vrouw doet yoga tijdens internationale yoga dag

Het is de Internationale Yoga Dag vandaag. Uitgeroepen door de Verenigde Naties nota bene, met het doel bij te dragen aan een betere wereld die begint bij jezelf. Laat mijn wereld nou een stukje beter zijn geworden sinds ik gestopt ben met yogales.

Vooropgesteld: ik heb niks tegen yoga en yogi’s. Mijn lijf wel, dat had er alles op tegen. Jarenlang volgde ik trouw yogalessen maar het verbeterde mijn wereld niet. De haat-liefde verhouding verbrak ik toen ik na een slepende liesblessure in de gaten kreeg dat de wekelijkse yogales eerder oorzaak dan oplossing was. Rekken en strekken in groepsverband is leuk, maar niet leuk genoeg om elke week voor door de stad te fietsen met m’n yogamatje onder de snelbinders.

Mijn yogadocenten van weleer snapten mijn beweegredenen helemaal. Hun opvatting: de wekelijkse lessen zijn slechts onderdeel van een groter geheel. De meeste yoga doe je buiten de les om, dat zit ‘m in je manier van leven. “Yoga is een pakket aan technieken dat je kunt gebruiken om het menselijk ‘lijden’ om te gaan”, vertelde één van hen al eens. Het lespakket werkte voor mij niet, dus stelde ik mijn eigen pakket samen. En zo ben ik yoga meer als lifestyle gaan benaderen.

>>De yoga die bij me past

Terugdenkend aan de yogalessen herinner ik me heus de toffe dingen die ik – vaak met hulp en hulpstukken – heb gedaan. Maar ik weet ook nog hoe druk het kon zijn in de les. Dat je er soms alert op moest zijn dat je je buurman of buurvrouw geen mep of schop verkocht. Of de afsluitende sarvasana. Daarbij hoef je eigenlijk niks anders dan op je rug liggen, ademhalen en ontspannen. Mooi bedacht, maar best lastig als de zure zweetlucht van je collega-yogi je neus bereikt. Of een scheetje voelt opkomen die je liever niet wilt laten. Ik Sarvasana nog regelmatig. Elke nacht weer… in bed… luide scheetjes inclusief.

 

Een betere wereld door de Internationale Yoga Dag?

Kortom: ik weet het zo niet met de Internationale Yoga Dag. Natuurlijk is het goed om meer bewustzijn te creëren voor een betere wereld. Maar eerlijk gezegd krijg ik een beetje de kriebels van de heilige status die yoga soms krijgt toegeschreven. De basis van yoga zit ‘m in de beheersing van de geest, het gevoel en het lichaam. Als je dat weet, dan hoeft de yogales niet het enige middel te zijn om die beheersing te oefenen. Hardlopen is voor mij bijvoorbeeld meer yoga dan de wekelijkse yogales ooit is geweest. En lenig ben ik trouwens ook nog steeds niet.

>>Yoga in het zwembad

Er zit wel wat frictie, merk ik. Een paar van mijn collega’s zijn helemaal in to yoga, en dan vooral de actieve beoefening ervan. Het is ook niet ongewoon om iemand letterlijk op de kop te zien staan bij ons op kantoor. Lekker ontspannend vinden ze dat. “Heel goed om te doen, in de continue hectiek”, legde een collega me ooit uit. Toen ik haar vroeg of ze er dan niet beter aan deed om iets aan de hectiek te doen, keek ze me vragend aan. Tot een gesprek is het nooit gekomen want in haastige spoed moest ze naar een overleg waar ze al te laat voor was. Zij niet ontspannen en ik, na de aanblik van die kopstand met een afzakkende rok, ook niet.

>>Hardlopen als een yogi

Begrijp me niet verkeerd, ik wil niemand veroordelen op wat ie doet. Werkt een kopstand op kantoor voor je? Vooral doen! Waar het mij om gaat, is dat op de Internationale Dag van de Yoga ook aandacht komt voor yoga als middel. Dat de kracht van yoga juist zit in de manier waarop je in het leven staat en dat je ontdekt wat wel en niet voor je werkt. Op álle vlakken. Met eerlijkheid en zelfliefde. Ik doe die ontdekkingstocht liever als ik zwem, fiets of hardloop. En dat is één van de dingen die ik heb geleerd op de yogamat. Bovendien, een zwempak neemt stukken makkelijker mee op de fiets.

 

X
Kirsten

 

 

 

Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.