stand up paddle tijdens ondergaande zon

Hoewel de meeste mensen bij suppen denken aan de zomer – en zichzelf al in bikini op een board zien staan – is stand up paddle een sport die je het hele jaar door kunt doen. Zodra je weet wat je het beste kunt dragen bij welke temperatuur is elk seizoen geschikt om te suppen. Wetsuits kopen is een goed idee. Maar voordat je naar de winkel snelt een antwoord op de vraag: wat trek je aan als je gaat suppen?

Als je het nog nooit gedaan hebt, raden wij je aan om het zeker een keer te gaan doen. Geen sport zo leuk en lekker als suppen. Of je het nu op zee of op vlak water doet, suppen is te gek. Zodra de eerste zonnestralen zich laten zien en de wind wat minder wordt, willen wij niets liever dan het water op. Wonend in het oosten van Nederland suppen wij op vlak water. En dat is terwijl het een fysieke workout is altijd zo’n enorm serene activiteit. De wereld is mooi vanaf het water en het is zalig je in de stilte op je board op het water te begeven.

 

Draag een surflegging als je gaat suppen

Laat ik je eerst vertellen over het meest voor de hand liggende seizoen: de zomer. Het SUP-seizoen bij uitstek. Het is heerlijk om op het water te zijn en tijdens een warme zomer is suppen een leuke manier van verkoeling zoeken terwijl je al je spieren traint.

Hoewel het op Instagram foto’s supertof staat, bestaat mijn favoriete SUP-kleding zeker niet uit een bikini. Ik voel me toch fijner in een fijne legging met een shirtje. Deels omdat ik echt al heel erg 42 ben en me niet zo vrij meer voel in een bikini. Al helemaal niet als ik op een board sta. Maar ook omdat ik mijn huid een beetje wil beschermen tegen de zon. Op het water verbrand je veel sneller en kleding is dan naast zonnebrand een goede barrière tussen de zon en je huid.

>> Lees ook: Tips voor het kopen van je eerste SUP-board

Voor de legging let ik er altijd op dat deze gemaakt is van materiaal wat extra snel droogt. Mocht ik in het water vallen, dan heb ik niet te lang een nat pak.

Het shirtje wat ik draag is vaak zonder mouwen en wat wijder, zodat ik er een knoop in kan leggen. Daaronder draag ik dan nog wel vaak een bikini-topje, want eenmaal op het water krijg ik het al snel warm.

De leggings die ik draag zijn veelal van surfmerken, zoals Roxy en Protest. Gemaakt van speciale stof. Op een warme dag hoef ik alleen maar mijn shirt uit te trekken en kan ik zo een duik in het water maken. Daarbij is de stof niet te warm.

 

Let op de watertemperatuur als je gaat suppen

In zowel het voor- als najaar kan het op het water verrassend warm zijn. Heel vaak staan wij met zomerse kleding op onze boards en zien we mensen in dikke jassen langs de kant. Als de zon schijnt en de wind niet te guur is, zal je mede door de reflectie van het water heel behaaglijk op je board staan. Maar het weer kan ook bedrieglijk zijn. Vooral in het voorjaar.

Hoewel je in april op  windstille dagen soms een temperatuur van 20 graden hebt, kan het water nog erg koud zijn. Als je kijkt naar de grote rivieren bijvoorbeeld, die zijn dan nog maar een graad of tien.

>> Lees ook: Leuk dat stand up paddle, maar bestaat er ook SUP-kleding?

En dat is iets om rekening mee te houden tijdens het suppen. Sup je met voldoende ervaring op glad water, dan is de kans dat je in het water valt niet zo groot. Maar zijn er kleine golfjes of doordat je op zee supt zelfs grotere? Dan zal je je niet kleden op de temperatuur boven water, maar die daaronder. De vraag is namelijk dan niet of je in het water valt, maar hoe vaak.

Je moet je bedenken dat je wel weer snel op je board kan klimmen, maar dat je daarna met je natte kleding snel afkoelt als je op je board staat. Daarom is het ook in het voorjaar belangrijk te kiezen voor sneldrogende kleding.
vrouw met supboard in de winter

 

Heb je een wetsuit nodig als je gaat suppen?

Toen ik mijn eerste jaar supte, ben ik echt op zoek geweest naar de juiste kleding. Niet te warm, maar wel beschermend genoeg i.v.m. dat koude water. Suppen kun je het hele jaar door doen. Op de warme zomerdagen maar ook midden in de winter als het vriest. Met de juiste kleding ben je beschermd tegen de kou. Inmiddels heb ik naast ontzettend veel surfleggings nu ook twee wetsuits en een paar speciale schoentjes.

Als je haast nooit in het water valt zijn meerdere lagen warme kleding voldoende. Denk hierbij aan de kleding die je als hardloper of fietser ook draagt. Een strakke legging, een longsleeve en een jasje met windstopper erin. Daarmee ben je boven water beter beschermd tegen de koude wind. Op het water is het in de winter kouder dan aan land. Draag daarom ook een fleece en vergeet je handen en voeten niet te bedekken.

>> Lees ook: Suppen – de killer workout die ontspant.

Neem in een grote ziplock of een drybag extra kleding mee. Die kun je onder de elastieken op je board doen. Mocht je onderweg in het water vallen dan kun je snel naar de kant en droge kleding aantrekken.

Als je gaat suppen op zee of echt midden in de winter, is een wetsuit geen overbodige luxe. Het beste kies je voor een wetsuit wat gemaakt is voor het surfen. En omdat je – als het goed is – niet de hele tijd in het water ligt, doe je er goed aan om niet voor een winterwetsuit te gaan. Dit kan weer te warm worden.

Er bestaan ook wetsuits met een legging en een los jasje. Kies je die van een dunner materiaal, dan is dat een geschikt pak voor de tijd tussen de winter en de eerste lentewarmte in. Het jasje kan uit als het te warm wordt. Want warm is een wetsuit boven water wel.

 

Wat is een drysuit?

Op de echte hardcore winterfoto’s zie je mensen in een droogpak of drysuit op hun supboard staan. Geweldige plaatjes levert het op. Een supboard op het water met op het land aan weerskanten sneeuw. In zulke omstandigheden dragen stand up paddleboarders vaak een drysuit omdat een wetsuit te koud is.

Een droogpak is een pak wat gemaakt is van materiaal wat je droog houdt. Het wordt gebruikt door duikers, maar ook door vissers. Het pak wordt bij je enkels, polsen en nek goed afgesloten. En op de borst of rug zit een rits. Val je met zo’n pak in het water? Dan blijf je gewoon droog. Het voordeel is dat je je gewone kleding eronder kunt dragen en je je ook niet langs de kant hoeft om te kleden.

Het aanschaffen van een drysuit is niet niets. Die dingen zijn vaak hartstikke duur. Daarom is het een goed idee om eerst eens te kijken of suppen in de winter wel jouw ding is. Doe dat met een wetsuit en zie of het je bevalt. Of ga een keer op vakantie naar en Scandinavisch land en ga in de winter suppen met een local in een gehuurd pak.

Trekt dat je nu al niet? Houd het bij de warmere wateren. Of het nu de zee of vlak water op een lokaal meertje is.

Liefs, Rose

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten? Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding.  Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.
Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.