zwemster met badmuts in zwembad

Rose gaat deze zomer meer zwemmen. Samen met Astrid wil ze een techniekcursus volgen zodat ze beter leren zwemmen. En eigenlijk willen ze niets liever dan dat we allemaal meedoen. Daarom blogt Rose de komende tijd wat meer over zwemmen. Vandaag: je badmuts, waarom draag je die eigenlijk?

Als je nog niet sport, maar wel vindt dat je dat nu toch echt een keer moet gaan doen… Zwemmen is misschien wel de ultieme manier om fit te worden. Als je zwemt train je al je spieren terwijl je lichaam wordt gedragen door het water. Het is inspannend, maar ook ontspannend. En – niet onbelangrijk – lig je eenmaal in het water? Dan doet het er echt niet toe hoe je lichaam is. Je bent net als alle andere zwemmers een bolletje hoofd met badmuts wat af en toe boven water komt.

 

Beginnen met zwemmen

Ik weet nog goed hoe het was toen ik begon met zwemmen. Ondanks dat ik wedstrijdsporter was en een afgetraind lijf had, voelde ik me heel ongemakkelijk in mijn zwempak. En dat banenzwemmen bleek doodvermoeiend! Ik bakte er echt niets van. Er waren zelfs oma’s die me inhaalden!

>> Lees ook: beginnen met zwemmen? Doe een borstcrawlcursus!

Ik ben begonnen met zwemmen toen ik door een blessure niet kon lopen of fietsen. Maandenlang lag ik in het zwembad en ik ontdekte dat zwemmen een gave sport is. Het is een hele technische sport en je leert het niet zo één twee drie. Maar juist dat maakte dat beginnen met zwemmen voor mij een leuke uitdaging was. Ik ging er echt voor, maakte mij de basics eigen en ontdekte zo een nieuwe sport. Eentje die ik inmiddels al een paar jaar doe en waarin ik nu een stapje verder wil gaan. Ik wil het beter kunnen, zodat ik in alle vrijheid zoveel en zolang kan zwemmen als ik wil. Ik wil die zwemmer zijn die in de zomer in een meer, terwijl de zon al laag staat, even een paar kilometer wegzwemt. En misschien kan ik die zwemmer wel worden.

Om die reden ga ik de komende maanden meer zwemmen. Wat gerichter en met tips van kenners. Zodat ik de techniek beter onder de knie krijg. Daar zal ik over gaan bloggen en hopelijk zwemmen jullie met me mee. En ontdekken jullie in je eigen baantje, je eigen bad, je eigen slag en op je eigen niveau dat zwemmen heel leuk is.

portret rose mentink met badmuts en bril

Badmuts en zwembril

Zoals bij elke sport is het bij zwemmen ook belangrijk de juiste spullen te hebben. Ik zwem met een badmuts en een brilletje. Dat doe ik niet omdat ik mijn haar droog wil houden of omdat ik denk dat ik door die muts sneller door het water glijd. Ik draag een badmuts en zwembril omdat het veel fijner is. Ik heb geen last van mijn haar, geen last van chloor in mijn ogen, maar vooral biedt het dragen van een badmuts en zwembrilletje me de mogelijkheid op zo’n manier  te zwemmen dat het makkelijker gaat. Waardoor ik het langer volhoud en ik beter baantjes kan zwemmen.

>> Lees ook: Corestability voor zwemmers

Toen ik begon met zwemmen deed ik dat met mijn haar in een staart. Ik ging wel een beetje met mijn hoofd onder water af en toe, maar niet echt. En als er water in mijn ogen spetterde, knipperde ik in de hoop er geen last van te hebben. Ik zwom nog op een manier die heel vermoeiend is. Op die manier waarop heel veel beginnende banenzwemmers het doen.

Door mijn hoofd boven water te houden, zorgde ik er voor dat mijn lichaam niet lekker vlak in het water lag en ik minder goed vooruit kwam. Als je schuin in het water ligt, dus met je hoofd boven water en je benen naar beneden, heb je meer weerstand. Je armen moeten veel meer werk verzetten om je naar de overkant te krijgen en je beenbeweging heeft minder nut. Je stuwt jezelf niet naar voren, maar omhoog zoals bij watertrappelen.

