To yoga or not to yoga, voor Alexandra is dat geen vraag. Zij woont in Zuid Amerika en geeft daar yoga les. Je zal de komende tijd wel meer van haar lezen. Rose – die geen fan van yoga is maar het nut er wel van inziet – gaat haar alles vragen wat ze weten wil.

Tegenwoordig is yoga een lifestyle, bijna mainstream. Vroeger was dat wel anders. Zo’n twintig jaar geleden had je in Amsterdam een yogaschooltje. Dat was bijzonder, bijna niemand deed dat. Dat is tegenwoordig wel anders. Ik heb al jaren een haat-liefde verhouding met yoga maar de laatste tijd kan me zich helemaal niet meer vinden in het huidige yogabeeld. Over de jaren heen heb ik in periodes wat yoga gedaan. Maar wat is nou yoga? In mijn inbox krijg ik nieuwsbrieven met koppen als: 10 slimming yoga postions. In de hardloopbladen staan een artikelen over yoga voor hardlopers en die gaan in op de spieren die je rekt. Als ik dat soort dingen lees denk ik: “huh, dat is dan toch gewoon core stability en stretchen? Dat is toch geen yoga? Yoga is toch meer?!”

Ik stuurde die vraag naar Alexandra. Zij is een Nederlands meisje dat nu in Zuid Amerika woont en daar ook yogales geeft. Ze nam uitgebreid de tijd om mijn vraag te beantwoorden. Je zult de komende tijd wel meer van haar lezen over yoga.

yoga in zuid amerika

“De mensen in mijn les – veel meiden uit NYC en LA van 25-30 jaar – willen fysieke uitdaging in mijn les. Vaak blijven ze ook maar een paar dagen dus in die paar keer wil ik ze echt meegeven wat mijn idee van yoga is. Ja, ik werk graag met het fysieke lichaam als startpunt en houd de mensen in mijn les geboeid door ze die fysiek pittige les te geven. Maar ik combineer dat met bewustwording, dat is voor mij een groot deel van yoga.”

 

Op de yogamat maar ook daarbuiten

“Bewustwording heeft een grote focus op ademhaling. Ik vraag mijn leerlingen of ze hun ademhaling nog net zo steady kunnen houden in een back twist. En of ze verschil merken in een upward dog als ze hun billen aangespannen of juist ontspannen hebben. Welke pijnplekken mensen consequent ervaren als ze een diepe hip opener doen. Van die vragen over kleine details waardoor de mensen ineens bewust zijn van wat ze voelen of welke gedachten er door hun hoofd schieten.”

 

“Vragen stellen om die bewustwording aan te wakkeren, beginnen op de mat maar het kan ook heel concreet erbuiten toegepast worden. Yoga is per slot van rekening een lifestyle. Zodra mensen patronen herkennen op de mat, gaan ze die vanzelf ook erbuiten herkennen. Bewust worden is de eerste stap naar verandering. Ik wissel in mijn les het fysieke af met rustige houdingen zoals de childs pose. Mensen laten zweten en bewegen, maar tussendoor stilte.”

 

Ademhaling en energie

“Nog even terugkomend op dat fysieke: als dat is wat mensen trekt, kunnen we het maar beter als opening voor bewustwording gebruiken. Voor mij is yoga ‘stretching inside out’, elke inademing gebruik je om ruimte te creëren in je ruggengraad, je buik, onderrug… En bij elke uitademing  gebruik je die ruimte om spanning los te laten. Gaat het dus toch weer om die ademhaling. En daar zit voor mij wel het verschil met reguliere stretches, core stability en versterkende oefeningen.”

“Anekdotes werken ook goed om mensen een bepaalde bewustwording mee te geven. Simpele dingen die net een snaar kunnen raken. Is energie bla-bla voor jou waar je niks van begrijpt? Beeld je dan eens in dat je relatie uitgaat en je je dagenlang ellendig voelt. Tot je ex je opbelt en of jullie elkaar weer kunnen zien. High on life spring je uit bed, big smile en vol energie. Dat heeft niks te maken met slapen of eten, dat is ‘energy within’.”

“Als docent zit je dan tegenover je studenten en je ziet soms dat mensen zich dit gevoel herinneren. Ze krijgen dan zo’n glimlach op hun mond, terugdenkend aan het moment. Dan heb je dus een gevoel te pakken wat je weer makkelijk terug kan linken aan iets fysieks in de les. Openen dat hart chakra, dit is het gevoel dat we allemaal even willen onthouden. Chakras zijn een stuk minder vaag als je het vertaalt naar iets uit het dagelijks leven.”

“Laatst had ik zelf ook zo’n mooi moment. Ik was met een vierjarig kind naar een bouwmarkt gegaan waar ik vijf uur lang binnen was. Aan het einde van de vijf uur, met nog een autorit van drie uur voor de boeg, zou je een jengelend kind op de vloer verwachten. Nee hoor, ik kreeg een dikke knuffel en een vraag: ‘Alexandra, ben jij ook altijd blij, net zoals ik?’ Een hele simpele vraag met wellicht een complex antwoord. Ook dat komt af en toe in mijn yogales voorbij.”

De bikini die Alexandra draagt is van Dkoko. Van dat merk en andere hebben wij yogatights, tops en bikini’s in onze webshop.

lornah sportswear hardloopkleding

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.