down dog tijdens hot yoga les

Bij een temperatuur van 40 graden werkte Suus zich letterlijk in het zweet. Een complete workout was het, met alle yogaposities en pilates oefeningen. Hot Yoga is allang geen newbee onder de yoga-variaties en ook pilates is al een aantal jaar erg populair.

Hot yoga claimt de werking van luchtwegen, zenuwstelsel, bloedsomloop, skelet en spierstelsel te verbeteren. Pilates draagt bij aan onder andere het soepeler laten bewegen en sterker maken van je wervelkolom en daarnaast verbetert het je lichaamshouding maakt het je bewuster van je lichaam. In Rotterdam bij Hot Yoga Place combineren ze het goede van deze twee vormen van sport in één total workout.

 

Hot yoga in 40 graden

Ik mocht deze les bij hun volgen. In de ruimte, verwarmd door infraroodpanelen, waar de les gegeven wordt is het ongeveer 40 graden. Aangezien de buitentemperatuur aanmerkelijk koeler is moet ik een kwartier voordat de les begint alvast in de zaal acclimatiseren.

De zaal instappend slaat de warmte meteen in mijn gezicht: wow dit is echt warm! Ik heb het gevoel alsof ik een sauna ben ingestapt en heb het kwartier zeker nodig om mijn lichaam te laten wennen. Ik ben blij dat ik ben gekleed in slechts een topje en een driekwart tight want ik zweet al zonder me te bewegen.

Docent Bianca vertelt dat deze les een vorm van power yoga is met steeds terugkomend tussen de bewegingen door de zonnegroet. Tot slot zullen we nog wat ontspannende oefeningen doen. We starten meteen en in een vlot tempo volgen de verschillende yoga-posities elkaar op.

 

Full body workout

De oefeningen zijn pittig en deze yogavorm kan met recht een sport worden genoemd. Door het hoge tempo van de oefeningen wordt er een beroep gedaan op je conditie en zowel mijn hartslag als ademhaling stijgen en het zweten neemt toe. Verschillende spiergroepen moeten aan eraan geloven en dat voel ik.

Lenigheid is geen vereiste voor deze les, maar ik word wel met de neus op de feiten gedrukt dat ik verre van lenig ben. Bewuster van mijn lichaam word ik dus zeker. Inmiddels hebben we de helft van de les gehad en ik ben doorweekt.

Voor de pilates-oefeningen gaan we nu gebruik maken van een pilatesring. Dit is een soort kleine hoepel met aan weerszijde handgrepen die ook tussen de benen geklemd kan worden. De hoepel is licht flexibel zodat er weerstand op staat. Met de ring tussen de benen geklemd voeren we diverse buikspieroefeningen uit.

 

Sporten in de warmte

Door steeds, tussen de power yoga- en pilates-oefeningen, terug te keren naar de zonnegroet zit er een soort vast ritme in de les. We eindigen de les met nog een aantal rustige yoga posities waarbij we ons kunnen ontspannen en de spieren na rekken heerlijk los aanvoelen. Deze vorm van yoga is echt een totale work-out die behoorlijk wat vergt van het lichaam. Zelf vind ik de warmte best een ding en kon ik daar nog niet goed aan wennen. Dit zal per persoon verschillend zijn of je je hier prettig bij voelt.

Wil je ook een les Hot Yoga Pilates Sculpt Fusion volgen dan kan dat bij Hot Yoga Place in Rotterdam. Woon je niet in de buurt dan zijn er tegenwoordig diverse yoga- en sportscholen die ook vergelijkbare combinaties aanbieden als power yoga in een verwarmde ruimte of pilates-yoga in een verwarmde ruimte.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.