Sport is nooit te duur

spaarvarken

Hoewel sport en beweging geen geld hoeft te kosten, geeft een beetje sporter ontzettend veel geld uit aan die sport. Rose vraagt zich af of je dat wel moet zien als een kostenpost. Volgens haar is het een investering in je fysieke en mentale gezondheid die best wel wat mag kosten. En sinds kort heeft ze wat ontdekt waarmee ze door geld uit te geven kan sparen voor nieuwe dingen.

Een nieuw sporthorloge en een gps voor op de fiets, die wil ik sowieso. En als het even kan ook een gave GoPro voor op mijn stuur, want dan kan ik filmpjes maken van alle mooie plekken waar ik kom. Maar ik denk dat ik ze nog niet ga kopen, want ik gaf al best wel wat geld uit de laatste tijd. Aan een nieuwe mtb helm, een nieuwe fiets, lak voor het overspuiten van mijn mtb, een nieuw paar hardloopschoenen en een nieuwe peddel voor als ik ga suppen. Als ik met shoppen mijn geld zou verdienen, zou ik in potentie rijk kunnen worden…

 

Guilt free shoppen

Ik weet niet of jullie de site van Shopkorting kennen, maar voor mij is het een nieuwe site en het concept kende ik ook nog niet. Ik kwam het vorige week tegen via een kennis. Zij doet alles in extremen. Ze loopt Ultra Marathons, doet aan CrossFit en heeft ook nog eens een gezin en een eigen bedrijf. Ook shoppen is bij haar iets wat ze niet gematigd doet. Daardoor heeft ze ongekend veel gave sportspullen. Omdat wij het wat minder breed hebben dan zij wees ze me plagend op shopkorting. En eigenlijk vind ik het niet eens zo’n gek idee.

Het komt er op neer dat je via die site met je aankoop geld kunt sparen. Als je bijvoorbeeld Wahoo of hardloopschoenen koopt gaat er een percentage van je aankoopbedrag naar jouw account en na verloop van tijd kan dat groeien tot een flink bedrag.

Er zijn heel veel verschillende bedrijven waar je via deze site bij kunt shoppen. Zo is er in de categorie sport o.a. Bol.com waar je Under Armour, sportboeken en eiwitshakes kunt kopen. Een kortingscode Body en Fit Shop vind je er ook.

Of Hema, voor hele dagelijkse dingen, maar ook die toffe kleine thermosfles die in je bidonhouder past. En zelfs de Albert Hein die je dagelijkse boodschappen thuisbezorgd. En hoewel het geen enorme percentages zijn die je met je aankopen spaart, is het wel een hele leuke manier om jezelf een kleine extra te doen toekomen. Maar eigenlijk, als het op sporten aankomt, vind ik dat elke cent die je er in steekt zich dubbel en dwars terug betaalt.

 

Goed materiaal vergroot je plezier

Hoewel ik altijd heb geleerd dat je nooit de schuld mag geven aan het materiaal als je sportprestaties minder gaan, kom ik tegenwoordig terug op die gedachte. Voor een artikel op onze site ben ik gravelracers aan het testen. Dat zijn racefietsen waar je dikkere banden in kunt steken. Daardoor heb je meer vrijheid want die fiets kan meer verschillende ondergronden aan. En kun je lekkerder fietsen.

Je moet weten dat ik al een paar jaar rommel op de fiets. Dat het net niet lekker gaat. Niet zoals ik ooit op mijn fiets kon zitten. En ik dacht dat dat aan mij lag, aan mijn leeftijd of slechte getraindheid. Tot ik aan deze test begon. Rijdend op de mooiste nieuwe fietsen, gemaakt met modern materiaal, rijd ik echt beter. Ik heb nu al meerdere ritten gemaakt waarvan ik gloeiend van geluk thuiskwam. Ik voel me dankbaar en vrij omdat ik genoeg vermogen heb om zulke afstanden te rijden. Maar vooral voel ik mij krachtiger en minder onzeker. Ik heb nu zo’n zin in de volgende training dat ik ’s morgens eerder opsta om te werken zodat ik in de middag sporten kan.

Het ligt wel degelijk aan het materiaal. Aan de fiets waarop je rijdt of de mooie schoenen waarop je rent. Door te zorgen dat je dat koopt waar jij het beste op presteren kan, zorg je voor je lijf, je geest en voor je leven en de invulling daarvan.

 

Sport is nooit echt duur

Shoppen voor mijn sport is heel anders dan shoppen voor kleding of spullen voor mijn huis. Als ik veel geld uitgeef aan mijn sport is het een soort guilt free money spending. Want als ik mijn uitgaven eens eerlijk bekijk is een paar dure hardloopschoenen niet alleen een uitgave, maar ook een investering. In mezelf, in heel veel vrije momenten waarop ik in beweging ben. En terwijl ik sport in de bossen of fiets over de heide, geef ik geen geld uit aan zaken die er minder toe doen. Maar ook maak ik mezelf sterker en gezonder.

En dat is zo belangrijk. Toen ik begon met duursport had ik niet veel geld. Ik reed op een oude racefiets. Dingen als een GPS voor op de fiets of een horloge met hartslagmeting op de pols en meerdere sportprofielen waren echt te duur voor mij. Maar een helm, een paar fietsschoenen en goede fietskleding kocht ik van mijn vakantiegeld wel. Dat vond ik het waard.

 

De onbetaalbare effecten van sport

Door elke dag voldoende te bewegen en daarnaast een paar keer per week te sporten doe je iets wat een ongekend effect op je gezondheid heeft. Zo verminderd sport en beweging de negatieve effecten van stress. Dit komt doordat een halfuur bewegen er al voor zorgt dat het stresshormoon in je lijf daalt.

Minder van dat stresshormoon cortisol zorgt ervoor dat je beter functioneert en na kunt denken. Tel daar boven op dat sporten goed voor je hersenen is, Dat het je functioneren dus dubbel beïnvloedt.

En het leven wordt er ook leuker van. Zo schijnen sporters veel meer plezier en energie tussen de lakens te hebben. Deels zal dit komen doordat ze fitter zijn en zodoende langer door kunnen gaan, maar wat ook helpt is dat sporters plezieriger in hun lichaam zitten.

Al je inspanning en sportieve uitgaven van nu hebben een positief effect op je toekomst. Je botten worden er sterker van en dat zorgt ervoor dat je daar later minder last van krijgt. Maar niet alleen je botten worden sterker, je hart ook. Sporten zorgt ervoor dat je het risico op hart en vaatziekten verkleind.

En voor ons vrouwen is het een opsteker dat PMS, menstruatiepijn en overgangsklachten minder worden.  Kortom, elke seconde en elke cent die je in je sport steekt, betaalt zich ergens wel weer terug.

Liefs, Rose

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten? Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding.  Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.

 

 

 

 

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.