vrouw in zomerse fietskleding

Bij de eerste warme dagen hoort elk jaar weer het vraagstuk over de blote benen. Vanaf welke temperatuur ga je fietsen met blote benen? En is dat een kwestie van karakter of is er een reden waarom je bij sommige temperaturen je benen beter bedekt?

Of de eerste warme dag al in februari of ergens in het einde van maart is, wij fietsers staan er al weken op te wachten. De winter hakt er vaak pas na de kerst echt in. De temperatuur wordt laag en de lucht grauw. Tegelijkertijd blijft het ’s avonds al wel een beetje langer licht. En dat maakt ons gretig, daarvan krijgen we zin in fietsen. Uren, dagen en kilometers lang met de zon op de rug en dan lekker trappen.

 

Voor het eerst in je korte fietsbroek

De fietssport heeft haar eigen rokjesdag en dat is de dag waarop het kwik genoeg gestegen is om de lange broeken en beenstukken thuis te laten. Zodat we kunnen fietsen met bloten benen. De wind voelen op je blote huid. Wat hoewel het eerst echt nog onwennig voelt echt geweldig is. En wanneer deze dag valt is niet te voorspellen. Het is geen kwestie van temperatuur alleen. Ook de wind en de zon spelen een belangrijke rol.

>>Je conditie opbouwen op de racefiets met deze tips

Maar hoewel er verschillende omstandigheden in verschillende delen van het land zijn. Er early birds en langwachters zijn, kan je er van uit gaan dat de gemiddelde fietser vanaf een graad of 15 nadenkt over de vraag: fietsen met blote benen, vanaf welke temperatuur?

 

vrouw in fietskleding met lange mouwen voor koud weer

Welke fietskleding draag je in de winter?

We beginnen bij de winter. Die prachtige dagen met een blauwe lucht, maar temperaturen rond het vriespunt. De wegen zijn dan vaak beter berijdbaar dan de meeste mensen denken. Zodra de zon op de weg is, verdwijnt de ijzel en kun je zalig fietsen. Maar je moet je er wel op kleden. Want in de zon ben je wel goed opgewarmd, gaat deze achter de wolken? Dan wordt het al snel koud.

Draag op zulke dagen je korte zomerfietsbroek met zeem, met een lange dikke broek zonder zeem erover. Een zweetshirt met lange mouwen, gecombineerd met een fietsshirt met lange mouwen en een dikker jasje houden je bovenlijf warm. Maar het is hier even kijken naar de bovenkleding die je hebt. Ik heb een winterfietsshirt met een dikkere voering. Die volstaat als ik hem draag met een zweetshirt met lange mouwen en een windstopper.

>>Wat zijn de beste racefietsbanden voor jouw racefiets?

Heb je een dikker jasje? Dan is het genoeg om daaronder een zweetshirt te dragen. Maar mijn voorkeur heeft het niet om de simpele reden dat laagjes altijd beter zijn aan te passen aan de omstandigheden dan 1 dikke laag.

 

vrouw in winterfietskleding op de racefiets

Warme handen op de fiets

Gebruik voor je handen winterhandschoenen. Maar dan wel die speciaal voor fietsers zijn. Met de vingers niet te dik zodat je nog kan schakelen. Ik gebruik handschoenen met een windstopper erin van Gore. Daarover draag ik op de echt koude dagen een soort vilten handschoen die net wat meer warmte geven.

Om mijn nek draag ik een buff, dat is een soort colsjaal voor sporters. Op de fiets voorkomt een buff dat de kou van de rijwind je shirt in waait. Is het echt heel koud? Dan doe je er goed aan iets over je oren te dragen. Zoals de winterpet van Rogelli.

Tot slot doe je er goed aan om winterschoenen te dragen of goede overschoenen aan te schaffen. Het is belangrijk dat je de gaten op je schoenen dicht. Veel racefietsschoenen hebben een gat in de zool en van dat gaas aan de voorkant. De kou waait daar dwars doorheen.

Sport colsjaal – Uilenbende

 

Welke kleding op de fiets als het 8 graden of kouder is?

De regel met fietskleding in de winter is dat je je het beste kleedt alsof het iets warmer is. Want al sportend genereert je lichaam ook warmte. Ik houd altijd aan dat ik het de eerste tien minuten best wel fris mag vinden.

Let er op dat fietsen in de kou je meer energie kost. Niet alleen moet je je lichaam warm houden, ook is de weerstand tussen de weg en je banden wat hoger. Houd daar rekening mee met het kiezen van je rondje.

>>Waar je als fietsvrouw met overgewicht tegenaan loopt

Als de temperatuur onder de 8 graden is, maar het niet vriest, heb je net wat minder kleding nodig. Niet elke fietser draagt dan nog iets warms over de oren, maar overschoenen dragen ze dan nog wel. Je kunt met dit weer kiezen voor je lange warme broek met de korte eronder, maar mag op een zonnige dag ook al wel voor kort met beenstukken gaan.

