Als je gaat banenzwemmen, is het slim om je even te verdiepen in de huisregels van het betreffende zwembad. Kirsten deed dat niet en belandde pardoes met haar schoolslag tussen allemaal hele snelle borstcrawl zwemmende mannen.

Opgetogen vertrok ik vanaf m’n werk voor het eerst naar het Utrechtse zwembad de Krommerijn. Op de site had ik al gelezen dat het er bijzonder prettig zwemmen is, en dat het tot op zekere hoogte een serieuze aangelegenheid is. Banenzwemuren op elke werkdag van 18:00 tot 20:00 uur, wat een luxe in de vakantieperiode! De laatste kinderen stonden nog onder de douche toen ik al voor de officiële banenzwemtijd in het water lag. Dát had ik beter niet kunnen doen.

>>Borstcrawlcursus, dat is superleuk om te doen

 

Terwijl ik tevreden mijn baantjes trok, werd ik ingesloten door touwen. Ik ben dat niet gewend, ik zwem normaal in Bennekom en dat bad moet het vooral hebben van gezinnen, jeugd en toeristen. In deze vakantieperiode dus een ‘no go’ voor de serieuze banenzwemmer, vandaar dus dat ik gevlucht ben naar Utrecht. Bij serieus banenzwemmen horen dus ook touwen, dat snapte ik nog wel. Ik werd alleen wel licht claustrofobisch van die snelle borstcrawler, precies in Mijn Baan.

Bleek er ook nog een systeem in te zitten: hij attendeerde mij er enigszins geïrriteerd op dat je binnen de baan rechts moet houden. Oh… oké… Maar langzaam aan liep de baan echt vol met nog meer van die snelle jongens, dit was echt niet meer zo tof. Een tikkeltje gedesillusioneerd bewoog ik me naar de andere kant van het bad, waar geen touwen waren en gelukkig ook een stuk minder zwemmers.  Opgelucht zwom ik daar de rest van m’n baantjes.

>>Zo kan je een echt goed zwempak voor banenzwemmen kopen

 

Eenmaal uit het water viel bij mij het kwartje. Op de startblokken stonden van die geplastificeerde A4-tjes. Baan 1 laag tempo, baan 2 matig tempo, baan 3 hoog tempo, baan 4 zeer hoog tempo en baan 5-8 theekranszwemmen. Ik lag dus in die vierde baan en had me voor niks druk gemaakt dat ik niet goed genoeg was voor dit bad. Het was alleen wel zo handig geweest als ik me van tevoren in het systeem had verdiept en niet al voor 18:00 uur in het water was geplonsd.

Mocht je nu denken: “handig zo’n blog, nu weet ik hoe het banenzwemsysteem werkt”… Helaas… het verschilt per zwembad. Zo heb je in Ede maar twee banen beschikbaar voor de snelle zwemmers. Maar die moeten dan ook nog lid zijn van de zwemclub. De rest van het bad is dan net een obstacle pool. En daar houd ik niet van. In zwembad de Krommerijn ken ik inmiddels mijn plek. Daardoor kan ik weer in alle rust en ontspanning mijn baantjes trekken.

>>Over het gedoe van banenzwemmen

Monique Rotteveel Activewear – Tropical – sportbikini sporttop – maat M

 

Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.