Rose ligt deze week elke dag in het zwembad. Nee, ze gaat geen triathlon doen en ook geen lange afstand zwemmen met een tocht ofzo. Rose doet mee met de zwemvierdaagse – een jaarlijks terugkerend evenement wat in meerdere zwembaden in het land georganiseerd wordt.

Maandag stond er in de krant dat jongeren te weinig bewegen. Vooral pubers. Dit is natuurlijk heel jammer. Niet alleen neemt overgewicht onder jongeren toe, ook zie je steeds vaker dat ze op jonge leeftijd al te maken krijgen met stress. Problemen die met een beetje meer beweging al een stuk minder kunnen zijn. Want beweging doet zoveel voor zowel je lichaam als geest. Het schijnt dat je er beter van gaat presteren. Mijn ouders stimuleerden me te sporten en eigenlijk begrijp ik niet zo goed hoe het mogelijk is dat het zo ver kan komen dat kinderen maar een paar uur per dag in beweging zijn.

Ik las het krantenbericht terwijl ik naar het zwembad liep. Ik doe namelijk mee met de zwemvierdaagse. Die wordt elk jaar rond het begin van de zomervakanties georganiseerd. Voor volwassenen en kinderen. De bedoeling is dat je vier dagen zwemt en elke dag een bepaalde afstand aflegt. Voor kinderen is dat 250 meter, voor volwassenen 500. Aan het einde van die vier dagen krijg je een medaille: brons als je voor de eerste keer meedoet, zilver voor het tweede jaar en vanaf je derde keer en de jaren erna krijg je goud.

>> Lees ook: Zwemmen met een trainingsschema is onwijs leuk!

Zwemmen met jong en oud

Voor mij is dit de eerste keer dat ik mee doe aan de zwemvierdaagse en meteen toen ik aan kwam lopen zag ik het al: het is onwijs druk in het zwembad. Mensen van alle leeftijden. Jonge jongens, oude dames, kletsende meneren en onzeker kijkende pubermeiden. Stuk voor stuk op hun eigen manier druk bezig om banen te zwemmen. Meteen bij binnenkomst geniet ik van de goede sfeer. Het zwembad lijkt anders dan normaal. Vrolijker, maar ook vrijer, gezelliger en met meer saamhorigheid. Het valt me op hoeveel ouders er met hun kinderen zwemmen, hoe ze die kleintjes aanmoedigen om de laatste baantjes nog te doen. Maar ik zie ook hoe veel oudere mensen onvoorstelbaar fit door het water gaan. In het buitenbad, met af en toe een klein praatje langs de kant.

Waarom de zwemvierdaagse precies georganiseerd wordt en hoe lang al, weet ik eigenlijk niet. Het is er gewoon en al langer dan 40 jaar. Meer kan ik er niet over vinden. Ik vermoed dat de KNZB het doet om zwemmen meer op de kaart te zetten of om mensen te stimuleren te bewegen. Maar het bijkomende voordeel van het opfrissen van je zwemvaardigheid vlak voordat je op vakantie gaat zou ook wel eens de reden kunnen zijn. Hoe dan ook, ik vind het jammer dat ik er nu pas over hoor. En dat er niet meer over geschreven wordt in bladen en op blogs. Het effect van deelname aan de zwemvierdaagse kan zo groot zijn. En nuttig, helemaal als je je bedenkt dat zoveel jongeren te weinig bewegen.

>> Lees ook: Banenzwemmen? Een badmuts is een must

Vier dagen zwemmen! Doe je mee?

Toen ik gisteren in de kleedkamer stond, sprak ik een vrouw. Al vijf jaar doet ze mee. Samen met haar zoon die nu een puber is. Tegenwoordig vindt hij zichzelf te cool om samen met zijn moeder mee te doen. Maar een paar banen voor haar zwom hij wel. Samen met zijn vrienden van school. Grote puberjongens die niet achter hun telefoon of iPod zaten. Ze zwemmen 500 meter, vier dagen, elke dag weer.

Jong geleerd is oud gedaan. En aangezien de zwemvierdaagse in sommige delen van het land volgende week of die erna pas is, wil ik jullie Stoere Sportieve Vrouwen, zussen, echtgenotes, dochters en moeders vragen of je ook meedoet. Als je vrij hebt kan je ook kiezen voor een zwembad dat iets verder weg is. Ga je er op de fiets heen, zwem je je afstand en fiets je terug. Dan heb je een mooie zomerse workout. Zelf wil ik vandaag anderhalve kilometer zwemmen. Gisteren had ik de smaak te pakken en deed ik een kilometer. De zwemvierdaagse is echt genieten.

Liefs, Rose

 

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar Futurumshop, Wiggle en Decathlon.  Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.
Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.