Een zweetshirt met lange mouwen met een jasje wat niet te dik is zijn op windstille dagen met zon al voldoende. En qua handschoenen zullen vrouwen met dit weer nog iets warmere dragen dan mannen. Ik laat mijn bovenste laagje thuis en vertrek van huis met mijn Gore handschoenen. Maar halverwege de rit gaan ze wel uit.

 

Warmer dan 8 graden, kies beenstukken

Begint het einde van de winter in zicht te komen en stijgt de temperatuur boven de 8 graden? Dan doe je er goed aan je kleding aan te passen. Want net als fietsen in te koude kleding, is fietsen als je het onnodig warm hebt ook geen succes. Veel fietsers kiezen nu al voor een driekwart broek of dragen een korte fietsbroek met beenstukken.

>>Vrouwenfietsgroepen in Nederland – een totaal overzicht

Je jasje kun je waarschijnlijk al thuislaten. Tenminste zolang je je zweetshirt met korte mouwen, een zomer fietsshirt, armstukken en een windstoppertje draagt. Dit soort windstoppertjes bestaan uit een heel dun laagje en hebben vaak geen mouwen. Ze zijn bedoeld om je bovenlijf warm te houden en doen niet veel meer dan de wind tegen te houden. Sta je stil? Dan zijn ze helemaal niet warm, maar als je sport wel.

 

Welke fietskleding draag je in het voorjaar?

Lastig wordt het als de temperatuur tussen de 12 tot 18 graden is. Want dan speelt de locatie waar je fietst en zelfs het soort terrein een enorme rol. Want de kou komt met dit weer vooral van de wind. En natuurlijk de al dan niet aanwezige zon. Woon je aan de kust? Dan zal je geneigd zijn je warmer te kleden dan fietsers aan de andere kant van het land. De wind in kustprovincies zorgt ervoor dat het net altijd wat kouder voelt.

 

Bescherm je knieën tegen kou

Let erop dat je op die dagen in het voorjaar je knieën warm houdt. Door bijvoorbeeld kniestukken te dragen. Het lijkt vaak warmer dan je denkt. Leg je hand eens op je knie en voel hoe warm hij werkelijk voelt. Rijwind koelt je knieën tijdens het fietsen en maken ze kwetsbaar voor blessures.

>>Hoe veilig is Strava?

Ook kies je het beste ervoor om bij vertrek je zomershirt met armstukken te dragen. Deze kan altijd uittrekken als het weer echt heel lekker is. Ga van huis met je windstopper, dan kan je altijd nog kiezen of je hem dragen wilt.

De laatste jaren kan het in het voorjaar al flink warm zijn. Zit de temperatuur rond de 20 of misschien zelfs meer? Ga dan lekker fietsen met blote benen en armen. Voel de zon op je huid en geniet ervan. Maar let op dat het als je ’s morgens vroeg gaat of ’s avonds laat terugkomt wel kouder zal zijn. Neem dus ook nu je arm en beenstukken mee, want het is nog geen zomer.

vrouw in zomerfietskleding met korte mouwen zit op de racefiets met blauwe zomerlucht

Fietskleding voor zomerse dagen

Is de zomer echt aan en stijgt de temperatuur tot boven de 25 graden, dan is het zaak je zo te kleden dat je niet verbrandt, maar ook zeker niet oververhit raakt. Ik kan met dit weer altijd zo jaloers zijn op mannen. Zij dragen een zweetshirtje met van die gaatjes en ritsen zo hun shirt open. Dat is voor vrouwen niet zo’n goed idee. Tieten hebben nogal een effect op de omgeving namelijk en dat is niet veilig in het verkeer.

>>Weten ze thuis waar je bent met je mtb?

Toch draag ik een zweetshirt met gaatjes en daaronder mijn sport-BH. Veel vrouwen kiezen er met dit weer voor om een shirt zonder mouwen te dragen. Zo krijg je en geen streepjes van de zon en voel je de wind lekker op je huid. Er worden steeds meer mooie fiets topjes gemaakt die vakjes op de rug voor je spullen hebben.

Je kan er ook voor kiezen om je zomerfietsshirt te dragen met daaronder alleen je sport BH. De stof van je shirt is erop gemaakt je koel te houden. Er bestaat zelfs een merk wat de stof zo technisch gemaakt heeft dat het belooft je lichaam op 36,5 graden te houden. Wij hebben met Q36.5 zoals het Italiaanse merk heet nog niet gereden, maar willen het zeker een keer uitproberen op een hele warme zomerse dag.

Heeeee, en wat voor weer het ook is he? Vergeet je helm niet!

Liefs, Rose

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar Futurumshop, Wiggle en Decathlon.  Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.