 

Een goede badmuts voor het zwemmen

De eerste stap naar echt zwemmen is het kopen van een badmuts en een zwembril. En dit is ook meteen het eerste moment waarop zwemmen even ingewikkeld wordt. Want er zijn ontzettend veel soorten zwembrillen en badmutsen.

Als je online op zoek gaat naar een badmuts, zal je merken dat er enorme verschillen in de prijzen zijn. Zo zijn ze er van meer dan 20 euro, maar ook van minder dan 6. Er zijn verschillende soorten badmutsen. Die dure zijn zo gemaakt dat ze zo min mogelijk weerstand in het water hebben. Reuze belangrijk als je mee doet aan de Spelen of het WK, maar voor hobby-zwemmers is dat onzin en onnodig. Die goedkope badmutsen zijn gemaakt van heel dun latex. Ik vind ze maar niets. Binnen een paar keer heb ik ze kapot en ze zitten ook niet mooi om je hoofd.

>> Lees ook: Spierpijn verminderen en voorkomen

Daarom kies ik voor de middenweg: een standaard badmuts van siliconen. Deze zijn dikker, zitten beter en gaan veel langer mee.
Deze badmutsen koop je voor ongeveer een tientje. Ik heb zelf een witte, die gebruik ik het meest omdat dat bij al mijn zwempakken wel mooi staat. Maar ik heb er ook een paar met leuke prints. Die draag ik ook vaak. En dan vooral in open water. Dan val ik tenminste goed op.

Een paar toffe badmutsen

Ik zal volgende week iets meer vertellen over mijn zwembrilletjes, want ook die komen met een verhaal. Voor nu heb ik wat toffe badmutsen voor je op een rij gezet. Allemaal van dat dikkere materiaal en sommigen supergoedkoop omdat ze van het eigen merk van Decathlon of Wiggle zijn.

SILICONEN BADMUTS print 500 van NABAIJI (€4,99) – een leuke opvallende badmuts. Zo weten je zwemmaatjes altijd waar je bent!

 

toffe badmuts roze decathlon
SILICONEN BADMUTS print ROLL van NABAIJI (€4,99) – Heel roze, dat geef ik toe, maar juist in het water is dat wel fijn, dan kan niemand meer om je heen. In open water is het juist heel belangrijk. Ander waterverkeer ziet je dan beter. Dat verklaart het risico dat ze over je heen varen. In het zwembad is het ook wel handig.

badmuts met koptelefoon design productfoto
SILICONEN BADMUTS POOLISH HEADPHONE van ARENA (€9,99) – de badmuts van Astrid die eigenlijk van mij was maar me iets te strak zat. Deze badmuts is te gek, maar wel voor een wat kleiner hoofd helaas.
productfoto silicone badmuts verschillende kleuren
MARU MULTI BADMUTS (€6,49) – en verkrijgbaar in meerdere kleuren voor als je denkt dat alles zo irritant roze is.

 

Wij vonden hem helemaal cool deze badmuts. Special X-mas edition van Speedo. Te koop voor €11,-

Ga je niet alleen zwemmen, maar overweeg je een triathlon? Lees dan ons artikel over triathlonkleding. Daar staan een paar hele mooie pakken bij.

 

Liefs, Rose

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar Futurumshop, Wiggle en Decathlon.  Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.
Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

2 Comments
  1. Een badmuts houdt niet alleen je haar uit je ogen of dat je minder weerstand van je wapperende haren ervaarde. Een badmuts zorgt ook voor minder warmteverlies.

    Zwem je in een zwembad waarin je het normaal heel warm vindt, kies dan voor een dunne latex badmuts. Wees voorzichtig met de badmuts opdoen als je scherpe nagels hebt.

    Zwem je in kouder water, dan is een siliconen badmuts beter. In open water worden er vaak twee badmutsen over elkaar gedaan.

    1. klopt, maar dat gaat voor de beginnende banenzwemster nog zo weinig op, die zullen niet echt extreme omstandigheden opzoeken en moeten vooral nog weten waarom zwemmers zoals wij een badmuts en brilletje dragen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.