maar nog veel belangrijker: als je 5 minuten niet beweegt gaat er een alarm af. Reageer je niet op dit geluid? Dan stuurt de app een nood-SMS naar jouw contactpersoon. Die weet dan waar je bent en kan voor jou 112 bellen.

Ingrid: soms als ik alleen fiets deel ik mijn live locatie via WhatsApp. Als ik niet thuiskom weten ze me in ieder geval te vinden

Maar zo’n app is niet helemaal ideaal. Zelfs als je een beschermend hoesje om je telefoon hebt, kan deze kapot gaan. Ook kan je batterij leeg gaan en dan heb je aan die app niet zo heel veel meer. Het is daarom altijd verstandig je thuisfront te vertellen waar je heen wilt gaan en hoe laat je thuis denkt te zijn.

 

rood met zwarte mtb helm met alarmsysteem

Specialized ANGI helmen met alarmfunctie

Een andere optie zijn de helmen van Specialized. Die kan je kopen met een crashdetector die je achterop de helm plaatst. ANGI heet dit systeem. Dat staat voor: Angular and G-Force indicator en is een soort bewegingssensor die door specifieke bewegingen en het uitblijven van andere beweging geactiveerd wordt.

Ofwel, als je valt merkt de sensor dit op. En meteen activeert ANGI de bijbehorende app. Er gaat een alarm af en als je daar niet op reageert wordt je locatie naar de door jou opgegeven contactpersoon gestuurd. En dat niet alleen, ook naar al je andere contacten in de ride app.

Specialized heeft een aantal helmen waar dit systeem standaard in verwerkt is. Bij andere helmen is de helm zo gemaakt dat je ANGI er aan vast kunt maken. Alle helmen van 2019 zijn compatible met ANGI. Het wordt afgeraden ANGI te gebruiken bij helmen die daar niet voor gemaakt zijn.

 


Alles bij elkaar kun je als mountainbiker veel doen om je te beschermen. Voor ons werkt het erg geruststellend om voorzorgsmaatregelen te nemen. Bescherming voor als we vallen, skills om dat vallen te voorkomen en een noodsignaal als we gevallen zijn. Hierdoor hoeven we er tijdens het rijden van vette mountainbike routes niet over na te denken. En kunnen we ons weer volledig focussen op wat we het leukste vinden: lekker rijden.

Elke rit weer een nieuw avontuur!

Liefs, Rose

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar Futurumshop, Wiggle en Decathlon.  Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.

 

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.